Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Μετατρέψτε τα συνδικάτα σας σε εργαλεία αγώνα

Ανακοίνωση της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος - Κόμματος των Κομμουνιστών της Ρωσίας

Με ανακοίνωσή της η ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος - Κόμματος των Κομμουνιστών της Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΚΚΡ) καλεί τους εργαζόμενους να μην αποχωρούν από τα συνδικάτα τους, αλλά να τα μετατρέψουν σε εργαλεία αγώνα. Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση:

«Στον καπιταλισμό δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τους εργαζόμενους από το σκληρό αγώνα για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους. Οπως και πριν 100 χρόνια, έτσι και σήμερα, αντιμέτωπα είναι δύο εχθρικά στρατόπεδα: η αστική τάξη κι ο εργαζόμενος λαός. Η πρώτη επιδιώκει να στύψει το μισθωτό εργαζόμενο όσο μπορεί περισσότερο και να του δώσει όσο γίνεται λιγότερα, ενώ ο δεύτερος, για να μπορέσει να επιβιώσει και να αναπτυχθεί, είναι υποχρεωμένος να έρθει σ' αντιπαράθεση με τους εκμεταλλευτές. Στις συνθήκες της ταξικής κοινωνίας, οι εργαζόμενοι εδώ και χρόνια έχουν ένα σοβαρό μηχανισμό αγώνα για τα δικαιώματά τους, τις επαγγελματικές ενώσεις, την εργατική αλληλεγγύη. Ομως, η σημερινή πραγματικότητα στη Ρωσία είναι διαφορετική. Αγαπημένα ζούνε όσοι λήστεψαν τη δημόσια περιουσία και οι ηγέτες της συνομοσπονδίας των συνδικάτων. Οι τελευταίοι εγγυούνται στα αφεντικά την κοινωνική συναίνεση, σε όσες "αναδιαρθρώσεις" και μοιράσματα της ιδιοκτησίας επιχειρήσουν οι πρώτοι. Δεν πρόκειται απλώς για κίτρινα συνδικάτα, αλλά για μηδενικά συνδικάτα. Ή καλύτερα για όπλο στα χέρια της εργοδοσίας. Κανένας άλλος πέρα από τους ίδιους τους εργαζόμενους δε θα υποχρεώσει τα ρώσικα συνδικάτα να υπηρετήσουν την τάξη τους. Σήμερα προσπαθούν να κάνουν δημοφιλή την παθητική στάση. Ετσι, προπαγανδίζουν πως αν δεν είσαι ευχαριστημένος από την εξουσία τότε κάνε αποχή από τις εκλογές, αν δεν είσαι ικανοποιημένος από το συνδικάτο, τότε φύγε από αυτό. Ομως μια τέτοια στάση θα οδηγήσει την ηγεσία των συνδικάτων να συνεχίσει να ζει "ήσυχα", τρώγοντας από την περιουσία των συνδικάτων. Αντίθετα, ο συνειδητός εργάτης δεν πρέπει να βγει από το συνδικάτο και να στερηθεί τη συνδικαλιστική προστασία, αλλά πρέπει να κάνει το συνδικάτο του εργαλείο αγώνα. Για να απαντήσει στην επίθεση της εργοδοσίας, για να δημιουργηθούν ρήγματα στις βάσεις της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Πρώτο βήμα πρέπει να αποτελέσει η απαλλαγή από την ξεπουλημένη ηγεσία των σημερινών συνδικάτων».

Η ΚΕ του ΚΕΚΡ - ΚΚΡ αναφέρεται στην ανακοίνωσή της, χαιρετίζοντας τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε άλλες χώρες, όπως σε Αγγλία, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Μπανγκλαντές, Τσεχία, Πολωνία και καταλήγει: «Την ενιαία δύναμη της αστικής τάξης μπορεί να την αντιπαλέψει μόνο η ενιαία δύναμη όλων των εργαζομένων. Εμπρός για αγωνιστικά ταξικά συνδικάτα!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ