Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
Αντιφατικός και επικίνδυνος ο «Κώδικας Δεοντολογίας» της ΠΟΕΣΥ για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Τις αποφάσεις που πήρε η πλειοψηφία του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ σχετικά με τον «Κώδικα Δεοντολογίας» για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ), και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ουσιαστική συζήτηση με τους εργαζόμενους δημοσιογράφους, τεχνικούς, φωτορεπόρτερ και διοικητικούς, στηλιτεύει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ αναδεικνύει ότι και η ΤΝ αποτελεί «δημιούργημα της συλλογικής εργασίας της εργατικής τάξης, αυτή παράγει και τα μέσα παραγωγής που αναπτύσσονται με βάση τις ανάγκες του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και ωθούν στη ραγδαία ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας ως άμεσες παραγωγικές δυνάμεις, είναι επομένως ανθρώπινο δημιούργημα».

Και στην ανακοίνωση τίθεται το ερώτημα: «Μπορεί να υποκαταστήσει τον δημοσιογράφο η Τεχνητή Νοημοσύνη; 'Η, μπορεί ο δημοσιογράφος ο εκπαιδευόμενος στη χρήση του μέσου παραγωγής Τεχνητής Νοημοσύνης να είναι πάντα απόλυτα σίγουρος για την ορθότητα του αποτελέσματος, ώστε να το παρουσιάσει ως αληθινή ενημέρωση;».

Σημειώνεται πως ο Κώδικας που ενέκρινε η πλειοψηφία της ΠΟΕΣΥ, ερήμην των εργαζομένων, αναφέρει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη «δεν δύναται να υποκαταστήσει τον δημοσιογράφο και τον ρόλο του να ενημερώνει τους πολίτες, παρέχοντας ποιοτική και αξιόπιστη πληροφόρηση με γνώμονα την αλήθεια. Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει εργαλείο αποκλειστικά και μόνο για την υποβοήθηση εκπλήρωσης της παραπάνω πρωταρχικής αποστολής των δημοσιογράφων (...) Η χρήση και ανάπτυξη συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης πρέπει να υποστηρίζει τις βασικές αξίες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, συμπεριλαμβανομένων της αλήθειας και της ακρίβειας, της διαφάνειας, της δικαιοσύνης, της αμεροληψίας, της ανεξαρτησίας, της μη βλάβης, της μη διάκρισης, της λογοδοσίας, του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής και του απορρήτου των πηγών».

«Ποιος θα καθορίζει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα εκπληρώνει όλα τα παραπάνω, όταν ως εργαλείο είναι ιδιοκτησία των επιχειρηματικών ομίλων των ΜΜΕ, οι οποίοι καθορίζουν τα πάντα στην αποστολή τους, όπως περιεχόμενο, πολιτική κατεύθυνση, σχολιασμός κ.λπ. με βάση τα συμφέροντα των καπιταλιστών και τα ιδιαίτερα των ιδιοκτητών των ΜΜΕ;», διερωτάται το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ και τονίζει: «Αρα η Τεχνητή Νοημοσύνη θα παράγει αποτελέσματα με βάση την πολιτική και τα συμφέροντα των επιχειρηματιών ιδιοκτητών της, και σ' αυτήν τη βάση θα προσαρμόζεται η δημοσιογραφική δουλειά».

Επισημαίνει ακόμα πως ο Κώδικας «είναι σε κάποια σημεία του αντιφατικός και επικίνδυνος για τη δημοσιογραφική δουλειά και τους δημοσιογράφους. Λέει: Η δημοσιοποίηση φωτογραφιών, βίντεο και τυχόν άλλου πολυμεσικού περιεχομένου που έχει παραχθεί με τη βοήθεια Τεχνητής Νοημοσύνης πρέπει να σημαίνεται με ευκρίνεια από τους δημοσιογράφους. Οι δημοσιογράφοι οφείλουν να αποφεύγουν την παραπλάνηση του κοινού κατά τη χρήση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης (...) Οι δημοσιογράφοι οφείλουν να μην αποδέχονται τη δημοσίευση παραποιημένων και αλλοιωμένων από Τεχνητή Νοημοσύνη δηλώσεων, φωτογραφιών, βίντεο και άλλων παραστάσεων».

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί το πιο σύγχρονο επίτευγμα της πληροφορικής, με εφαρμογή σε πολλούς τομείς της οικονομίας, ως μέσο παραγωγής που αυξάνει στο έπακρο την παραγωγικότητα της εργασίας. Για τα ΜΜΕ είναι εργαλείο που μπορεί να παράγει άρθρα, σχόλια, ρεπορτάζ σε δεδομένα που δίνει ο χρήστης, αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει εντελώς και ολοκληρωτικά την ανθρώπινη πνευματική εργατική δύναμη. Παρ' όλα αυτά, μπαίνει και θα μπαίνει ολοένα και περισσότερο με ταχύτατους ρυθμούς στη ζωή μας, πιο σωστά στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής», σημειώνει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ και προσθέτει πως «ένα ερώτημα - δίλημμα θεμελιακό - είναι: Ποια τάξη έχει στα χέρια της και χρησιμοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη ως μέσο παραγωγής και για ποιο σκοπό, η αστική ή η εργατική; Και χρησιμοποιείται για το κέρδος ή για την κάλυψη των εργατικών - λαϊκών αναγκών; Εμείς απαντάμε: Χρησιμοποιείται από την αστική τάξη, αυτή είναι κυρίαρχη, για την ολοένα αυξανόμενη αναπαραγωγή κερδών και όχι για την κάλυψη των ολοένα αυξανόμενων εργατικών - λαϊκών αναγκών, τις οποίες θα μπορούσε κάλλιστα να καλύψει αν ήταν στα χέρια των εργαζομένων, σε μια κοινωνία χωρίς αφεντικά».

Καταλήγοντας, απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους δημοσιογράφους, τεχνικούς, φωτορεπόρτερ και διοικητικούς και τονίζει ότι «δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη ούτε για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης από τους επιχειρηματίες ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, ούτε για τον ρόλο που επιφυλάσσεται στους εργαζόμενους στα ΜΜΕ όσο αυτά είναι στα χέρια τους, όσο το σημερινό κράτος, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, πολλαπλώς επιχειρούν να ελέγχουν τη συνείδηση εκατομμυρίων εργαζομένων και λαών. Οσο υπάρχουν αυτοί οι όροι, δεν υπάρχει καμία δήθεν "ουδέτερη" τεχνολογία. Υπάρχει ανάγκη να αγωνιστούμε οργανωμένα όχι ενάντια στην Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά στη δραστική μείωση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, στην ενημέρωση υπέρ της εργατικής τάξης και του λαού, στο να βάλουμε εμπόδια σε μια κατευθυνόμενη ενημέρωση που θα χειραγωγεί τους εργαζόμενους στην πολιτική των αφεντικών, της εκμετάλλευσης, του σημερινού κράτους και των κυβερνήσεων, στην ανάδειξη της αναγκαιότητας αγώνων για την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών, κόντρα στα κέρδη και στην εκμετάλλευση, έως την κατάργησή τους. Εκεί όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη θα βρίσκεται στην υπηρεσία των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ