Παρασκευή 5 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
10.000 θα είναι οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών...

...όταν τα κενά που καλύφθηκαν με αναπληρωτές φέτος ήταν πάνω από 52.500!

Δέκα χιλιάδες μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για φέτος ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, αριθμός που απέχει κατά πολύ από τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων.

Σύμφωνα με το υπουργείο οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω των οριστικών πινάκων του ΑΣΕΠ και οι 4.451 θέσεις θα αφορούν την κάλυψη κενών λόγω αποχωρήσεων μόνιμων εκπαιδευτικών, με βάση τον δημοσιονομικό κανόνα «μία πρόσληψη για μία αποχώρηση», ενώ προβλέπονται και 5.549 νέες θέσεις.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, θα δοθεί έμφαση στην Ειδική Αγωγή, με θέσεις Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες (πέρυσι οι διορισμοί αφορούσαν αποκλειστικά ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς), στις ειδικότητες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (συνολικά στην Πρωτοβάθμια οι διορισμοί θα ξεπεράσουν τους 2.800) και στη Δευτεροβάθμια, όπου θα γίνουν πάνω από 5.000 προσλήψεις. Ο ακριβής αριθμός των διορισμών ανά ειδικότητα θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα, πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Παρότι η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τον «αυξημένο» αριθμό των προσλήψεων, η αλήθεια είναι ότι παραμένουν πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες της Εκπαίδευσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μόνιμοι διορισμοί, που ξεκίνησαν από το 2020 (μετά από 12 χρόνια σχεδόν μηδενικών διορισμών) και κάτω από την πίεση και τους αγώνες του κλάδου, μέχρι σήμερα είναι 22.358 στη Γενική και 5.252 στην Ειδική Εκπαίδευση.

Ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί που έχουν συνταξιοδοτηθεί μόνο από το 2010 και μετά είναι πάνω από 56.000.

Εξάλλου, τα κενά των εκπαιδευτικών φέτος ήταν πάνω από 52.500 και καλύφθηκαν με αναπληρωτές, ενώ έχουν χαθεί χιλιάδες οργανικές θέσεις στα σχολεία με τις συγχωνεύσεις, τις καταργήσεις τμημάτων και σχολείων, αλλά και με την αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη στους 25!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ