Πέμπτη 11 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Στη διαβούλευση νομοσχέδιο για όλες τις «εκκρεμότητες»

Στη διαβούλευση τέθηκε και θα παραμείνει έως τις 16 Ιούλη το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Ρυθμίσεις για την Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πύλη και το Ψηφιακό Φροντιστήριο, επαγγελματικός προσανατολισμός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μέτρα στήριξης του εκπαιδευτικού συστήματος στις απομακρυσμένες περιοχές και λοιπές ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού».

Το νομοσχέδιο έχει πλήθος ρυθμίσεων για όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, που σε μεγάλο βαθμό συγκεκριμενοποιούν αρμοδιότητες και επιχειρούν να αντιμετωπίσουν πρακτικά ζητήματα για την υλοποίηση ήδη ψηφισμένων νόμων.

Στο πλαίσιο αυτό, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις εφαρμογής του αντιδραστικού νόμου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, και συγκεκριμένα το πλαίσιο λειτουργίας και οι αρμοδιότητες της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) σε ό,τι αφορά την «κρατική εποπτεία» των ιδιωτικών πανεπιστημίων (παραρτήματα - Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης), όπως η άδεια εγκατάστασης κ.ά. Επίσης, το Συμβούλιο Αξιολόγησης και Πιστοποίησης της ΕΘΑΑΕ πιστοποιεί το εσωτερικό σύστημα διασφάλισης ποιότητας του ΝΠΠΕ, προβαίνει σε περιοδική αξιολόγηση και πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών του ΝΠΠΕ, αξιολογεί την ερευνητική του δραστηριότητα κ.λπ. Ως επιστέγασμα της προώθησης μιας μεγάλης «αγοράς» Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπου θα χωράνε και τα δημόσια πανεπιστήμια και τα ιδιωτικά, το Ανώτατο Συμβούλιο της ΕΘΑΑΕ «εισηγείται τη διαμόρφωση και συγκρότηση του ακαδημαϊκού χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Παράλληλα, εισάγονται ρυθμίσεις για τη λειτουργία του «ψηφιακού φροντιστηρίου», που προβλέπεται να λειτουργήσει από την ερχόμενη χρονιά. Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική εφαρμογή, όπου θα παρέχεται σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα στους μαθητές της Γ' Λυκείου και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση στους μαθητές Γυμνασίου, των δύο πρώτων τάξεων του Λυκείου και των δύο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού. Υπενθυμίζεται ότι το «ψηφιακό φροντιστήριο» το είχε παρουσιάσει ο πρωθυπουργός μαζί με τον υπουργό Παιδείας τον περασμένο Μάη. Τότε μάλιστα ο Κυρ. Μητσοτάκης προκλητικά είχε ισχυριστεί ότι το «ψηφιακό φροντιστήριο» γίνεται για τους μαθητές εκείνους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για «κανονικό», διά ζώσης φροντιστήριο... Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο στήριξης των σχολείων και των μαθητών που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, όπως μέσω της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης, που συστηματικά υποβαθμίζεται.

Σε ό,τι αφορά την Εκπαίδευση σε «απομακρυσμένες - ορεινές περιοχές», με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης «αυτόνομης τάξης» Γυμνασίου σε περιοχές όπου δεν μπορεί να συσταθεί Γυμνάσιο. Η «αυτόνομη τάξη» θα υπάγεται στο πιο κοντινό Γυμνάσιο και η εκπαίδευση για τους μαθητές θα είναι «υβριδική». Θα λειτουργεί με φυσική παρουσία εκπαιδευτικών από συγκεκριμένες ειδικότητες (φιλόλογος, μαθηματικός, φυσικές επιστήμες, πληροφορική), ενώ τα μαθήματα που δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να διδαχτούν από τους εκπαιδευτικούς αυτούς θα διδάσκονται με τηλεκπαίδευση, από εκπαιδευτικούς των υπόλοιπων ειδικοτήτων οι οποίοι εργάζονται στο πλησιέστερο Γυμνάσιο.

Προβλέπεται ακόμα η δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής για την «παροχή υπηρεσιών ατομικής συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού σε μαθητές Λυκείου». Σε αυτή θα έχουν πρόσβαση οι μαθητές Α' Λυκείου, θα διενεργείται κάθε σχολικό έτος, από Σεπτέμβρη έως Δεκέμβρη, και θα περιλαμβάνει συμπλήρωση ερωτηματολογίου και διαδικτυακή ατομική συνεδρία. Θα δημιουργηθεί Μητρώο Επαγγελματικού Προσανατολισμού, στο οποίο θα ενταχθούν οικονομικοί φορείς (δηλαδή ιδιωτικά κέντρα) που θα αναλαμβάνουν να παρέχουν υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού στους μαθητές, έναντι αποζημίωσης (το ύψος της οποίας αναμένεται να καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση).

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και άλλες διατάξεις, για την ίδρυση και κατάργηση πανεπιστημιακών σχολών, για τη μετακίνηση μελών ΔΕΠ κ.ά., καθώς επίσης ρυθμίσεις για τα εκκλησιαστικά σχολεία, που μετατρέπονται όλα σε Πρότυπα, και για άλλα θέματα θρησκευμάτων και αθλητισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ