Σάββατο 31 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
«Υγειονομική βόμβα» τα εκατομμύρια νεκρά ψάρια

Eurokinissi

Οι αρνητικές συνέπειες των καταστροφικών πλημμυρών στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας συνεχίζουν μέχρι και σήμερα και αφορούν και τη δημόσια υγεία.

Σε μια περιοχή όπου τα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας ...νοσούν βαριά από την υποχρηματοδότηση, οι μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες προσέθεσαν και νέες ανάγκες, μετέτρεψαν πόλεις και χωριά σε υγειονομικές βόμβες.

Ετσι, μετά τα εκατοντάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας τις πρώτες μέρες αλλά και πριν από 3 μήνες στα χωριά Ριζόμυλος και Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, με τις μέχρι τώρα ενδείξεις να ενοχοποιούν το κοινό δίκτυο ύδρευσης, ήρθαν να προστεθούν τα εκατομμύρια νεκρά ψάρια που ξεβράστηκαν τις προηγούμενες μέρες στο λιμάνι του Βόλου και σε παραλίες σε Αναυρο, Αλυκές, Κριθαριά και Ν. Αγχίαλο. Μέχρι την Παρασκευή είχαν μαζευτεί πάνω από 110 τόνοι ψαριών από τον Παγασητικό.

Τα ψάρια αυτά προέρχονται από τα παρακάρλια ύδατα, από τα οποία είναι γνωστό ότι πλημμύρισαν περίπου 200.000 στρέμματα του θεσσαλικού κάμπου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ψάρια παρασύρονται και πέφτουν στο θυρόφραγμα μαζί με τα νερά της αποστράγγισης και καταλήγουν στη θάλασσα, όπου ψοφούν λόγω της διαφοράς αλατότητας.

Αλλοι επιστήμονες αναφέρουν ότι όσο ο κάμπος αποστραγγίζεται και μειώνεται ο όγκος του νερού, ενώ είναι αυξημένες και οι θερμοκρασίες, μειώνεται το οξυγόνο. Ετσι πολλά από αυτά τα ψάρια ψοφάνε σε εκείνη την περιοχή, κι έρχονται μέσω του θυροφράγματος της Κάρλας να καταλήξουν στον Παγασητικό. Αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση έχει διατάξει για το ζήτημα αυτό η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Βόλου, προκειμένου να διερευνηθούν η ποιότητα των υδάτων στον Παγασητικό και οι πιθανές αιτίες θανάτου των ψαριών στις παραλίες της Μαγνησίας.

Σε πολλές συνοικίες του Βόλου η δυσοσμία είναι έντονη, με τους κατοίκους να λένε ότι δεν μπορούν να βγουν στις αυλές των σπιτιών τους και να κυκλοφορήσουν, ενώ εγκυμονούν και άλλοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και όχι μόνο.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Αποστόλης Ριζόπουλος, Γραμματέας της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι πρώτες καθησυχαστικές δηλώσεις της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και του προέδρου του ΕΟΔΥ, που δήλωσε ότι "δεν τίθεται ζήτημα δημόσιας υγείας, καθώς πρόκειται για οργανισμούς που δεν είναι μολυσμένοι και κατά συνέπεια θα γίνουν τροφή για μεγαλύτερους οργανισμούς εντός του Παγασητικού Κόλπου", είναι δικαιολογίες για την κρατική αδιαφορία, συμπεριλαμβανομένης και της Τοπικής Διοίκησης, απέναντι στο πρόβλημα.

Δήμος Βόλου, Περιφέρεια και κυβέρνηση υποτίμησαν το πρόβλημα και δεν έκαναν για μέρες ούτε καν τον κόπο να εξετάσουν την αιτία θανάτου των ψαριών που πιθανώς να οφειλόταν σε κάποιο μολυσματικό παράγοντα. Χρειάζεται άμεσα να δοθεί λύση στο πρόβλημα με τα ψάρια και συνολικότερα με την απορροή των υδάτων από τον κάμπο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ