Παρασκευή 26 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η «αυτοδιάτρηση», οι παραιτήσεις και το παγόβουνο...

Η «αυτοδιάτρηση» στο Καστελόριζο και οι παραιτήσεις στο ΠΝ είναι άραγε η κορυφή, ή ...τα ύφαλα του παγόβουνου;

Σε δυο άρθρα το τελευταίο πεντάμηνο επαναλήφθηκε το ρητορικό ερώτημα: «...άραγε άλλες μονάδες κρούσεως του στόλου σε τι κατάσταση βρίσκονται;»!

Ρωτάμε - προσωπικά αγωνιούμε - για «άλλες μονάδες», καθώς για ό,τι «εξάγεται» στην Ερυθρά, στην Ανατολική ή την Κεντρική Μεσόγειο σε επιχειρήσεις ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΟΗΕ (ASPIDES, UNIFIL, IRINI κ.ά.), η «υπηρεσία» παγίως ...τα δίνει όλα, κατά το κοινώς λεγόμενο! Η ευπρόσωπη παρουσία πλοίων, στις συμμαχικές επιχειρήσεις, είναι φαίνεται, φίλε αναγνώστη, θέμα ...«πρεστίζ» για ολόκληρη την ελληνική αστική τάξη και τα συμφέροντά της!

Οσο πλέουν όμως πολεμικά πλοία στο Αιγαίο, που τα ταξιδεύουν συνάδελφοι εν ενεργεία, θα συνεχίζεται η αγωνία πολλών για την κατάστασή τους! Θα συνεχίζεται, πολύ περισσότερο, μην ξεχνάμε, και η αγωνία των οικογενειών τους, που ζουν στο πλάι των συναδέλφων και ξέρουν! Ξέρουν π.χ. αν η «αυτοδιάτρηση» στο Καστελόριζο είναι η κορυφή ή μέρος από ...τα ύφαλα του παγόβουνου.

Κατά την προετοιμασία των πολεμικών πλοίων «διεθνούς προβολής της χώρας», η ...λύση του «κόφτε τον λαιμό σας» πιθανόν να σπανίζει. Η «αυτοδιάτρηση» όμως μας επιτρέπει να οσφραινόμαστε ότι για τις μονάδες που περιπολούν ή εκπαιδεύονται στο Αιγαίο, φαίνεται ότι ακόμα και το «κόφτε τον λαιμό σας» έχει ...ξεπεραστεί!

Το συγκεκριμένο συμβάν δείχνει αν και πώς ακολουθείται πρόγραμμα περιοδικών ακινησιών των πλοίων για συντήρηση σκάφους, μηχανών, συσκευών, οπλισμού κ.τ.λ. Αλλά και στην περίπτωση που τηρείται (όσο και όπως) πρόγραμμα, άραγε υποστηρίζεται εφοδιαστικά/οικονομικά, ή...; Εννοείται ότι ο γράφων δεν διαθέτει στοιχεία, που, χωρίς αμφιβολία πάντως, διαθέτουν οι ενδιαφερόμενες υπηρεσίες της γειτονικής και ΝΑΤΟικής συμμάχου, που σίγουρα παρατηρούν!

Την εποχή λοιπόν που η κυβέρνηση τα δίνει όλα για τις ανάγκες και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, επαναλαμβάνουμε το ρητορικό ερώτημα: Αλλες μονάδες κρούσεως του στόλου και ειδικότερα οι επιφορτισμένες με την άμυνα της χώρας σε τι κατάσταση βρίσκονται;

Ακόμα όμως το «κόφτε τον λαιμό σας» έχει άραγε εφαρμογή μόνο στον τομέα επισκευών και συντήρησης των πλοίων; Για παράδειγμα, τα πληρώματα των BELHARA έφυγαν ή πρόκειται να φύγουν εγκαίρως για εκπαίδευση; Επίσης, μετά τον ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό παραιτήσεων, τα στελέχη που επιλέγουν να παραμείνουν στο ΠΝ, για τους δικούς τους λόγους, πόσο επιβαρύνονται «εν πλω και εν όρμω»; Οι βάρδιες βγαίνουν, ή...! Αδειες, ρεπό, αποζημιώσεις χορηγούνται; Οι οικογένειες ξέρουν!

Προφανώς παραμονές του απόπλου της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» για την Ερυθρά Θάλασσα αναδείχθηκαν συγκεκριμένες περιπτώσεις παραιτήσεων στελεχών, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είχαν αναφορά στην επικίνδυνη αποστολή. Οι περισσότερες παραιτήσεις όμως προηγήθηκαν και συνεχίζονται ανεξάρτητα της επιχείρησης στην Ερυθρά. Τα αίτια που αναγκάζουν το στέλεχος να οδηγείται στη λύση της παραίτησης προφανώς είναι βαθύτερα! Ειδικά μάλιστα όταν παραιτείται κάποιος χωρίς να θεμελιώνει σύνταξη, ή ακόμα καταβάλλοντας και χρηματική ποινή, λόγω μη συμπλήρωσης του χρόνου υπηρεσίας που έχει αναλάβει ως υποχρέωση.

Οι κυβερνητικές ευθύνες είναι τεράστιες! Δεν μπορεί η κυβέρνηση να αδιαφορεί για τις επιπτώσεις της πολιτικής της γενικότερα, όσο και των σχεδιασμών της σχετικά με το ΠΝ, στο φόντο μάλιστα των εξελίξεων στις σχέσεις με την Τουρκία και των πολέμων στην περιοχή. Δεν μπορεί να ξεκληρίζονται οικογενειακοί προγραμματισμοί μιας ζωής, εν είδει ...«εθελουσίας εξόδου» και μάλιστα χωρίς αποζημίωση! Ας μη θεωρεί η κυβέρνηση ότι οι στρατιωτικοί έχουν μάθει να μη μιλούν! Οι οικογένειες των στελεχών ξέρουν και μιλούν...!

Το στέλεχος και η οικογένειά του ζει και βιώνει, όπως όλος ο λαός, τις επιπτώσεις από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, των κουτσουρεμένων αποδοχών, της ακρίβειας κ.ο.κ. Αυτό σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση της πρακτικής του (με μια φράση) «κόφτε τον λαιμό σας» και των μακροχρόνιων πλόων, στελέχη πολλαπλά επιβαρυμένα με καθήκοντα και υποχρεώσεις, οδηγούνται στη λύση της παραίτησης.

Η, μετά από κυβερνητικές παλινωδίες ετών, χορήγηση κάποιας έξτρα αμοιβής για όσους ταξιδεύουν δεν λύνει το πρόβλημα. Απλά επιδιώκεται να «κλείσουν στόματα» και να συνεχιστεί ομαλά κυρίως η συμμετοχή στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» με το δυνατό λιγότερα προβλήματα! Ετσι η κυβέρνηση επιδιώκει να διασωθεί το «πρεστίζ» - συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης στο πλαίσιο των σχεδιασμών ΝΑΤΟ και ΕΕ. Σε αυτό ποντάρει, ώστε να εξασφαλίσει την «υποχρέωσή» της απέναντι στο εφοπλιστικό κεφάλαιο και λοιπούς μεγαλοεπιχειρηματίες που διψούν για τεράστια κέρδη, την ώρα που ο εργαζόμενος βγάζει με δυσκολία τον μήνα!

Συνάδελφοι εν ενεργεία, η παραίτηση φαίνεται και ίσως είναι λύση, για ορισμένους! Το πρόβλημα όμως είναι γενικότερο! Και στην επόμενη δουλειά, με καλύτερους ίσως μισθούς και ατέλειωτα ωράρια δουλειάς, η ακρίβεια, η Υγεία και η Παιδεία εμπορεύματα και τόσα άλλα θα εξακολουθούν να ισχύουν. Οι λίγοι θα εξακολουθούν να κερδίζουν - νόμιμα - σε βάρος όλων μας! Οι κυβερνήσεις θα εξακολουθούν να ξοδεύουν πακτωλό δισ. ευρώ για ΝΑΤΟ - ΕΕ και όχι για την άμυνα της πατρίδας, μειώνοντας δαπάνες για την κάλυψη λαϊκών αναγκών και την εξασφάλιση κοινωνικών αγαθών.

Συνάδελφοι! Εντοπίστε τον υπεύθυνο για την κατάντια του ΠΝ και του ελληνικού λαού, που είναι: Η κυβερνητική πολιτική, στηριγμένη, πέρα από λόγια και ψεύτικα διλήμματα, από τα κόμματα της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης. Οπου και αν σας οδηγήσουν οι επιλογές σας, ξεπεράστε στερεότυπα και αγωνιστείτε μαζί με την οικογένειά σας, για καλύτερες συνθήκες δουλειάς και διαβίωσης, δικής σας και των παιδιών σας! Βρείτε συμμάχους στην προσπάθειά σας αυτή, στο συνεπές λαϊκό - εργατικό κίνημα, οργανωθείτε!

Οσοι παραμείνουν στο ΠΝ, ας έχουν υπόψη τους ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι για όλους ανεξάρτητα προέλευσης! Επομένως δεν έχουν παρά να επιλέξουν συναγωνιστές, μακριά από τον λεγόμενο κυβερνητικό συνδικαλισμό! Δεν τους ικανοποιούν μήπως οι υπάρχουσες οργανώσεις; Ας τις βοηθήσουν από μέσα να βελτιωθούν! Μόνο με τον αγώνα μπορεί να μπει ένα φρένο στον κατήφορο, να επιτευχθούν μικρά ή μεγαλύτερα κέρδη για τον απλό λαό! Να είναι σίγουροι ότι οι κυβερνήσεις μόνο τον οργανωμένο αγώνα υπολογίζουν!


Γιάννης ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗΣ
Υποναύαρχος ΠΝ ε.α.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εις τάξιν απάρσεως» για την Ερυθρά (2024-02-17 00:00:00.0)
Στη Μαύρη Θάλασσα για το ΝΑΤΟ (2020-07-10 00:00:00.0)
Επιβεβαιώνεται η εμπλοκή σε επιχειρήσεις κατά μεταναστών (2015-11-27 00:00:00.0)
Αντεγκλήσεις Κίνας - Φιλιππίνων (2014-03-18 00:00:00.0)
Κάποτε... ίσως... αφού βουλιάξουν... (2003-02-13 00:00:00.0)
Επικίνδυνη η λογική του "όλοι ένοχοι" (1998-09-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ