Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΙΝΑΣ
Το «διαστημικό όνειρο» πραγματικότητα

Associated Press

ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΙΟΥΚΟΥΑΝ.- Σαράντα δύο χρόνια μετά από τις μέρες που τα ονόματα του Γιούρι Γκαγκάριν και κατόπιν του Αλαν Σέπαρντ γίνονταν παγκοσμίως γνωστά, ο 38χρονος yunhangyuan (αστροναύτης) Γιανγκ Λιουέι πραγμάτωσε χθες το κινεζικό «διαστημικό όνειρο»: Το Ουράνιο Σκάφος V εκτέλεσε την πρώτη επανδρωμένη διαστημική αποστολή της ΛΔ Κίνας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην έρημο Γκόμπι, μετά από 14 περιστροφές της Γης και την παραμονή του 21 έως 23 ώρες σε τροχιά. «Αισθάνομαι θαυμάσια», είπε ο Γιανγκ, «θα σας δω αύριο».

Η Κίνα έγινε, έτσι, η τρίτη χώρα που έστειλε αστροναύτη στο Διάστημα μετά τη Σοβιετική Ενωση και τις ΗΠΑ, γεγονός που ο Πρόεδρος Χου Ζιντάο χαρακτήρισε «σημαντικό και ιστορικό» βήμα προόδου. Το 20ετές κινεζικό πρόγραμμα εξερεύνησης του Διαστήματος θεωρείται εξαιρετικά φιλόδοξο και περιλαμβάνει επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη, την αποστολή διαστημοπλοίων στον Αρη, τη δημιουργία μόνιμων διαστημικών σταθμών και ίσως, στο μέλλον, μόνιμα επανδρωμένου σεληνιακού σταθμού.

Η αμερικανική NASA, αλλά και η ρωσική διαστημική υπηρεσία έστειλαν συγχαρητήρια στους Κινέζους, για την «εξαιρετική» εκτέλεση της εκτόξευσης. Το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα έχει ετήσιο κόστος περί τα 2 δισ. δολάρια (εξαιρετικά μετριοπαθές σε σχέση με τους προϋπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας - 6 δισ. δολάρια - και των ΗΠΑ - 15,5 δισ. δολάρια -, κατά αναλυτές). Πάντως, αναλυτές αναρωτιούνταν αν η πρώτη κινεζική επανδρωμένη διαστημική αποστολή θα προκαλέσει, ή όχι, μια νέα «διαστημική κούρσα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ