Πέμπτη 11 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Δικαιολογημένες οι διαμαρτυρίες γονιών και μαθητών για τον κόφτη της ΕΒΕ

Eurokinissi

Τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (ΕΒΕ) για το 2024 των σχολών και τμημάτων των ΑΕΙ ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας και τις έχει αναρτήσει για τους υποψηφίους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου υποβάλλουν τα μηχανογραφικά τους δελτία (στην επιλογή «Χρήσιμα Εγγραφα» από το κεντρικό μενού).

Φέτος, με τα υπερβολικά δύσκολα θέματα σε μαθήματα όπως η Φυσική, η Ιστορία και τα Μαθηματικά, που σχεδόν το 60% των υποψηφίων συγκέντρωσε βαθμολογίες κάτω από 10, η ΕΒΕ αποτελεί ακόμα μεγαλύτερο κόφτη που πολλαπλασιάζει την αγανάκτηση των υποψηφίων και των οικογενειών τους.

«Με βάση τις περσινές βάσεις υπάρχουν πολλές σχολές που θα τις έπιανα με τα μόρια που έχω συγκεντρώσει, όμως τώρα στο μηχανογραφικό μου εμφανίζονται εξαρχής "κλειδωμένες" λόγω της ΕΒΕ», μας εξηγεί υποψήφιος των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων που συμπληρώνει αυτή την περίοδο το μηχανογραφικό του.

Θυμίζουμε ότι η ΕΒΕ σε κάθε Τμήμα διαμορφώνεται από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων κάθε χρονιάς, πολλαπλασιασμένο επί του συντελεστή που επιλέγει το Τμήμα. Μια Σχολή ή Τμήμα μπορεί να έχει επιλέξει ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής από το 80% έως το 120% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων - ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές.

Ετσι, οι βάσεις εισαγωγής στα Τμήματα θα διαμορφωθούν μετά την κατάθεση των μηχανογραφικών, λαμβάνοντας υπόψιν τις επιλογές των υποψηφίων, ωστόσο οι ΕΒΕ έχουν ήδη διαμορφωθεί, ως μίνιμουμ προϋπόθεση, με βάση τις βαθμολογίες των υποψηφίων και τους συντελεστές που έχουν επιλέξει τα Τμήματα. Αυτό οδηγεί πολλούς υποψηφίους να συναντούν τώρα τον κόφτη της ΕΒΕ, κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού, και να τους αποκλείει από Τμήματα που θα ήθελαν να δηλώσουν.

Παράλληλα, η ΕΒΕ συνεχίζει να αφήνει κενές θέσεις σε πολλά πανεπιστημιακά Τμήματα (κυρίως επαρχιακά). Το 2023 είχαμε περίπου 30 τμήματα ΑΕΙ με λιγότερο από 10 εισακτέους και πολλά ακόμα τμήματα (153 στο σύνολό τους) με κενές θέσεις. Ταυτόχρονα, από τους 97.205 υποψηφίους εισήχθησαν τελικά μόνο οι 61.950 υποψήφιοι λόγω της ΕΒΕ.

Γι' αυτό και είναι απόλυτα δίκαιο το αίτημα γονιών και μαθητών που διαμαρτύρονται, αίτημα που κατέθεσε και το ΚΚΕ με Ερώτησή του στη Βουλή, για κατάργηση έστω για φέτος του κόφτη της ΕΒΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ