Παρασκευή 12 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Στη μέγγενη της «ανταγωνιστικότητας» και της «πράσινης ανάπτυξης»

Τη στήριξη του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματά τους μετέφερε η Βιβή Δάγκα, μιλώντας στην Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων

Την προσήλωση της κυβέρνησης στη στήριξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και το γεγονός ότι τα περιβόητα «χρηματοδοτικά προγράμματα» δεν αφορούν τη ...μαρίδα της αυτοαπασχόλησης επιβεβαίωσε η κυβέρνηση με την παρέμβαση εκπροσώπου της στη Συνεδρίαση της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Κόρινθο.

Εκεί λοιπόν ο υφυπουργός Εσωτερικών, Βασίλης Σπανάκης, ξεχώρισε ως «θετικά μέτρα» της κυβέρνησης όσα πλήττουν τους μικρούς επαγγελματίες, χαρακτηρίζοντας «επιχειρηματική ευκαιρία» την «ενεργειακή μετάβαση», για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Και όπως είπε, για αυτή τη «μετάβαση» η κυβέρνηση «παρέχει κίνητρα και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία», από εκείνα δηλαδή που στην πράξη μεταφράζονται σε εκτόξευση του κόστους παραγωγής και Ενέργειας προς όφελος των μεγάλων ομίλων και σε βάρος των μικρών ΕΒΕ που τους σφίγγουν κι άλλο τη θηλιά των χρεών.

Στη συνεδρίαση εκ μέρους του ΚΚΕ χαιρετισμό απηύθυνε η Βιβή Δάγκα, βουλευτής του Κόμματος, που θύμισε τις «συστάσεις» της ΤτΕ προς την κυβέρνηση για συνέχιση των μέτρων - οδοστρωτήρα με τα ματωμένα πλεονάσματα 3,8 δισ. ευρώ και 50 δισ. ευρώ φόρων. Σημείωσε άλλωστε πως «η έκθεση συστήνει στην κυβέρνηση να δοθεί προτεραιότητα στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, δηλαδή σε απλά Ελληνικά ένα νέο πογκρόμ σε βάρος των μικρών επαγγελματιών και εργαζομένων».

Και ανέδειξε ότι αυτά έρχονται την ίδια στιγμή που η πλειοψηφία των μικρών επαγγελματιών λαμβάνει εκκαθαριστικά με χρέη χιλιάδων ευρώ από το πουθενά, σύμφωνα και με τον νόμο για την άδικη τεκμαρτή φορολόγηση.

Οσο για την «ενεργειακή μετάβαση» που η κυβέρνηση παρουσίασε ως «ευκαιρία», ανέφερε ότι αυτή μεταφράζεται σε «εκτόξευση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και εκτόξευση του κόστους παραγωγής, συμπαρασύροντας και την ακρίβεια».

Τόνισε ότι τα παραπάνω προβλέπονται και από την Εαρινή Εκθεση της Κομισιόν και το Ταμείο Ανάκαμψης, αφού προϋπόθεση για την εκταμίευση των δόσεων είναι η περιβόητη φορολογική συμμόρφωση. Ενώ, σχολιάζοντας τα περί «δίκαιης κατανομής των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης» που επικαλείται κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «η στρατηγική στόχευση του Ταμείου είναι η στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων σε συγκεκριμένους τομείς και κλάδους οικονομίας: Της πράσινης μετάβασης, του ψηφιακού μετασχηματισμού, της εξωστρέφειας. Αυτές είναι οι προτεραιότητες για τις οποίες δημιουργήθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης, (...) η πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων είναι εκτός χρηματοδότησης και η μόνη χρηματοδότηση που τελικά κατευθύνεται στους μικροεπαγγελματίες είναι τα voucher για τα POS ή για τη διασύνδεση της ταμειακής μηχανής με την ΑΑΔΕ ώστε να διευκολύνεται το φοροκυνηγητό».

Θύμισε ότι όλα τα παραπάνω προστίθενται στην κατάργηση του αφορολόγητου και στη φορολόγηση από το 1ο ευρώ, στο τέλος επιτηδεύματος, τον ΕΝΦΙΑ και σε μια σειρά άδικους έμμεσους φόρους, όπως η αύξηση του ΦΠΑ στον καφέ και την εστίαση.

Στον αντίποδα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, η Βιβή Δάγκα αναφέρθηκε στις θέσεις και τη δράση του Κόμματος, που «στάθηκε στο πλευρό των επαγγελματιών, αντιπάλεψε τη συκοφαντική προπαγάνδα της κυβέρνησης περί "φοροφυγάδων", στήριξε τα αιτήματα και τους αγώνες τους». Και ξεχώρισε μεταξύ άλλων τις δεκάδες Ερωτήσεις στη Βουλή αλλά και την πρόταση νόμου που προβλέπει το αφορολόγητο 12.000 ευρώ, τη διαγραφή προστίμων, τόκων και σημαντικού ποσοστού των χρεών, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, της προκαταβολής φόρου για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, του ειδικού φόρου κατανάλωσης για καύσιμα, μείωση ΦΠΑ και δεκάδων αντιλαϊκών έμμεσων φόρων, κατάργηση πλειστηριασμών για πρώτη κατοικία και επαγγελματική στέγη. «Αυτές τις προτάσεις απορρίπτουν όχι μόνο η κυβέρνηση της ΝΔ με φανερό τρόπο, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ με σιωπηλό τρόπο, στο όνομα των δημοσιονομικών αντοχών», ανέφερε η Βιβή Δάγκα.

Και κλείνοντας κάλεσε «να συναντηθούμε σε αυτές τις θετικές διεργασίες που γίνονται στην κοινωνία, στο κίνημα, στα σωματεία των επαγγελματιών. Το ΚΚΕ θα κάνει αυτό για το οποίο δεσμεύθηκε: Θα δώσει όλες του τις δυνάμεις, εκεί που ανατρέπονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις και ανοίγουν ελπιδοφόροι δρόμοι προοπτικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ