Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Ορφανή» επίθεση κλιμακώνει την ένταση
  • Τρεις Αμερικανοί, μέλη της ασφάλειας της αμερικανικής πρεσβείας, νεκροί από βομβιστική επίθεση κατά διπλωματικής αυτοκινητοπομπής στη Λωρίδα της Γάζας. Αποποιούνται της ευθύνης όλες οι παλαιστινιακές οργανώσεις
  • Εισβολή του ισραηλινού στρατού στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας

Αμείωτη η τρομοκρατία από τον ισραηλινό στρατό

Associated Press

Αμείωτη η τρομοκρατία από τον ισραηλινό στρατό
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Οι πρώτοι Αμερικανοί νεκροί, τα τελευταία χρόνια, καταμετρούνται, από χτες, στον αιματηρό κατάλογο των θυμάτων της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης, μετά από μια εξαιρετικά περίεργη βομβιστική επίθεση εναντίον διπλωματικού αυτοκινήτου στη Λωρίδα της Γάζας. Η Ουάσιγκτον, επ' ευκαιρία, άσκησε εντονότερες πιέσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή ζητώντας «εξάρθρωση των τρομοκρατικών δικτύων», ενώ, λίγες μόλις ώρες νωρίτερα, είχε ασκήσει βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που καταδίκαζε την ανέγερση του διαχωριστικού τείχους. Η ισραηλινή ηγεσία επέρριψε, ως συνήθως, την ευθύνη στην παλαιστινιακή ηγεσία και βρήκε αφορμή για να εισβάλει στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Η Παλαιστινιακή Αρχή, από την πλευρά της, καταδίκασε κατηγορηματικά την επίθεση ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι άφηναν να εννοηθεί ότι οι δράστες δεν ήταν απαραίτητα Παλαιστίνιοι, αφού η επίθεση φαίνεται να εξυπηρετεί πλήρως τις ισραηλινές βλέψεις για κλιμάκωση και εισβολή και στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου και ενεργοποιήθηκε με τηλεχειριστήριο αποδίδεται, επισήμως, η επίθεση κατά αμερικανικής διπλωματικής αυτοκινητοπομπής που κατευθυνόταν προς την πόλη της Γάζας και είχε μόλις διασχίσει το μεθοριακό φυλάκιο του Ερετζ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το πρώτο όχημα που ήταν το συνοδευτικό της παλαιστινιακής αστυνομίας πέρασε ανέπαφο και η έκρηξη σημειώθηκε όταν περνούσε το δεύτερο στο οποίο επέβαιναν 4 Αμερικανοί, μέλη της ασφάλειας της αμερικανικής πρεσβείας. Τρεις ανασύρθηκαν νεκροί από τα συντρίμμια και ο τέταρτος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Κανένας από τους διπλωμάτες που επέβαιναν στο τρίτο αυτοκίνητο δεν έπαθε τίποτα. Οπως ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία, οι διπλωμάτες μετέβαιναν στην πόλη της Γάζας για να συναντηθούν με Παλαιστίνιους φοιτητές που είχαν κάνει αίτηση για την υποτροφία Φουλμπράιτ.

Παλαιστίνιος αστυνομικός εξετάζει τα υπολείμματα του αυτοκινήτου μετά την έκρηξη

Associated Press

Παλαιστίνιος αστυνομικός εξετάζει τα υπολείμματα του αυτοκινήτου μετά την έκρηξη
Οι ισλαμιστικές οργανώσεις «Χαμάς» και «Τζιχάντ» έσπευσαν να διαχωρίσουν τη θέση τους, υπογραμμίζοντας ότι «δε στοχεύουν οποιονδήποτε άλλον πλην από το μοναδικό εχθρό: την ισραηλινή κατοχή». Λίγο αργότερα, άγνωστος τηλεφωνούσε στο Γαλλικό Πρακτορείο για να αναλάβει την ευθύνη εκ μέρους τής, σχεδόν, πρωτοεμφανιζόμενης οργάνωσης «Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης». Εντούτοις, η οργάνωση, με επίσημη ανακοίνωσή της, διαψεύδει κατηγορηματικά ότι ευθύνεται για την επίθεση τονίζοντας ότι «δε θέτει στο στόχαστρό της ξένους πολίτες».

Πιέζουν οι ΗΠΑ, σπεύδει το Ισραήλ

Επί τόπου έσπευσαν Παλαιστίνιοι αστυνομικοί και Αμερικανοί ειδικοί, τους οποίους, όμως, λιθοβόλησαν μικροί Παλαιστίνιοι. Η αστυνομία διέλυσε το πλήθος αλλά οι ειδικοί αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν. Ο Αμερικανός πρέσβης Νταν Κούρτζερ ανακοίνωσε ότι στη Γάζα μεταβαίνει ομάδα του FBI και κάλεσε την Παλαιστινιακή Αρχή «να συλλάβει τους υπευθύνους και να αποδώσει δικαιοσύνη». Οι δηλώσεις Κούρτζερ απηχούν τις ανάλογες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά και του ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ που συνομίλησε με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, ασκώντας του ασφυκτικές πιέσεις για «εξάρθρωση της τρομοκρατίας». Με ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Μπους υπογράμμιζε ότι «η Παλαιστινιακή Αρχή, εδώ και καιρό, όφειλε να καταστείλει την τρομοκρατία». Το απόγευμα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε όλους τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας και να «λάβουν κάθε μέτρο προφύλαξης» αν βρίσκονται στη Δ. Οχθη.

Για «έγκλημα» έκανε λόγο ο Χαβιέ Σολάνα, εκ μέρους της ΕΕ, ο οποίος, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Αραφάτ, πίεσε για «λήψη αποφασιστικών μέτρων κατά της τρομοκρατίας». Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην περιοχή, Τερζ Ρόεντ Λάρσεν, εκτίμησε ότι η επίθεση «απειλεί με επέκταση της σύγκρουσης» και συμπλήρωσε ότι είναι «ζωτικής ανάγκης η αναδιάρθρωση των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας».

Η ισραηλινή ηγεσία επανέλαβε τη γνωστή επωδό «περί παροχής προστασίας στις τρομοκρατικές οργανώσεις από την Παλαιστινιακή Αρχή» και περί «πλήρους αδράνειας απέναντι στην τρομοκρατία». Πριν καν περάσει λίγη ώρα, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε με τεθωρακισμένα και υπό κάλυψη ελικοπτέρων στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, προωθήθηκε περίπου 1,5 χιλιόμετρο εντός των παλαιστινιακών εδαφών και φερόταν να κατευθύνεται προς την Μπέιτ Χανούν. Παράλληλα, στην Τουλκαρέμ της Δ. Οχθης, 1 Παλαιστίνιος έπεφτε νεκρός από ισραηλινά πυρά ενώ διατάχθηκε η απέλαση άλλων 3 Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Καταδίκη, υπόνοιες και δυσαρέσκεια για το βέτο

«Εγκλημα κατά αποστολής που είχε ειρηνικό σκοπό» χαρακτήρισε την επίθεση ο Γιάσερ Αραφάτ, ενώ την καταδίκη και τη δέσμευσή τους για τιμωρία των ενόχων διατύπωσαν ο πρωθυπουργός Κορέι και ο διαπραγματευτής Ερακάτ. Ανώτεροι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, πάντως, δεν έκρυβαν τη δυσπιστία τους για την ταυτότητα των δραστών, υπενθυμίζοντας ότι οι παλαιστινιακές οργανώσεις δεν έχουν ποτέ πριν πλήξει ξένους πολίτες επίτηδες και μάλιστα διπλωματική αποστολή. Επισήμαναν, μάλιστα, ότι, στην παρούσα φάση, τα οφέλη από την επίθεση είναι εξόφθαλμα πολλά για την πολιτική της ισραηλινής ηγεσίας.

Της επίθεσης είχε προηγηθεί η θυελλώδης συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη Νέα Υόρκη, όπου οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε καταδικαστικό για το Ισραήλ ψήφισμα με θέμα το διαχωριστικό τείχος, το οποίο κατέθεσαν οι αραβικές χώρες. Της ψηφοφορίας απείχαν οι Γερμανία, Βρετανία, Καμερούν και Βουλγαρία, αλλά οι 10 θετικές ψήφοι ήταν αρκετές για την έγκρισή του, αν δεν είχε ασκηθεί το βέτο. Η Ουάσιγκτον διευκρίνιζε ότι «δεν ήταν ισορροπημένο γιατί δεν καταδίκαζε ονομαστικά τις τρομοκρατικές παλαιστινιακές οργανώσεις».

Το Τελ Αβίβ εξέφρασε την ικανοποίησή του ενώ ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ, Νάσερ αλ Κίντουα, εκτιμούσε ότι με την τακτική αυτή οι ΗΠΑ υποσκάπτουν το διαμεσολαβητικό τους ρόλο και δίνουν «πράσινο φως» στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ. Το ψήφισμα θα τεθεί σε ψηφοφορία και στη Γενική Συνέλευση, όπου αναμένεται να εγκριθεί αλλά δε θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ