Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Αλληλεγγύη στην εξεγερμένη Βολιβία

Την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους στον αγώνα του λαού της Βολιβίας για «εθνική ανεξαρτησία» έναντι της κυβέρνησης Λοσάδα εκφράζουν Κομμουνιστικά Κόμματα της Λατινικής Αμερικής.

Με ανακοίνωσή του το ΚΚ Κολομβίας εκφράζει τη στήριξή του «στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων, των αγροτών, των ιθαγενών και των πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης στη Βολιβία, που έχουν κινητοποιηθεί σε ολόκληρη τη χώρα αντιτιθέμενοι στις εξαγωγές αερίου στις ΗΠΑ και στη Χιλή... ζητώντας την παραίτηση του Προέδρου Λοσάδα Γκονσάλο Σάντσες». Το ΚΚ Κολομβίας και το Κοινωνικό Μέτωπο καλούν για την έκφραση αλληλεγγύης στο κίνημα στη Βολιβία και «καταδικάζουν τις απειλές ένοπλης επέμβασης των ΗΠΑ» στη χώρα.

Το ΚΚ Χιλής, σε δική του ανακοίνωση, τονίζει τη «σθεναρή του καταδίκη στη βίαιη καταστολή που επιχειρεί η κυβέρνηση της Βολιβίας εναντίον των εργαζομένων στη Βολιβία...» και εκφράζει την αλληλεγγύη του στους «αγώνες των Βολιβιανών για εθνική ανεξαρτησία». Οπως τονίζεται στο κείμενο του ΚΚ Χιλής, «έχουμε την εμπειρία της ζημιάς που αυτές οι αντεθνικές πολιτικές προκαλούν στη χώρα μας και στον εθνικό μας πλούτο». Η στήριξη των ΗΠΑ στον Πρόεδρο της Βολιβίας, που εξέφρασε η Κοντολίζα Ράις, αναφέρει ακόμη το ΚΚΧ, «αποσαφηνίζει τον αντεθνικό χαρακτήρα της πολιτικής της κυβέρνησης της Βολιβίας». Το κείμενο καταλήγει με τη δέσμευση «αλληλεγγύης στη Βολιβία και στον αγώνα της ενάντια στην επιβολή της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης».

Το ΚΚ Μεξικού με δική του ανακοίνωση απευθύνεται στους εξεγερμένους της Βολιβίας: «Η απάντηση που δίνετε στην προδοσία της κυβέρνησης της Βολιβίας είναι η μόνη δυνατή... Τέσσερις δεκαετίες πριν, ο Τσε μάς έδειξε το δρόμο, τον ίδιο που ακολουθείτε εσείς σήμερα... για τη δική μας Αμερική». Η ανακοίνωση αναφέρεται στις εξελίξεις και στην υπόλοιπη Λατινική Αμερική, «την Μπολιβαριανή Βενεζουέλα, την εξεγερμένη Αργεντινή, τη Βραζιλία, τον Ισημερινό... και τις συνεχείς μάχες σε όλες τις χώρες κατά των νεοφιλελεύθερων κύκλων» κι εκφράζει αλληλεγγύη στον αγώνα του λαού της Βολιβίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταδικάζει το αμερικανόπνευστο πραξικόπημα στη Βολιβία(2019-11-13 00:00:00.0)
Εθνικοποιήσεων συνέχεια(2010-05-06 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η δίκη του Λοσάδα(2009-06-20 00:00:00.0)
Σε κλοιό διαδηλωτών η αμερικανική πρεσβεία(2008-06-11 00:00:00.0)
Σε εξεγερσιακή δίνη...(2005-03-08 00:00:00.0)
Προς ποινικοποίηση του κινήματος(2003-08-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ