Κυριακή 12 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ύλη της ΚΟΜΕΠ του τεύχους 2 του 2002

Το Μάρτη του 2002 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την πρώτη έκδοση ενός από τα πιο σημαντικά και γνωστά έργα του επιστημονικού κομμουνισμού. Το έργο του Β. Ι. Λένιν «Τι να κάνουμε;» απάντησε σε μια σειρά από θεμελιώδη ζητήματα, που δεν έπαψαν να αποτελούν αντικείμενο ιδεολογικής διαπάλης, με τη μια ή την άλλη μορφή, καθ' όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα, στα πλαίσια του εργατικού κινήματος. Πρόκειται για ζητήματα που διαχωρίζουν την επαναστατική του πτέρυγα από τη ρεφορμιστική / οπορτουνιστική και αφορούν στις θεωρητικές βάσεις, στις οργανωτικές αρχές του επαναστατικού εργατικού κόμματος και στη δράση του για τη χειραφέτηση της εργατικής τάξης από την αστική ιδεολογία και πολιτική, για την απόκτηση σοσιαλιστικής συνείδησης.

Σε αυτό το τελευταίο ζήτημα, στις σύγχρονες συνθήκες, αναφέρεται το αφιέρωμα του τεύχους 2 του 2002: «Η δράση του ΚΚΕ στην εργατική τάξη». Βασικό υλικό του αφιερώματος είναι τα ντοκουμέντα της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ (Φλεβάρης 2002) με θέμα: «Η δράση του Κόμματος στην εργατική τάξη και στο συνδικαλιστικό της κίνημα». Η Συνδιάσκεψη εξέτασε την πείρα κάτω από το πρίσμα της σύνδεσης της ταχτικής του Κόμματος με τη στρατηγική του και επεξεργάστηκε σχέδιο δράσης με συγκεκριμένα μέτρα, που αναφέρονται στο κύριο καθήκον: Ολο το Κόμμα, από την ΚΕ έως την ΚΟΒ, να δουλέψει εντατικά ώστε να ανέβει ο πολιτικός καθοδηγητικός ρόλος και η επιρροή του Κόμματος στην εργατική τάξη και στο συνδικαλιστικό της κίνημα.

Στα άρθρα του αφιερώματος, «Η γραμμή αντιπαράθεσης, κριτήριο ταξικής συνέπειας», «Για τη δουλιά μας στην εργαζόμενη νεολαία», «Απάντηση στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Υγεία», «Εργατικές διεκδικήσεις για τον πολιτισμό», προσεγγίζονται πλευρές της δράσης των κομμουνιστών και κομμουνιστριών στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Στο αφιέρωμα συμπεριλαμβάνεται ένα ενδιαφέρον ανέκδοτο αρχειακό υλικό από το 1928, οδηγίες του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ για την οργάνωση γενικής απεργίας. Επίσης αναδημοσιεύονται λίγα ενδεικτικά αποσπάσματα από το έργο του Β. Ι. Λένιν «Τι να κάνουμε;» ως προτροπή για μελέτη των θεωρητικών επεξεργασιών που αφορούν στο κομμουνιστικό κόμμα και στη δράση του για την ωρίμανση της ταξικής συνείδησης της εργατικής τάξης.

Το Μάρτη υπήρχε και μια άλλη, μαύρη, επέτειος, τα 50 χρόνια από την εκτέλεση του Ν. Μπελογιάννη, ηγετικής και ηρωικής μορφής του ΚΚΕ. Με αφορμή την επέτειο, σε μια σειρά εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα, το ΚΚΕ ανέδειξε τις ιδεολογικές και πολιτικές προϋποθέσεις που ατσάλωσαν τους αγωνιστές της υπέρτατης θυσίας, τους τιμημένους νεκρούς του αγώνα, σαν τον Ν. Μπελογιάννη. Τιμώντας την επέτειο η ΚΟΜΕΠ αναδημοσιεύει στην ενότητα Τέχνη-Πολιτισμός ένα μικρό μέρος από το έργο που ξεκίνησε ο Ν. Μπελογιάννης στην απομόνωση της Ασφάλειας και στη φυλακή της Κέρκυρας για την «Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας», ως κορυφαίο παράδειγμα για τη στάση του κομμουνιστή απέναντι στη μελέτη, στην έρευνα, στη γνώση, ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Στην ενότητα Ιδεολογία-Πολιτική δημοσιεύεται η διάλεξη που επεξεργάστηκε το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «Ιδεολογικά ζητήματα σχετικά με την καπιταλιστική οικονομία», στην οποία προσεγγίζονται θέματα που αφορούν στη σχέση οικονομίας-πολιτικής στο Πρόγραμμα του Κόμματος, επίσης ζητήματα της διεθνούς καπιταλιστικής παραγωγής, επέκτασης της εξαγωγής κεφαλαίου, καθώς και προβλήματα που προκύπτουν σε αυτά τα πλαίσια στο επίπεδο της κάθε χώρας.

Το άρθρο «"Παγκοσμιοποίηση": Πραγματικότητα ή ιδεολογικό κατασκεύασμα;» υποστηρίζει επιχειρηματολογημένα ότι ο όρος αυτός δεν αντανακλά μια νέα πραγματικότητα που υπερβαίνει το ιμπεριαλιστικό σύστημα, αλλά ακριβώς συγκαλύπτει τη φύση και την κρίση του συστήματος.

Στην ενότητα Τέχνη-Πολιτισμός, το άρθρο «Η "εικόνα της πραγματικότητας" και η πραγματικότητα της εικόνας. "Big Brother"» επιχειρεί μια μαρξιστική προσέγγιση στο φαινόμενο τέτοιων εκπομπών οι οποίες ανθίζουν στο έδαφος του καπιταλισμού που σαπίζει.

Τέλος, δημοσιεύονται τα τρέχοντα κομματικά ντοκουμέντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ