Σάββατο 6 Ιούλη 2024 - Κυριακή 7 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 6 Ιούλη

1854 Πεθαίνει ο Γερμανός φυσικομαθηματικός Γκεόργκ Ζίμον Ομ, ο οποίος διαμόρφωσε τη θεωρία των ηλεκτρικών ρευμάτων. Από αυτόν ονοματίστηκε η μονάδα μέτρησης της ηλεκτρικής αντίστασης.

1885 Ο Γάλλος χημικός Λουί Παστέρ εμβολιάζει για πρώτη φορά έναν ασθενή κατά της λύσσας. Το εμβόλιο είχε επιτυχία.

1907 Γεννιέται η Μεξικανή ζωγράφος Φρίντα Κάλο.

1923 Ψηφίζεται το πρώτο Σύνταγμα της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.

1943 Υπογράφεται Σύμφωνο με το οποίο ο ΕΛΑΣ υπάγεται στρατιωτικά στο Βρετανικό Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής (ΣΜΑ).

1970 Αρχίζουν στο Εκτακτο Στρατοδικείο της Αθήνας οι δίκες 35 κομμουνιστών με το ΑΝ 509 και την κατηγορία της αντικαθεστωτικής δράσης.

1974 Με ανακοίνωσή του, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταδικάζει το προετοιμαζόμενο από τη χούντα πραξικόπημα στην Κύπρο και καλεί τον ελληνικό λαό και τους φαντάρους να ματαιώσουν τα σχέδια της χούντας και των ιμπεριαλιστών.

1988 Ανατινάζεται η πλατφόρμα πετρελαίου «Πάιπερ Αλφα» στον βρετανικό τομέα της Βόρειας Θάλασσας, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο 167 εργαζομένων. Ηταν το σοβαρότερο ανάλογο ατύχημα στον κόσμο.

Κυριακή 7 Ιούλη

1770 Ο οθωμανικός στόλος καταστρέφεται στη Σμύρνη από τον ρωσικό. Ακολουθούν αντίποινα και σφαγές εναντίον του ελληνικού πληθυσμού της πόλης.

1828 Υπογράφεται Πρωτόκολλο για την αποστολή γαλλικών στρατευμάτων στην Πελοπόννησο εναντίον του Ιμπραήμ. Τα οθωμανικά και αιγυπτιακά στρατεύματα αποχώρησαν τελικά από την Πελοπόννησο χωρίς ιδιαίτερες μάχες.

1893 Γεννιέται ο Σοβιετικός ποιητής και καλλιτέχνης Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, μέλος του Κόμματος των Μπολσεβίκων από το 1908.

1937 Ξεκινά ο Β' Ιαπωνο-κινεζικός πόλεμος.

1941 Αρχίζει το ένοπλο αντάρτικο στη Σερβία κατά των φασιστικών δυνάμεων κατοχής.

1943 Συνέρχεται η Πανθεσσαλική Συνδιάσκεψη ανταρτών, στην οποία πήραν μέρος αντιπρόσωποι του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον Αρη Βελουχιώτη, καθώς και αντιπρόσωποι των αντάρτικων κινημάτων της Γιουγκοσλαβίας και της Αλβανίας.

1944 Το 30ό Σύνταγμα του ΕΛΑΣ χτυπά τους Γερμανούς και ταγματασφαλίτες στην πόλη των Γιαννιτσών.

1946 Φουντώνει το τρομοκρατικό όργιο της αστικής τάξης στην Αθήνα. Παρακρατικοί χτυπούν τη συγκέντρωση που πραγματοποιείται στο Παναθηναϊκό Στάδιο για την ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, επίθεση δέχονται το θέατρο των «Ενωμένων Καλλιτεχνών», τα γραφεία του ΕΑΜ και του «Ριζοσπάστη».

2005 Τρομοκρατική επίθεση με 52 νεκρούς και πάνω από 700 τραυματίες συγκλονίζει το Λονδίνο και αποτελεί την αφορμή για περαιτέρω ένταση της «αντιτρομοκρατικής» καταστολής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ