Σάββατο 22 Ιούνη 2024 - Κυριακή 23 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΑΠΟ ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΕ ΑΝΑΒΟΛΗ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΟΥ ΤΗΣ «BOEING»
Εγκλωβισμένοι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό οι δύο αστροναύτες του Starliner

Το Starliner συνδεδεμένο με τον ΔΔΣ και η Γη ως φόντο
Το Starliner συνδεδεμένο με τον ΔΔΣ και η Γη ως φόντο
Από αναβολή σε αναβολή πάει η επιστροφή στη Γη των δύο Αμερικανών αστροναυτών Μπουτς Γουίλμορ και Σούνι Γουίλιαμς, που μετέφερε το νέο διαστημόπλοιο Starliner της «Boeing» στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) στις 6 Ιούνη. Καθώς η πτήση ήταν δοκιμαστική και οι αστροναύτες δεν επρόκειτο να αποτελέσουν μέλη του πληρώματος του ΔΔΣ, που αυτήν την περίοδο είναι πλήρες, η αποστολή τους θα ήταν ολιγοήμερη. Η μακρόχρονη παραμονή τους θα δημιουργούσε πρόβλημα στη λειτουργία του σταθμού, λόγω της επιπλέον κατανάλωσης τροφίμων, νερού και άλλων πόρων, που δεν είχε προβλεφθεί.

Αρχικά η επιστροφή των δύο αστροναυτών προγραμματιζόταν να πραγματοποιηθεί στις 18 Ιούνη, μετά μετατέθηκε «όχι νωρίτερα από τις 22» και τώρα έχει μετατεθεί «όχι νωρίτερα από τις 25 Ιούνη». Η NASA και η «Boeing» ανακοινώνουν ότι το πλήρωμα του Starliner αξιοποιεί τον χρόνο για να κάνει επιπλέον μετρήσεις και δοκιμές σχετικά με τη λειτουργία του σκάφους, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαβουλεύσεις για το πώς θα επιτευχθεί ασφαλής επιστροφή των αστροναυτών της NASA, με ένα σκάφος που παρουσίασε σειρά προβλημάτων κατά τη φάση ανόδου σε τροχιά. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε πριν την εκτόξευση - αλλά αγνοήθηκε ως ακίνδυνη - μια διαρροή αερίου ηλίου στο Starliner, όταν βρέθηκε στο Διάστημα εντοπίστηκαν άλλες δύο παρόμοιες διαρροές, ενώ πέντε από τους προωθητήρες ελιγμών για την προσέγγιση στον ΔΔΣ δεν λειτούργησαν! Μέρος των ελέγχων που πραγματοποιεί το πλήρωμα του Starliner είναι η δοκιμαστική πυροδότηση των προωθητήρων, ώστε να εξακριβωθεί αν το σκάφος θα μπορέσει να ελέγξει την επάνοδό του στην ατμόσφαιρα και δεν θα κινδυνέψει να καεί μέσα σε αυτή. Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα αν τελικά θα χρειαστεί έκτακτη πτήση διάσωσης, που βεβαίως θα πραγματοποιηθεί με διαστημόπλοιο της «SpaceX», κάτι που θα αποτελούσε μεγάλη ήττα για την «Boeing». Βεβαίως, αυτό που διακυβεύεται είναι η ζωή των δύο αστροναυτών.

Αν τελικά το Starliner τα καταφέρει, όταν πλησιάσει στα πυκνότερα στρώματα της ατμόσφαιρας θα ανοίξει αλεξίπτωτα και θα πραγματοποιήσει προσεδάφιση σε ερημική περιοχή των ΗΠΑ, με αερόσακους στο κάτω μέρος του να ανοίγουν πριν την επαφή με το έδαφος για να την κάνουν πιο ομαλή. Θα είναι η πρώτη προσεδάφιση αντί προσθαλάσσωσης αμερικανικού διαστημοπλοίου στην Ιστορία, καθώς οι ΗΠΑ είχαν απορρίψει αυτήν τη μέθοδο, την οποία χρησιμοποιούσε η Σοβιετική Ενωση ήδη από τη δεκαετία του 1960.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκσυγχρονίζεται το σύστημα τηλεπικοινωνιών του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού(2021-01-23 00:00:00.0)
Αποστολή αναζήτησης άμεσων ενδείξεων ζωής στο παρελθόν του Αρη(2017-12-30 00:00:00.0)
Βροντερή αποτυχία του πυραύλου «Αντάρης»(2014-11-02 00:00:00.0)
Γρήγορα βήματα παράδοσης του Διαστήματος στα μονοπώλια προς εκμετάλλευση(2012-05-05 00:00:00.0)
Το «διαστημικό όνειρο» πραγματικότητα(2003-10-16 00:00:00.0)
Προορισμός ο Αρης(2000-08-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ