Κυριακή 13 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ζωή δε δίνεται, καταχτιέται

Ατομικισμός, μοναχικότητα, κερδοσκοπία, εσωστρέφεια, υποταγή, απομονωτισμός, ηττοπάθεια, βία και πορνό, ρατσισμός, κατακερματισμός, είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που πριμοδοτούνται καθημερινά με ποικίλους τρόπους και αποσκοπούν στη διαμόρφωση μιας συγκεκριμένης στάσης και οπτικής για τη ζωή. Ενας τρόπος ζωής, στον οποίο το χρήμα αποτελεί ανθρώπινη αξία, η εκμετάλλευση μετατρέπεται σε ιδανικό. Μηνύματα που πλασάρονται είτε μέσα από σελίδες περιοδικών, είτε μέσω ραδιοφωνικών - τηλεοπτικών εκπομπών και, που όμως, πρέπει να εξετάζονται στα πλαίσια του ενιαίου συνόλου των μηνυμάτων των ΜΜΕ, της μαζικής ιμπεριαλιστικής κουλτούρας, της κυρίαρχης ιδεολογίας γενικότερα. Βέβαια, το ερώτημα παραμένει: Πώς μπορούν ειδικά οι νέοι να αντισταθούν σε αυτό τον τρόπο ζωής που τους επιβάλλεται καθημερινά και με ποικίλους τρόπους;

«Η ζωή δεν είναι. Γίνεται. Και ειδικά οι νέοι πρέπει να έχουν συνείδηση του εαυτού τους, να λειτουργούν συλλογικά και οργανωμένα, να έχουν λόγο, να δημιουργούν, να είναι ενταγμένοι σε ομάδες για να μη χαθούν», είναι οι άμυνες που προτείνει να αναπτύξουν, ο Ηλίας Μιχαλαρέας και προβάλλει την ανάγκη μιας πρότασης που θα αποσκοπεί «στην ανάπτυξη του δημοκρατικού αντιιμπεριαλιστικού πολιτισμού, ο οποίος αναπτύσσεται καθημερινά και βρίσκεται σε διαρκή αντιπαράθεση με τον κυρίαρχο πολιτισμό. Ομως αυτός ο πολιτισμός δεν μπορεί να γίνει κυρίαρχος παρά μόνο με την ανατροπή των παραγωγικών σχέσεων με το πέρασμα στο σοσιαλισμό».

Και συνεχίζει: «Η πάλη ενάντια στη μαζική ιμπεριαλιστική κουλτούρα έχει άμεση σχέση με τη γενικότερη ανάπτυξη του μαζικού, λαϊκού κινήματος. Πρέπει να επικρατήσει ένας πολιτισμός που το περιεχόμενό του θα δίνει τη δυνατότητα να διαμορφώνεται μέσα από την κοινωνική πάλη ένας άλλος τρόπος ζωής που θα χαρακτηρίζεται από αξίες όπως ο ανθρωπισμός, η αξιοκρατία, η εθνική ανεξαρτησία, η ειρήνη. Να αξιοποιείται η προοδευτική κληρονομιά, η προοδευτική πολιτιστική δημιουργία, να στηρίζεται η σύγχρονη προοδευτική πολιτιστική δημιουργία και η πολιτιστική διαφορετικότητα των λαών ενάντια σε κάθε προσπάθεια ισοπεδωτικής ομογενοποίησης, να αναπτυχθεί το ιδεολογικό μέτωπο του πολιτισμού με αυστηρή σταθερότητα στις αξίες μας, ενάντια σε κάθε προσπάθεια ιδεολογικής διολίσθησης».


Ελένη ΤΖΙΒΡΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο πολιτισμός σαν εργαλείο της κερδοφορίας του κεφαλαίου (2010-01-17 00:00:00.0)
Οι καλλιτέχνες να συμβάλουν στο ξεπέρασμα της υποβάθμισης (2006-05-30 00:00:00.0)
Σκέψεις μετά την παράσταση (2005-04-06 00:00:00.0)
«Πατώντας γερά» στο Μάαστριχτ (2004-02-15 00:00:00.0)
Το «πανηγύρι» της Θεσσαλονίκης (2003-05-24 00:00:00.0)
Αγωνιζόμαστε και τραγουδάμε (2002-09-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ