Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ - ΨΙΧΟΥΛΑ
Εγκατάλειψη, «κόφτες» παντού και «ατομική ευθύνη» για τους πληγέντες

Οχτώ δήμοι θα πάρουν χρηματοδότηση όσα δίνει η κυβέρνηση για... 10 μέρες μιας φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα

RIZOSPASTIS

Η συνέχεια της πλήρους εγκατάλειψης κατά τη διάρκεια της φωτιάς από το εχθρικό για τον λαό κράτος είναι η... πλήρης εγκατάλειψη την επόμενη μέρα, με την κυβέρνηση να προχωράει χτες στην πεπατημένη των γνωστών αποζημιώσεων - κοροϊδία για τους πυρόπληκτους της καταστροφής στη Βορειοανατολική Αττική. Για την ακρίβεια, έδωσε υποσχέσεις για αποζημιώσεις - ψίχουλα, αφού, όπως έχει αποδειχθεί και από άλλες περιπτώσεις (πυρόπληκτοι στο Μάτι, πλημμυροπαθείς Εύβοιας, Θεσσαλίας, σεισμόπληκτοι Δαμασίου Λάρισας, Αρκαλοχωρίου Ηρακλείου και ο κατάλογος δεν έχει τέλος...), ακόμα και αυτές δίνονται με το σταγονόμετρο και μετά από πολλή ταλαιπωρία και πολλά «κόσκινα». Χαρακτηριστικό εξάλλου για το τι έχουν να περιμένουν οι νέοι πυρόπληκτοι είναι το γεγονός ότι από την κακοκαιρία «Μήδεια», τον Φλεβάρη του 2021, ακόμα δεν έχουν δοθεί αποζημιώσεις στην περιοχή με χίλιες δυο δικαιολογίες και «κόφτες», σαν αυτούς με τους οποίους είναι γεμάτες και οι χτεσινές ανακοινώσεις. Εξάλλου, υπεράνω όλων βρίσκονται τα ματωμένα πλεονάσματα και οι περιβόητες «δημοσιονομικές αντοχές» του αστικού κράτους που χωράνε 500.000 ευρώ τη μέρα για φρεγάτες στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά όχι και ουσιαστικές αποζημιώσεις στους πληγέντες.

Ούτως ή άλλως τα λεγόμενα μέτρα κρατικής αρωγής έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες από τις πληγές που προκάλεσε το ίδιο το επιλεκτικά ανίκανο αστικό κράτος, που δεν παίρνει κανένα μέτρο πρόληψης, διατηρεί τις τεράστιες ελλείψεις στις δασικές και πυροσβεστικές υπηρεσίες.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προωθεί με την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση την ατομική ασφάλιση των κατοικιών για να απαλλαγεί και από τις αποζημιώσεις, ενώ την ίδια ώρα και οι πολυδιαφημισμένες ιδιωτικές ασφαλιστικές ετοιμάζονται με τη σειρά τους να περάσουν από κόσκινο τους πληγέντες δίνοντας ψίχουλα.

Ετσι, σε αυτά που προβλέπονται μετά από αίτηση του πληγέντος πυρόπληκτου στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, περιλαμβάνονται: Τα 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες και έως 6.000 ευρώ για οικοσκευή. Μετά από πολλά κόσκινα για τα κτίρια (οικίες και επιχειρήσεις), ακατάλληλα «κόκκινα» ή προσωρινά ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα»), πρώτη αρωγή έως 10.000 ευρώ στην πρώτη περίπτωση και έως 5.000 ευρώ στη δεύτερη. Στη συνέχεια η στεγαστική συνδρομή αποτελείται από δωρεάν κρατική αρωγή υποτίθεται στο 80% της ζημιάς (που γίνεται προσπάθεια να υποτιμηθεί) και άτοκο δάνειο 20% με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σε ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων και έως το μέγιστο όριο των 150 τ.μ. από το σύνολο του αθροίσματος των εμβαδών των ιδιοκτησιών τους. Δηλαδή με μαθηματική ακρίβεια τους οδηγούν στα αρπακτικά των τραπεζών αν θέλουν να αποκαταστήσουν σπίτια ή επιχειρήσεις.

Επίσης, προβλέπεται η επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από τις πυρκαγιές, με το ύψος της επιδότησης να κυμαίνεται από 300 ως και 500 ευρώ.

Προβλέπεται επίσης ενίσχυση, ως πρώτη αρωγή, από 2.000 ευρώ ως 4.000 ευρώ μετά από αίτηση για πληγείσες επιχειρήσεις που υποβάλλεται στην Περιφέρεια για την καταγραφή και εκτίμηση ζημιών και σε δεύτερη φάση γίνεται η χορήγηση του τελικού ποσού της επιχορήγησης που θα καλύπτει μέρος της εκτιμηθείσας ζημιάς.

Για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, είναι σε ισχύ ο κανονισμός των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος υλοποιείται από τον ΕΛΓΑ, που πλέον είναι περιβόητος για το ότι τα ψίχουλα που δίνει απέχουν χιλιόμετρα από τις πραγματικές ανάγκες.

Στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πυρκαγιών, θα χορηγηθεί αναστολή της πληρωμής των εκκρεμών και βεβαιωμένων φορολογικών υποχρεώσεων, για έξι μήνες, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν πληγεί, λες και σε 6 μήνες υπάρχει ποτέ περίπτωση να καταφέρουν να ορθοποδήσουν. Ενώ ο ΕΝΦΙΑ παίρνει αναβολή τρία χρόνια, όταν έχει αποδειχτεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις ότι σε αυτό το διάστημα μια κατεστραμμένη οικία δεν μπορεί να έχει αποκατασταθεί.

Επίσης ως ...μεγάλη προσφορά εμφανίζεται η αναστολή σε πλειστηριασμούς και κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των πληγέντων από την πυρκαγιά, για 6 μήνες! Μετά τους 6 μήνες... τα «κοράκια» θα ορμάνε ξανά ανενόχλητα!

Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε η έκτακτη χρηματοδότηση, του ...αστρονομικού ποσού των 4,7 εκατομμυρίων για τους 8 δήμους που έχουν πληγεί. Εδώ και αν μιλάμε για τον ορισμό των ψίχουλων!

Για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται πως μόνο με τον αγώνα του ο λαός μπορεί να διεκδικήσει μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης, αποζημιώσεις στο 100% των πολύ μεγάλων ζημιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ