Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Απαιτεί άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των Φιλαρμονικών

Στο έλεος ανεύθυνων έχει αφεθεί ένα σοβαρό κομμάτι της μουσικής παράδοσης του νησιού

Να σταματήσει η υποβάθμιση των Φιλαρμονικών και αυτές να αντιμετωπιστούν ως ένα κομμάτι της ζωντανής μουσικής παράδοσης του λαού που πρέπει να προστατευτεί από τις πολιτικές που τις οδηγούν στη διάλυση, απαιτεί η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ζακύνθου, με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις της δημοτικής αρχής για τη συγκρότηση «ομάδας εργασίας» για τη βελτίωση της λειτουργίας τους.

Οπως επισημαίνει, οι 5 Φιλαρμονικές του νησιού βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. Μεταξύ άλλων, η Ζακυνθίων παραμένει χωρίς μόνιμο χώρο διδασκαλίας, η Αλυκών λειτουργεί χωρίς μόνιμο δάσκαλο (αφήνοντας μαθητές και γονείς σε διαρκή αβεβαιότητα), η Αρκαδίων έχει κλείσει και το ωδείο είναι εγκαταλελειμμένο, η Αρτεμισίων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποδομών και προσωπικού και η Λιθακιάς παραμένει κλειστή.

«Οι Φιλαρμονικές αυτές, που αποτελούν την καρδιά της μουσικής παράδοσης του λαού της Ζακύνθου, οδηγούνται στη διάλυση λόγω της έλλειψης τακτικής χρηματοδότησης, μόνιμου προσωπικού και της κακής κατάστασης των μουσικών οργάνων. Αυτή, όμως, η κατάσταση δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθείται διαχρονικά από όλες τις τοπικές αρχές, οι οποίες, στα πλαίσια της λογικής κόστους - οφέλους, θεωρούν τις Φιλαρμονικές μας ως βάρος», σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση». Υπογραμμίζει ότι καμιά δεν εντάσσεται στο οργανόγραμμα του δήμου «με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν οργανικές θέσεις για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όπως αρχιμουσικών και βοηθών» και αυτό αναπόφευκτα οδηγεί στην υποβάθμιση της μουσικής εκπαίδευσης και στην απομάκρυνση των νέων από τη μουσική, στη Ζάκυνθο της μουσικής παράδοσης που η Φιλαρμονική της το 1896 «άνοιξε» με τα παιανίσματά της τις εκδηλώσεις για την επανέναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ειδικά για τη συγκρότηση της «ομάδας εργασίας» που ανακοινώθηκε, ρωτά, μεταξύ άλλων, γιατί δεν συμπεριλήφθηκε σ' αυτήν κανένας από τους τρεις αρχιμουσικούς, αλλά και πώς θα βοηθήσουν οι μετατάξεις τους, καλώντας τη δημοτική αρχή να αφήσει «τις επικοινωνιακές φανφάρες και τις ακατανόητες αποφάσεις με τιμωρητική οσμή, και ας πράξει τα απαραίτητα για να μην απαξιωθεί ακόμα μία υπηρεσία του δήμου».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, καλεί τους εργαζόμενους, τους γονείς, τους μαθητές και συνολικά τον λαό του νησιού να αγωνιστούν και να απαιτήσουν:«Την άμεση συμπερίληψη των Φιλαρμονικών στο οργανόγραμμα του δήμου. Την πρόσληψη αρχιμουσικών και βοηθών, ώστε να εξασφαλιστούν η συνέχιση και η ποιότητα της μουσικής εκπαίδευσης. Τακτική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να καλυφθούν οι ανάγκες των Φιλαρμονικών. Τη δημιουργία μόνιμου κτιρίου για τη στέγαση της Φιλαρμονικής Ζακυνθίων. Παροχή κινήτρων για τη συμμετοχή των νέων παιδιών στις Φιλαρμονικές και την αναβάθμισή τους σε ωδεία, ώστε οι μαθητές να λαμβάνουν πιστοποίηση για τις μουσικές γνώσεις τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ