Δευτέρα 10 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Το αποτέλεσμα των εκλογών πυροδοτεί διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα

Διαβεβαιώσεις σε ξένα και ντόπια κέντρα ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θα ξεστρατίσει την κυβέρνηση από το μονοπάτι των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων έδωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, σχολιάζοντας χθες το βράδυ τα εκλογικά ποσοστά.

Χαρακτηριστικά, έσπευσε ευθύς εξαρχής να σημειώσει ότι το ποσοστό της ΝΔ παραμένει μεγαλύτερο από αθροισμένο αυτό των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Παραδέχτηκε ότι δεν έφτασε το ποσοστό που είχε βάλει ως πήχη (το 33% των ευρωεκλογών του 2019) και το απέδωσε στο ότι υπήρχαν πολλοί ψηφοφόροι του που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για διάφορα «θέματα», με κυριότερο την ακρίβεια. Ισχυρίστηκε, εξάλλου, ότι η αποχή δυσκολεύει την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Ωστόσο ...δεν δυσκολεύτηκε να δώσει ο ίδιος μια ερμηνεία που τον βολεύει: Οτι τάχα η εντολή προς την κυβέρνηση είναι «Προσπαθήστε περισσότερο» για να βαδίσουμε «πιο γρήγορα, σταθερά, πιο κοντά στην Ευρώπη», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα νομοσχέδια και μέτρα που θα φέρει το αμέσως επόμενο διάστημα στην ΕΕ των μνημονίων διαρκείας και της πολεμικής οικονομίας.

Σε αυτήν την πορεία, άλλωστε, κάλεσε το κεφάλαιο να συνεχίσει να ακουμπά στη ΝΔ για τη διαχείριση της οικονομίας του, επιμένοντας να λέει ότι «η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη» και «η μόνη δύναμη στη χώρα που μπορεί να προσφέρει στο πολιτικό σύστημα σταθερότητα, σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς».

Στο ίδιο πλαίσιο, χαρακτήρισε το χθεσινό αποτέλεσμα «αφετηρία μιας νέας διαδρομής προς το 2027», διαβεβαιώνοντας ξανά ότι η κυβέρνηση στρέφεται από σήμερα «με μεγαλύτερη ένταση στα προβλήματα» που απασχολούν την ντόπια αστική τάξη και θυμίζοντάς της επιπλέον ότι έχουν «τρία χρόνια μπροστά μας χωρίς εκλογές», άρα άπλετο χρόνο για να προσπαθήσει να εφαρμόσει τα επόμενα αντεργατικά πακέτα.

Προηγουμένως, κι άλλα στελέχη, όπως ο Ν. Δένδιας, τόνιζαν ότι «δεν τίθεται θέμα κυβερνησιμότητας», με τον υπουργό Αμυνας να βάζει ωστόσο θέμα ότι στη ΝΔ πρέπει «να βρούμε διαύλους με την κοινωνία. Δεν πετύχαμε να εξηγήσουμε στην κοινωνία γιατί έπρεπε να έρθει να ψηφίσει», όπως και ότι πρέπει «το κόμμα, ο πρωθυπουργός, όλοι μας να κάνουμε μια πλήρη ανάλυση».

Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης απέδωσε τις «σημαντικές απώλειες» της ΝΔ στις «δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κόσμος», ωστόσο επέμεινε ότι «οι εθνικές εκλογές με τις ευρωεκλογές είναι άλλο θέμα», εξ ου και η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει ζητήματα αμφισβήτησης.

Πανηγύρια γιατί μείωσε τη διαφορά από τη ΝΔ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, διαμορφώνοντας μια δική του πραγματικότητα και σε πολύ προσωπικό ύφος, δήλωσε περίπου ...νικητής, παρότι το κόμμα του συνεχίζει να έχει απώλειες (από 23,73% το 2019, 17,83% το 2023 και τώρα 14,93%). Αυτήν τη διαστρεβλωμένη πραγματικότητα την αιτιολόγησε ως εξής: «Εκεί που άλλοι είναι με τεράστια χρέη και ύποπτα κονδύλια για διαφημίσεις, συμβούλους και κομματικές δαπάνες, καταφέραμε να μειώσουμε τη διαφορά από το 23% στο 13%. Το άλλοθι του 41% έχει πλέον τελειώσει, ο ελληνικός λαός μού έχει δώσει ξεκάθαρα τον χρόνο να χτίσω εναλλακτική πρόταση. Ξέρω τη σημασία αυτής της ευθύνης και αυτό θα κάνω. Συνεχίζουμε να εκσυγχρονιζόμαστε. Χτίζουμε κοιτίδες γνώσης και προσφοράς και θα εμπνεύσουμε τον κόσμο. Το κίνημα αυτό μόνο πάνω μπορεί να πάει από εδώ και πέρα». Και, γνωρίζοντας ότι το αποτέλεσμα εντείνει τις διεργασίες και στο εσωτερικό του κόμματος και στην ευρύτερη αμαρτωλή σοσιαλδημοκρατία, πρόσθεσε πως έγινε «το πρώτο βήμα για ένα κόμμα που εξελίσσεται, που αλλάζει εν κινήσει, για έναν νέο, άγνωστο άνθρωπο σε αυτήν τη χώρα, που ήρθε μπροστά σας και στέκεται μπροστά σας με την καθαρότητά του, για να μπορέσει να φέρει πρόοδο, αλλαγή και αξιοκρατία στην πατρίδα μας».

Καλλιέργησε και πάλι τις γνωστές αυταπάτες των διαφόρων επίδοξων «σωτήρων», αυτών που προβάλλουν στον λαό ως δήθεν «κίνημα» τον δρόμο της ανάθεσης και των εκλογικών αυταπατών, και δήλωσε την ετοιμότητά του να συμβάλει στη διαχείριση του συστήματος. Ο υμνητής της «ιεράς συμμαχίας» του ΝΑΤΟ έριξε και τις υποκριτικές του κορόνες, στο όνομα της ...αριστεράς, για τα βάσανα των λαών της Κύπρου, της Ουκρανίας και της Παλαιστίνης.

Το ΠΑΣΟΚ είδε ...νίκες

Αν και πριν τις εκλογές είχε θέσει στόχο τη δεύτερη θέση και μάλιστα το θεωρούσε και σίγουρο, το ΠΑΣΟΚ ήρθε τρίτο, ωστόσο θεωρεί ότι ...νίκησε επειδή είναι πρώτο κόμμα σε δύο νομούς της Κρήτης... Κάπως έτσι είναι η ανάλυση Ανδρουλάκη, ο οποίος με αφορμή το αποτέλεσμα έκανε λόγο για «πρωτοβουλίες με προοδευτικές δυνάμεις για τη διαμόρφωση εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης της χώρας», εννοώντας τις διεργασίες ώστε να δημιουργηθεί ένας απαραίτητος σοσιαλδημοκρατικός αντιδραστικός πόλος στο αστικό πολιτικό σύστημα και στην κατεύθυνση της υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ετοιμος να παρέχει τις υπηρεσίες του στο σύστημα

Για γέννηση ενός «πόλου πατριωτικής διακυβέρνησης» της χώρας έκανε λόγο ο Κυρ. Βελόπουλος σε δήλωσή του για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Στη δήλωσή του χτες το βράδυ ο Βελόπουλος επανέλαβε αρκετές φορές την πρόθεσή του για συμμετοχή σε «πατριωτική διακυβέρνηση», ουσιαστικά θέτοντας τον δήθεν «αντισυστημικό» εαυτό του - και το κόμμα του - στην υπηρεσία του συστήματος ενόψει των διεργασιών της επόμενης μέρας.

Μάλιστα, από τη φόρα του να αποτελέσει στήριγμα σε διακυβερνητικό σχήμα, είπε ότι «ξεκινά επιτέλους μια πατριωτική διακυβέρνηση για τη χώρα. Είμαστε πραγματικά επίσημα η αντιπολίτευση της χώρας και θα συνεχίσουμε μέχρι να κυβερνήσουμε την Ελλάδα». Ο ίδιος απεύθυνε ανοιχτό κάλεσμα συστράτευσης με το κόμμα του ουσιαστικά σε όλα τα φασιστοειδή, τα οποία φιλοδοξεί να ενσωματώσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ