Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η «δημιουργική λογιστική» της κυβέρνησης δεν μπορεί να κρύψει τη βαρβαρότητα της πολιτικής της

Eurokinissi

Τον προκλητικό ισχυρισμό του υπουργού Υγείας ότι αυξήθηκαν οι προϋπολογισμοί και το προσωπικό των νοσοκομείων της Κεντρικής Μακεδονίας σχολιάζει η Τομεακή Επιτροπή Υγείας - Πρόνοιας Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για «δημιουργική λογιστική» η οποία δεν μπορεί να κρύψει τη βαρβαρότητα που βιώνουν ασθενείς και εργαζόμενοι.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων: «Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης ενόψει ΔΕΘ για την Υγεία αφορούν παρεμβάσεις εναρμονισμένες με την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ. Το κόστος θα μετακυλίεται περισσότερο στον ασθενή, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Ταυτόχρονα ανοίγει διάπλατα ο δρόμος ώστε οι υποδομές του ΕΣΥ να γίνουν φιλέτο για τους επιχειρηματίες, και ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο βιώνουμε στην περιοχή τις τραγικές συνέπειες αυτής της πολιτικής.

Στον ανεβασμένο ετήσιο προϋπολογισμό κάποιων νοσοκομείων αντανακλάται κυρίως η κατακόρυφη αύξηση των τιμών σε υλικά και φάρμακα, καθώς και στα χρέη των νοσοκομείων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις από αγορά υπηρεσιών τις οποίες δεν καλύπτουν τα ίδια. Επομένως, οι αυξήσεις στις οποίες αναφέρεται ο υπουργός δεν οδήγησαν σε βελτίωση των νοσοκομειακών υπηρεσιών. Αυτό αποδεικνύεται από τις τεράστιες άμεσες (ιδιωτική Υγεία) και έμμεσες (ΕΟΠΥΥ) ιδιωτικές δαπάνες στη χώρα, την αύξηση της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα, καθώς και τη μικρή αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, που προέρχεται κυρίως από τα ασφάλιστρα των εργαζομένων.

Το προσωπικό των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης μετράει τουλάχιστον 2.000 οργανικά κενά. Αυτός ο αριθμός βασίζεται σε απαρχαιωμένα οργανογράμματα, που δεν καλύπτουν τις σημερινές ανάγκες. Μέρος των κενών καλύπτεται με συμβασιούχους, οι οποίοι φτάνουν το 40% του προσωπικού. Οι ελλείψεις οδηγούν σε δουλειά μέχρι την εξάντληση, ενώ οφείλονται ρεπό έως και 3 χρόνων! Ταυτόχρονα, πάνω από το 40% των χειρουργικών αιθουσών της πόλης παραμένουν εκτός λειτουργίας και η αναμονή φτάνει έως και τα 3 χρόνια! Επομένως, η "δημιουργική λογιστική" δεν μπορεί να κρύψει τη βαρβαρότητα που βιώνουν ασθενείς και εργαζόμενοι. Για παράδειγμα, η διοίκηση του ΓΝ "Παπαγεωργίου" παρουσίασε πρόσφατα αύξηση στο προσωπικό. Ομως μέτρησαν και τους εργολαβικούς (πια) εργαζόμενους από υπηρεσίες που έχουν καταργηθεί (σίτιση, πλυντήρια, φύλαξη). Δίχως αυτούς, το προσωπικό μειώθηκε κατά 98 εργαζόμενους! Ας ξανακάνει λοιπόν ο υπουργός το μέτρημα, αλλά αυτήν τη φορά κανονικά».

Σχολιάζει επίσης τις μεγαλοστομίες για την ανέγερση Παιδιατρικού και Ογκολογικού Νοσοκομείου, τονίζοντας:

«Η ανέγερση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου θα φτάσει στο 2031 (με βάση τις εξαγγελίες), ενώ για την ώρα μετράμε μόλις 10 ΜΕΘ Παίδων στο Ιπποκράτειο που καλύπτουν όλη τη Β. Ελλάδα! Την ώρα που το νέο ογκολογικό νοσοκομείο παραμένει ακόμη μία "εξαγγελία", το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο μετρά 200 κενές οργανικές θέσεις, βρίθει από εργολαβικές συμβάσεις, ενώ εκατοντάδες καρκινοπαθείς συνωστίζονται σε μία Ογκολογική, μία Αιματολογική κλινική και ορισμένα κρεβάτια διασκορπισμένα στις Παθολογικές κλινικές άλλων νοσοκομείων».

Η ΤΕ Υγείας - Πρόνοιας Κ. Μακεδονίας ξεκαθαρίζει ότι «πίσω από το αναποδογύρισμα της πραγματικότητας βρίσκεται η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τη στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου, που περιλαμβάνει τον περιορισμό της κρατικής δαπάνης και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία - Πρόνοια. Αυτή η διαχρονική πολιτική, που δεν είναι μονοπώλιο της σημερινής κυβέρνησης, οδήγησε τα δημόσια νοσοκομεία αντί να προσφέρουν ...να πουλάνε χειρουργεία και εξετάσεις, τον λαό να βγάζει από την τσέπη του 5,9 δισ. για πληρωμές Υγείας, τους επιχειρηματίες της Υγείας να μετρούν τζίρο 2 δισ. ευρώ (από 890 εκατ. ευρώ το 2020) και εσχάτως τις τιμές των φαρμάκων να αυξάνονται κατά 450%».

Καλεί τους υγειονομικούς και τον λαό να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, αφού όσα εξαγγέλλει στρέφονται ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, διαλύουν τη δημόσια Υγεία και μετατρέπουν τα υπολείμματά της σε ακριβό εμπόρευμα.

Να καταδικάσουν αυτήν την πολιτική και να παλέψουν μαζικά για την ανατροπή της, με κριτήριο την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και όχι την κερδοφορία των ομίλων!

Να διεκδικήσουν:

  • Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των μονάδων ΠΦΥ.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις των μισθών των υγειονομικών, κατάργηση όλων των νόμων περικοπής των αποδοχών, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
  • Ενταξη του συνόλου των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Αμεσα μέτρα για την ανέγερση παιδιατρικού και ογκολογικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, που θα έχουν αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα.
  • Ενίσχυση των νοσοκομείων στους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με ανάπτυξη όλων των κλινικών και στελέχωσή τους με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ