Σάββατο 29 Ιούνη 2024 - Κυριακή 30 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θρυλικές επανεκδόσεις τον Ιούλιο

Ρασομόν
Ρασομόν
Οι τελευταίες μέρες του Ιουνίου μάς αφήνουν υπέροχες επανεκδόσεις που θα μας συνοδεύσουν και τις πρώτες μέρες του Ιουλίου. Οι επανεκδόσεις είναι συνώνυμες με τα θερινά σινεμά και μας δίνουν την ευκαιρία να δούμε αριστουργήματα περασμένων δεκαετιών, ακόμα και ταινίες που δεν έτυχαν ιδιαίτερης προσοχής όταν παίχτηκαν για πρώτη φορά στη χώρα μας. Αυτός ο Ιούλιος έχει συγκλονιστικές ταινίες από όλα τα είδη σινεμά. Συγκεντρώσαμε τη μεγάλη πλειοψηφία των επανεκδόσεων και τις παρουσιάζουμε συνοπτικά. Βεβαίως κάθε Πέμπτη θα ενημερώνουμε στη στήλη του κινηματογράφου για τις ημερομηνίες εξόδου των ταινιών. Καλή προβολή!

O επιστάτης Σάνσο, του Κένζι Μιζογκούτσι (1954)

Στη μεσαιωνική Ιαπωνία ένας κυβερνήτης, με καλό χαρακτήρα, πράος και φιλεύσπλαχνος με τους ανθρώπους, εξορίζεται. Η γυναίκα του και τα δύο του παιδιά, ο γιος του και η κόρη του, αποφασίζουν να τον επισκεφθούν. Στον δρόμο θα τους επιτεθούν ληστές. Η μητέρα τους πουλιέται σαν πόρνη και τα δύο παιδιά σαν σκλάβοι στον παντοδύναμο και αυταρχικό επιστάτη Σάνσο. Τα παιδιά θα μεγαλώσουν και, μετά από πολλά χρόνια, θα καταφέρουν να δραπετεύσουν, αφού ο γιος θα κερδίσει βαθμιαία την εύνοια του Σάνσο. Θα ψάξουν να βρουν τη μητέρα τους και όλοι μαζί θα αποτίσουν φόρο τιμής στον πατέρα τους.

Ρασομόν, του Ακίρα Κουροσάβα (1950)

Ενας ιερέας και ένας ξυλοκόπος συζητάνε έντονα στο ξέφωτο της Πύλης Ρασομόν. Οταν ένας χωρικός πλησιάζει προκειμένου να προστατευθεί από τη βροχή και συμμετέχει στη συζήτησή τους, μαθαίνει ότι ένας σαμουράι δολοφονήθηκε, η σύζυγός του βιάστηκε και ένας τοπικός ληστής είναι ύποπτος. Λένε στον χωρικό όσα γνωρίζουν μέσα από φλασμπάκ, στα οποία ο ληστής, η σύζυγος και ο ξυλοκόπος λένε αυτά που είδαν ή αυτά που νομίζουν ότι είδαν, και στη συνέχεια ένα μέντιουμ εντοπίζει το πνεύμα του νεκρού σαμουράι. Ενώ οι ιστορίες είναι σε πλήρη ασυμφωνία, είναι απίθανο κάποιος από τους συμμετέχοντες να λέει ψέματα για προσωπικό συμφέρον: Και οι τρεις ισχυρίζονται ότι είναι οι δολοφόνοι.

The Straight Story, του Ντέιβιντ Λιντς (1999)

Μαγική Πόλη
Μαγική Πόλη
Οταν ο ηλικιωμένος Αλβιν μαθαίνει ότι ο αδελφός του, Λάιλ, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, αποφασίζει να ξανασμίξει μαζί του, παρά τα πολλά χρόνια αποξένωσης. Χωρίς δίπλωμα οδήγησης, ο Αλβιν ξεκινάει ένα ταξίδι 240 μιλίων από την Αϊόβα έως το Ουισκόνσιν με το μικρό χορτοκοπτικό τρακτέρ του. Η διαδρομή του μέσα από τα αχανή τοπία των μεσοδυτικών πολιτειών σημαδεύεται από συναντήσεις με διαφορετικούς ανθρώπους, ενώ μοιράζεται μαζί τους σκέψεις για τη ζωή, το γήρας και τη συμφιλίωση, σε μια αληθινή ιστορία συγκλονιστικής αποφασιστικότητας.

Η Μεγάλη Ανατριχίλα, του Λόρενς Κάσνταν (1983)

Αρχές δεκαετίας του '80. Μια παρέα παλιών επαναστατημένων φοιτητών, στα τριάντα τους, επιτυχημένοι καριερίστες πια, ξανασμίγει με αφορμή την κηδεία ενός από αυτούς, μετά την αυτοκτονία του. Στο Σαββατοκύριακο που θα περάσουν μαζί σε μια απομονωμένη αγροικία, θα θυμηθούν τα παλιά, θα ξανασκεφτούν τις αλλαγές στη ζωή τους, θα επανεκτιμήσουν τους παλιούς δεσμούς και τη φιλία τους.

Σιωπηλός Μάρτυς / Rear Window, του Αλφρεντ Χίτσκοκ (1954)

Οταν ο φωτορεπόρτερ Τζει Μπι Τζεφ Τζέφρις σπάει το πόδι του, αναγκάζεται να μείνει σπίτι του καθηλωμένος σε μια πολυθρόνα. Ετσι περνάει τις μέρες του παρακολουθώντας από το παράθυρό του με τα κιάλια τις ζωές και τις συνήθειες των γειτόνων του. Κάποια στιγμή όμως του δίνεται η εντύπωση ότι ο Λαρς Θόργουολντ, ένας άνδρας που μένει στην απέναντι ακριβώς πολυκατοικία, έχει σκοτώσει την σύζυγό του. Δεν έχει όμως αποδείξεις και κανείς δεν τον πιστεύει. Τότε ζητάει από την αρραβωνιαστικιά του Λίζα Φρίμοντ και από την νοσοκόμα του Στέλλα να τον βοηθήσουν να εξιχνιάσει το μυστήριο της χαμένης συζύγου του Θόργουολντ. Οι δυο γυναίκες καταστρώνουν λοιπόν ένα σχέδιο για να πιάσουν τον ύποπτο άνδρα στα πράσα. Το σχέδιο αυτό όμως μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τις ζωές όλων.

Ουγκέτσου Μονογκατάρι, του Κένζι Μιζογκούτσι (1953)

Στις αρχές της άνοιξης, την περίοδο των ιαπωνικών εμφύλιων πολέμων του 16ου αιώνα, στη λίμνη Μπίβα στην επαρχία Ομι, ο οικογενειάρχης αγρότης και τεχνίτης Γκενζούρο ταξιδεύει στη Ναγκαχάμα για να πουλήσει τα προϊόντα του και αποκτά μια μικρή περιουσία. Ο γείτονάς του ο Τομπέι ονειρεύεται να γίνει σαμουράι, αλλά δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει την απαραίτητη στολή. Οι άπληστοι Γκενζούρο και Τομπέι συνεργάζονται κατασκευάζοντας πήλινα αγγεία, που προσδοκούν να τα πουλήσουν και να πλουτίσουν.

Πρόγευμα στο Τίφανις, του Μπλέικ Εντουαρντς (1961)

Η Χόλυ Γκολάιτλι περιφέρεται στη Νέα Υόρκη και συντηρείται από πλούσιους άντρες, ελπίζοντας ότι το πάρτι δεν θα τελειώσει ποτέ. Γνωρίζει έναν ταλαντούχο συγγραφέα, τον Πωλ Βάρτζακ, και μια πλατωνική φιλία θα ξεκινήσει. Ο τρόπος ζωής της βοηθά τον Πωλ να ξεφύγει από το συγγραφικό του μπλόκο και να δημιουργήσει ξανά.

Η θάλασσα μέσα μου, του Αλεχάντρο Αμεναμπάρ (2004)

Ο Ραμόν είναι τετραπληγικός, κλινήρης για τριάντα χρόνια. Μόνο του παράθυρο στον κόσμο αυτό του δωματίου του, απ' όπου φαντάζεται τη θάλασσα όπου ταξίδευε από μικρός, που του έμαθε τον κόσμο, του έδωσε ζωή και του την πήρε, όταν ένα φοβερό ατύχημα του επέτρεψε να ζει χωρίς να κινείται. Μοναδική του επιθυμία να τερματίσει αξιοπρεπώς τη ζωή του. Δύο γυναίκες θα αλλάξουν τον κόσμο και τις εμπειρίες του: Η δικηγόρος Χούλια, που τον στηρίζει στον αγώνα του, και η Ρόζα, μία χωριατοπούλα πεπεισμένη ότι αξίζει τον κόπο να ζεις.

Δεσμώτης του Ιλίγγου, του Αλφρεντ Χίτσκοκ (1958)

Ενας αστυνομικός του Σαν Φρανσίσκο, ο Σκοτ Φέργκιουσον, φεύγει από το Σώμα λόγω της υψοφοβίας του. Ενας παλιός του φίλος και εφοπλιστής τον προσλαμβάνει για να παρακολουθεί την νευρωτική, με τάσεις αυτοκτονίας, γυναίκα του, Μαντλέν. Ο αστυνομικός την ερωτεύεται, αλλά αδυνατεί να την σώσει όταν αυτή επιχειρεί ένα πήδημα θανάτου από... ψηλά. Καιρό μετά, κι ενώ προσπαθεί να ξεφύγει από τις εμμονές του, θα ξανασυναντήσει την νεκρή του αγάπη στο πρόσωπο της μελαχρινής Τζούντι...

Κλέφτης ποδηλάτων, του Βιτόριο ντε Σίκα (1948)

Ενας άντρας βρίσκει δουλειά ως αφισοκολλητής, αλλά την πρώτη μέρα του κλέβουν το ποδήλατο. Καθώς είναι αδύνατον να δουλέψει χωρίς αυτό, ξεκινά με τον μικρό γιο του μια απελπισμένη αναζήτηση στους δρόμους της Ρώμης.

Τελευταία Εξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ, του Φρανκ Ντάραμποντ (1994)

Ο Αντι, ένας νεαρός τραπεζίτης, θα βρεθεί κλεισμένος στη φυλακή αφού καταδικαστεί άδικα σε ισόβια για τη δολοφονία της γυναίκας του και του εραστή της. Ο φαινομενικά ήπιος χαρακτήρας του και οι εξωτερικά αδιάφορες αντιδράσεις του τον φέρνουν αντιμέτωπο με τους περισσότερους συγκρατούμενούς του, εκτός από τον ισοβίτη Ρεντ, που είναι ο μόνος που τον πλησιάζει. Σταδιακά οι δύο τους ανακαλύπτουν τη δύναμη της φιλίας και της ελπίδας σε ένα οδοιπορικό 20 ετών, ώσπου η μοίρα οδηγεί και τους δυο στη λύτρωση...

All That Jazz, του Μπομπ Φόσι (1979)

Το «All That Jazz» είναι ουσιαστικά η αυτοβιογραφική ταινία του σεναριογράφου, σκηνοθέτη και χορογράφου Μπομπ Φόσι. Ο σκηνοθέτης Τζο Γκίντεον ενώ ετοιμάζει ένα καινούργιο μιούζικαλ παθαίνει καρδιακή προσβολή και το γεγονός αυτό γίνεται αιτία για να κάνει έναν απολογισμό της καλλιτεχνικής και προσωπικής ζωής του.

Το Κουρδιστό Πορτοκάλι, του Στάνλεϊ Κιούμπρικ (1971)

Το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» αναφέρεται στην εγκληματική δράση μιας συμμορίας κακοποιών που επιδίδεται ανελέητα σε πράξεις βίας και βανδαλισμού, ώσπου ο αρχηγός της Αλεξ συλλαμβάνεται και επιλέγεται ως πειραματόζωο σε ένα σωφρονιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, το οποίο έχει στόχο να κάνει τους εγκληματίες «καλούς» και ακίνδυνους προκειμένου να μειωθεί η βία.

Το Τελευταίο Ψέμα, του Μιχάλη Κακογιάννη (1958)

Ο πατέρας της Χλόης βρίσκεται ένα βήμα πριν την χρεοκοπία, αλλά η μητέρα της πιστεύει πως πρέπει να συνεχίσουν να έχουν επαφή με τους ευκατάστατους φίλους τους με τη βοήθεια δανεικών χρημάτων. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν την κόρη τους...

Ποτέ την Κυριακή, του Ζιλ Ντασέν (1960)

Ενας Αμερικανός γοητευμένος από τον αρχαίο πολιτισμό φτάνει στην Ελλάδα, σίγουρος ότι θα βρει την αιώνια αλήθεια. Στην περιπλάνησή του γνωρίζει μια πόρνη, την Ιλια. Την ερωτεύεται με πάθος και ως άλλος Πυγμαλίων προσπαθεί να τη διαπλάσει. Ομως η Ιλια έχει άλλα σχέδια.

Μαγική Πόλη, του Νίκου Κούνδουρου (1954)

Ο Κοσμάς, ένας νεαρός που ζει σε μια φτωχογειτονιά, προσπαθεί συνεχώς να τα βγάλει πέρα, ελπίζοντας σε μια καλύτερη μοίρα. Εξαιτίας των χρεών του, μπλέκεται στην παρανομία και το λαθρεμπόριο. Η ηθική του δοκιμάζεται και προσπαθεί να βρει μια διέξοδο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο καιρός των φεστιβάλ(2015-05-14 00:00:00.0)
Σερβικός και ιαπωνικός κινηματογράφος(2006-12-06 00:00:00.0)
Τέχνη και εισιτήριο(2006-09-14 00:00:00.0)
«Ουγκέτσου Μονογκατάρι»(2006-07-30 00:00:00.0)
Ουγκέτσου Μονογκατάρι(2006-07-27 00:00:00.0)
Καλοκαίρι, με καλές ταινίες(2004-06-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ