Σάββατο 22 Ιούνη 2024 - Κυριακή 23 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΥΣΑ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Πολλά τα πύρινα μέτωπα, ένας νεκρός στην Ηλεία

Στις καμένες περιοχές στο Κορωπί βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας
Στις καμένες περιοχές στο Κορωπί βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας
Ακόμα μια φορά οι κάτοικοι της Αττικής και άλλων περιοχών της χώρας έζησαν, αυτές τις μέρες, την έλλειψη μέτρων προστασίας από τις φωτιές, βίωσαν, πάλι, από πρώτο χέρι αυτό που λογαριάζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις ως κόστος. Είμαστε στην αρχή του καλοκαιριού και οι φωτιές εκδηλώνονται με ραγδαίο ρυθμό. Ενώ οι εξαγγελίες της κυβέρνησης περί «ετοιμότητας» γίνονται και αυτές στάχτη, όπως πολλοί τόποι της χώρας μας, το δε μόνο μέτρο «προστασίας» είναι το «τρεχάτε ποδαράκια μου» του μηνύματος 112.

Την Παρασκευή το απόγευμα έγινε γνωστό ότι ένας 55χρονος πέθανε στο χωριό Μυρτιά της Ηλείας, όταν βρέθηκε στο μέτωπο της φωτιάς. Μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, όπου δυστυχώς κατέληξε.

Στο μέτωπο της μεγάλης φωτιάς του Ερυμάνθου Αχαΐας, που κατευθύνθηκε προς την Ηλεία, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Νιφάκο, μέλος του ΤΓ της ΤΕ Αχαΐας, την Χριστίνα Παναγογιαννοπούλου, μέλος της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ και περιφερειακή σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και τον Τάκη Σκιαδά, μέλος της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ.

Στα πύρινα μέτωπα γύρω από τον Πύργο βρέθηκαν κλιμάκια της ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα της, Χρήστο Γιάνναρο, καθώς και τον Αγγελο Κολόσακα, μέλος της ΤΕ και περιφερειακό σύμβουλο Δυτικής Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Από τη μεγάλη φωτιά στην Αχαΐα και την Ηλεία
Από τη μεγάλη φωτιά στην Αχαΐα και την Ηλεία
Η μεγάλη φωτιά, που πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ξεκίνησε το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Μαστραντώνη, του δήμου Ερυμάνθου και κινδύνεψαν τα γύρω χωριά. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ζημιές είχαν αναφερθεί σε στάνες καίγοντας κοπάδια ζώων, μια κατοικία, αρκετές ελιές, ενώ οι πληροφορίες έκαναν λόγο για μέτωπο 10 χλμ. με πολλές διάσπαρτες εστίες και σε πυκνό δάσος. Καταγγέλθηκε, επίσης, ότι ενώ υπάρχουν αγροτικοί δρόμοι, αυτοί παρέμεναν ακαθάριστοι δυσκολεύοντας την πρόσβαση στις δυνάμεις πυρόσβεσης.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ τόνισε: «Ο λαός της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και όλης της χώρας βρίσκεται για ακόμη μια φορά θεατής στο ίδιο έργο. Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στην περιοχή Μαστραντώνη στον Ερύμανθο και το Αλποχώρι της Ηλείας, οι οποίες και καίνε ανεξέλεγκτες, αλλά και η φωτιά που ξέσπασε και είναι υπό έλεγχο στα Διβαράτα της Κεφαλονιάς, απέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι ο λαός μας, η ζωή του και το βιος του, αλλά και τα δάση του τόπου μας είναι ανοχύρωτοι απέναντι στις φωτιές, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα αντιπυρικής θωράκισης.

Ηδη η Ηλεία μετράει έναν νεκρό στη Μυρτιά, ζημιές έχουν προκληθεί σε σπίτια, καταστροφές σε μαντριά και ζώα έχουν καεί στον Ερύμανθο.

Απαιτούμε να παρθούν εδώ και τώρα όλα τα μέτρα από το κράτος, την κυβέρνηση και την Περιφέρεια, για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Να ενισχυθούν οι δυνάμεις πυρόσβεσης, επίγειες και εναέριες.

Καλούμε τον λαό της περιοχής σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση, για την περιφρούρηση της ανθρώπινης ζωής, της λαϊκής περιουσίας και του φυσικού πλούτου της περιοχής».

Στην πρώτη γραμμή οι δυνάμεις του ΚΚΕ

Το πρωί της Παρασκευής, περιοδεία στο Κίτσι Κορωπίου και στην ευρύτερη περιοχή που χτυπήθηκε μέσα στη βδομάδα πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Γκιόκα, βουλευτή Ανατολικής Αττικής του Κόμματος.

Σε δήλωσή του ο Γιάννης Γκιόκας ανέφερε τα εξής: «Βρεθήκαμε εδώ σήμερα στο Κίτσι, συνομιλήσαμε με κατοίκους και είδαμε με τα μάτια μας τις καταστροφές που σημειώθηκαν. Σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκές πολεοδομικό σχεδιασμό, σε μεικτή ζώνη, με συνύπαρξη δασικών, οικιστικών και βιομηχανικών ζωνών.

Εντονες ήταν οι διαμαρτυρίες των κατοίκων για την ΚΥΑ για την πυρασφάλεια, που περισσότερο περιπλέκει παρά διευκολύνει την κατάσταση. Ενώ παράλληλα ζήτημα είναι και η περισυλλογή των κλαδεμάτων που λειτουργούν ως κύρια πηγή τροφοδότησης πυρκαγιών.

Χρειάζεται τώρα, με ευθύνη της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων, να αποζημιωθούν οι καταστροφές που έχουν γίνει. Παράλληλα, ακόμα και τώρα, να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα».

Από τις φλόγες καταστράφηκαν δύο εγκαταλειμμένα σπίτια και υπέστη ζημιές επιχείρηση με κτήμα δεξιώσεων.

Μεγάλες φωτιές σε Αρκαδία και Αργολίδα

Μεγάλα προβλήματα προκάλεσε η πυρκαγιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση την Παρασκευή, λίγο μετά τις 11.30 π.μ., στην περιοχή της Μεγαλόπολης Αρκαδίας. Η φωτιά ξεκίνησε, όπως αναφέρθηκε και από την Πυροσβεστική, και από κατοίκους, μέσα από την περίφραξη ανενεργού ορυχείου της ΔΕΗ που δεν καθαρίζεται (ήταν η πέμπτη πυρκαγιά από το σημείο) και επεκτάθηκε γρήγορα λόγω των δυνατών ανέμων που επικρατούσαν.

Ακολούθησε, σχεδόν μία ώρα αργότερα, ειδοποίηση μέσω 112 για απομάκρυνση των κατοίκων από το χωριό Χωρέμη προς Βελιγοστή, εφόσον οι φλόγες επεκτάθηκαν, πέρασαν μέσα από το πρώτο χωριό, καίγοντας, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τουλάχιστον 10 σπίτια (άλλα κάηκαν ολοσχερώς και άλλα υπέστησαν ζημιές), αποθήκες αλλά και στάνες. Επίσης, κάηκαν ταινιόδρομοι του ορυχείου.

Στον χώρο βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Ανδρέα Γιαννόπουλο, μέλος της ΤΕ Αρκαδίας και Γραμματέα της ΚΟΒ Μεγαλόπολης.

Πυρκαγιά ξέσπασε, λίγο μετά τη 1 μ.μ. της Παρασκευής, και στην Αργολίδα στην περιοχή Δούκα Βρύση, όπου επίσης στάλθηκε μήνυμα μέσω 112 για απομάκρυνση των κατοίκων της, όπως και του Κεφαλόφρυσου προς Λύρκεια. Επίσης, στην περιοχή του Κρανιδίου, 3 τουλάχιστον σπίτια αναφερόταν ότι είχαν τυλιχτεί στις φλόγες, ενώ η πυρκαγιά κινούνταν προς την Ερμιόνη.

Πάτρα: Συγκροτούν ομάδες πυροπροστασίας

Στην πρώτη γραμμή για την προστασία των δασών, συνολικά του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και της περιουσίας των λαϊκών στρωμάτων, βρίσκεται η δημοτική αρχή Πάτρας μαζί με άλλες εθελοντικές ομάδες που συντρέχουν το έργο της, όπως του Εργατικού Κέντρου.

Λόγω και των καιρικών συνθηκών που ευνοούν την έναρξη πυρκαγιών, την Παρασκευή κλιμάκια εργαζομένων της Πολιτικής Προστασίας, από κοινού με εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας του Εργατικού Κέντρου και τον Ερυθρό Σταυρό, βρέθηκαν στις περιοχές της Αρόης. Παρόμοια κλιμάκια βρέθηκαν στο γηροκομείο, όπου μάλιστα ενώθηκαν με κλιμάκιο της Πυροσβεστικής που βρισκόταν σε υπηρεσία. Οι περιφρουρήσεις δασικών περιοχών θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλες ζημιές και αγανάκτηση άφησαν πίσω τους οι φλόγες(2024-06-26 00:00:00.0)
Συνεχίστηκαν οι φωτιές σε πολλές περιοχές(2023-08-01 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν την πάλη τους κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών(2021-09-09 00:00:00.0)
Πύρινα μέτωπα στην Αχαΐα(2021-07-29 00:00:00.0)
Μπαράζ εμπρησμών κατακαίει τα δάση(2007-06-28 00:00:00.0)
Στις φλόγες όλη η χώρα!(1998-08-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ