Κυριακή 13 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Προορισμός ο Αρης

Μετά από δεκαετίες αδιαφορίας, αδράνειας και εσωτερικών προβλημάτων, η NASA, η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ, φαίνεται να έχει τώρα ένα σχέδιο για την πρώτη επανδρωμένη πτήση στον Αρη

Το ταξίδι του ανθρώπου στον Αρη δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο πλανήτης αυτός δεν πλησιάζει ποτέ περισσότερο από 80 εκατομμύρια χιλιόμετρα τη Γη. Γι' αυτό ένα ταξίδι με επιστροφή θα διαρκέσει χρόνια. Αλλά οι επιστήμονες λένε ότι έχουν βρει λύσεις στις κυριότερες τεχνολογικές προκλήσεις που προβάλλει αυτό το εγχείρημα. Το μεγαλύτερο εμπόδιο που παραμένει είναι το τεράστιο κόστος. Κόστος που οφείλεται βασικά σε έναν παράγοντα: το βάρος του διαστημοπλοίου.

Η πιο πρόσφατη εκδοχή του σχεδίου της NASA για μια επανδρωμένη αποστολή στον Αρη, προβλέπει τρία διαστημόπλοια:

  • ένα αυτόματο διαστημόπλοιο, που θα προσεδαφιστεί στον Αρη, μεταφέροντας εκεί το όχημα ανόδου, που θα χρησιμοποιήσουν οι αστροναύτες όταν είναι να φύγουν και ένα μίνι εργοστάσιο παρασκευής καυσίμων στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη
  • ένα επίσης μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο που θα περιέχει το όχημα προσεδάφισης και θα μπει σε τροχιά γύρω από τον Αρη
  • ένα διαστημόπλοιο μεταφοράς του πληρώματος στον Αρη.

Αν όλα πάνε καλά με τα δύο πρώτα διαστημόπλοια, τότε το τρίτο με τους αστροναύτες θα εκτοξευτεί μόλις ο Αρης έρθει σε σύνοδο με τη Γη, 26 μήνες μετά τις πρώτες εκτοξεύσεις. Μετά από 6 μήνες θα συναντηθεί με το δεύτερο διαστημόπλοιο, που θα είναι ήδη σε τροχιά γύρω από τον Αρη, ώστε να περάσουν οι αστροναύτες σ' αυτό, να κατέβουν στην επιφάνεια, να μείνουν εκεί για 500 γήινες ημέρες και να επιστρέψουν και πάλι σε τροχιά με το όχημα ανόδου, που θα έχει μεταφέρει στην επιφάνεια το πρώτο διαστημόπλοιο. Τότε θα μετεπιβιβαστούν και πάλι στο διαστημόπλοιο που τους έφερε, για να γυρίσουν στη Γη μετά από 6 ακόμα μήνες. Το σχέδιο προβλέπει ότι κάθε 26 μήνες μια νέα τριάδα διαστημοπλοίων θα εκτοξεύεται δημιουργώντας σιγά - σιγά την υποδομή για μια μόνιμη εγκατάσταση του ανθρώπου στον Αρη.

Το υπολογιζόμενο κόστος μιας τέτοιας αποστολής είναι μικρότερο από το κόστος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού που ήδη κατασκευάζεται, αλλά και από το πρόγραμμα «Απόλλων» για την κατάκτηση της Σελήνης. Φυσικά, αν δεν εγκριθούν τα κονδύλια, τα σχέδια θα παραμείνουν σχέδια.


Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Scientific American»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ