Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ
Αντιδράσεις για το μνημείο υπέρ των ναζί

ΡΙΓΑ.--

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί το μνημείο υπέρ των Λετονών συνεργατών των ναζί που χτίστηκε με τις ευλογίες και χρήματα της λετονικής κυβέρνησης στο νεκροταφείο του Λέστενε, 70 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, Ρίγα.

«Αυτή είναι μια ακόμη προσπάθεια από τη Λετονία να παραποιήσει τα ιστορικά γεγονότα και να χρησιμοποιήσει το πένθος για να προωθήσει διεθνώς παρανοήσεις και μίσος εναντίον της Ρωσίας», αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Ενώ σε ανάλογες δηλώσεις προέβησαν και Ισραηλινοί αξιωματούχοι. «Προκαλεί ερωτηματικά το πώς η Λετονία αντιμετωπίζει ό,τι συνέβη στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, αφού μέλη των Λετονικών SS συμμετείχαν στις δολοφονίες Εβραίων» δήλωσε ισραηλινή διπλωμάτης στη Ρίγα. Διαμαρτυρία υπέβαλε και το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ. Περίπου 80.000 Εβραίοι, το 90% της προπολεμικής κοινότητας, πέθαναν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

Αυτή είναι η ιστορική κληρονομιά που προωθεί η «δημοκρατική» λετονική αστική τάξη και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι στη «νέα εποχή», στυγνός αντι-κομμουνισμός και μνήμη στους ναζί...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ