Κυριακή 13 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙOΔΙΚΑ LIFE STYLE
Φυγή σε «ψεύτικους παράδεισους»

Επαινοι για τα παιδιά μιας σχολής που «σπάνε πλάκα» ζητώντας από τους άστεγους της Ομόνοιας να τους «χαλάσουν» δεκαχίλιαρο. Αποθέωση κάποιας γνωστής ξανθιάς στους κοσμοπολίτικους κύκλους για τα λεφτά που παίρνει από τους φίλους της, κερδίζοντας το στοίχημα να δεχτεί να φιλήσει έναν άσχημο. «Ιδανικές ιστορίες αγάπης», όπως αυτή του Κώστα και της Δάφνης Σημίτη, «πράγμα αναμενόμενο αφού αποτελούν έναν από τους αρμονικότερους συνδυασμούς του ζωδιακού κύκλου», μίση και πάθη πριγκιπικών οικογενειών, αστρολόγοι, μέντιουμ, είναι μερικά από τα πρόσωπα και τα «γεγονότα» που παρελαύνουν από τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές ή σπεύδουν να ποζάρουν σε αμέτρητα εξώφυλλα και περιφέρονται στις ιλουστρασιόν σελίδες των φυλλάδων εκείνων που ονομάζονται περιοδικά «life style».

Το κέρδος και το εύκολο χρήμα αποτελούν τη νέα «αξία», η εκμετάλλευση, η χυδαιότητα και το έκφυλο νομιμοποιούνται, το φανταστικό αυτονομείται, η βία και η εμπορευματοποίηση απαλλάσσεται από ενοχές, η μεταφυσική ερμηνεία των πραγμάτων καθιερώνεται, ενώ ο ατομικισμός, ο ρατσισμός, η ηττοπάθεια πριμοδοτούνται διαρκώς. Είναι ο νέος τρόπος ζωής που προβάλλεται - πιο έντονα μετά το 1985 - και στον οποίο έννοιες, αξίες, όπως είναι η αλληλεγγύη, η ειρήνη, η αγάπη, ο έρωτας δεν έγιναν ποτέ της μόδας, δεν κατέχουν καμία απολύτως θέση. Οπως θέση δεν έχουν όσοι, μπορούν ακόμα να, αρνούνται και να αντιστέκονται να μπουν στο μαντρί, να βιώσουν το εφήμερο ως μόνιμο και την ανεργία ως νόμιμη και απαραίτητη. Ενας τρόπος ζωής όπου, όπως διαλαλείται έμμεσα και άμεσα, «χάρη στην ανάπτυξη της κοινωνίας και της τεχνολογικής προόδου, οι ταξικές αντιθέσεις... ξεπερνιούνται. Οπότε η συναίνεση είναι αναγκαία και επιβεβλημένη». Συναίνεση σε μια ζωή που προσφέρει στιλ, όχι όμως και την ουσία της.


Για τα μηνύματα, το σκοπό και τους τρόπους άμυνας, ειδικά των νέων, απέναντι στο «βομβαρδισμό» που δέχονται, μίλησε στο «Ρ» και ο Ηλίας Μιχαλαρέας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Νοσοκομειακών Ψυχολόγων (ΠΕΝΟΨΥ).




Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ