Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα με αποκλεισμένους τους πολλούς

Η Παραολυμπιάδα γίνεται στη σκιά πλειστηριασμών σπιτιών ΑμεΑ, συμπεριληπτικού ξεσκονίσματος των Ειδικών Σχολείων και ταφόπλακας στις δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης...

Η Παραολυμπιάδα στο Παρίσι είναι σε εξέλιξη. Πολλές Παραολυμπιάδες πέρασαν, όμως η κατάσταση του ειδικού αθλητισμού στη χώρα μας είναι ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, αποκλείοντας ταυτόχρονα την κύρια μάζα των ΑμεΑ και χρονίως πασχόντων.

Η φυσική άσκηση αποκτά μεγαλύτερη σπουδαιότητα για τα ΑμεΑ. Τα βοηθά:

  • Να βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση
  • Μειώνει σημαντικά τις συνέπειες της σωματικής αλλά και πνευματικής υστέρησης έτσι ώστε να μην καταδικάζονται να ζήσουν με βαριά αναπηρία
  • Η επίτευξη στόχων δίνει βιωματικά στον ασκούμενο τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να τα καταφέρει
  • Η ανάπτυξη βασικών κινητικών δεξιοτήτων έχει θετική επίδραση και στις άλλες αναπτυξιακές κλίμακες
  • Κοινωνικοποιούνται μέσα από τη συμμετοχή σε δραστηριότητες ομαδικές
  • Τονώνει την αυτοπεποίθηση του ασκούμενου με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό και με άλλες ειδικές θεραπείες και την κατάλληλη εκπαίδευση, ανάλογα τη δυσκολία, τελικά να ανεξαρτητοποιηθεί και να είναι αυτόνομο στον βαθμό που μπορεί.
***

Πώς, όμως, να αναπτυχθεί ο ειδικός αθλητισμός όταν η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων είναι ακατάλληλα έως και επικίνδυνα; Οταν τα παιδιά είναι υπεράριθμα λόγω των ελλείψεων Ειδικών Σχολείων; Οταν κάποια από αυτά τα παιδιά φτάνουν να ξεκινήσουν το σχολείο μετά από 3 και 4 μήνες, είτε λόγω έλλειψης προσωπικού είτε επειδή δεν υπάρχει κρατική μέριμνα για τη μετακίνησή τους;

Για να μπορέσει η Ειδική Φυσική Αγωγή να προσφέρει όλα αυτά στα ΑμεΑ βασική προϋπόθεση είναι να πάψει να είναι προνόμιο ακριβοπληρωμένο αλλά να αποκτήσει μαζικά και υψηλής ποιότητας χαρακτηριστικά, να παρέχεται δημόσια και δωρεάν με ευθύνη του κράτους:

Με σύγχρονα Ειδικά Σχολεία που να έχουν κατάλληλα διαμορφωμένα και εξοπλισμένα γυμναστήρια, κολυμβητήρια. Χώρους άθλησης ανά δήμο σε όλη τη χώρα, κατάλληλα διαμορφωμένους και προσβάσιμους σε ΑμεΑ, παιδικές χαρές κατάλληλες και για ΑμεΑ και, το κυριότερο, μαζικούς μόνιμους διορισμούς καθηγητών Φυσικής Αγωγής με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή, ενταγμένα όλα αυτά σε κεντρικό σχεδιασμό με ευθύνη του κράτους για ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού και σε πληθυσμούς με ειδικές ανάγκες και χρονίως πάσχοντες.

Δυστυχώς, ο ειδικός αθλητισμός στηρίχτηκε κύρια στην τεράστια προσπάθεια των νέων αναπήρων, των γονιών τους, των ειδικών επιστημόνων αλλά και τίμιων παραγόντων στα ερασιτεχνικά σωματεία, ενώ η λογική του κόστους - οφέλους, της εκμετάλλευσης των προσπαθειών των νέων αναπήρων από τους διάφορους μεγαλοπαράγοντες και τους κυβερνώντες, σε συνδυασμό με το σπρώξιμο στους χορηγούς, ήταν αυτή που καθόριζε τις εξελίξεις των πραγμάτων.

Δυστυχώς, παρόλο που σε μερικά Ειδικά Σχολεία είχε προβλεφθεί να υπάρχει θεραπευτική πισίνα, στα περισσότερα δεν λειτουργεί λόγω κόστους ή γιατί έχουν κριθεί ακατάλληλες, δεν υπάρχουν σε αρκετά Ειδικά Σχολεία κλειστά γυμναστήρια κατάλληλα εξοπλισμένα με τα αναγκαία όργανα γυμναστικής.

***

Η πρόσβαση στον αθλητισμό χωρίς ταξικούς φραγμούς είναι αναγκαιότητα εδώ και τώρα βάσει των σύγχρονων επιστημονικών εξελίξεων και επιτευγμάτων, τόσο για τον τυπικό πληθυσμό, πόσο μάλλον για τα ΑμεΑ.

Μαζί, οι εκπαιδευτικοί, οι οικογένειες των ΑμεΑ, οι εργαζόμενοι να επιβάλουν με τους αγώνες τους, συσπειρωμένοι στους συλλόγους γονέων των Ειδικών Σχολείων, στη ΣΕΑΑΝ, στον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, σε ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, στο ΣΕΜΙΣΕΑ αυτό που σήμερα οι άνθρωποί μας έχουν ανάγκη, αυτό που η σύγχρονη επιστήμη επιτάσσει.

Σε αυτό το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα δεν χωράνε οι ανάγκες μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν οργανώνουμε τον αγώνα μας, ότι μέσα από τον αγώνα δεν μπορούμε να αποσπάσουμε κατακτήσεις, να επιβάλουμε προσλήψεις σε σχολεία - που δεν γίνονται - ή να στηθεί ένα σχολείο ή να σταματήσει ένας πλειστηριασμός, όπως της Διονυσίας στην Ελευσίνα ή του Σπύρου στα Θυμαράκια.

Ομως, μόνο σε μια κοινωνία που δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο θα ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας ευτυχισμένοι. Γιατί αυτό είναι ρεαλιστικό και όχι η λύπηση, η θλίψη και η απογοήτευση. Αυτά δεν μας ταιριάζουν. Είμαστε αγωνιστές της ζωής γιατί δίνουμε καθημερινό αγώνα κάθε λεπτό, κάθε στιγμή με επιπλέον δυσκολίες και όμως δεν το βάζουμε κάτω. Και αν πέσουμε κάτω ξανασηκωνόμαστε και τραβάμε μπροστά.

Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα του αθλητισμού: Να σε κάνει να πιστέψεις όχι μόνο ότι μπορείς αλλά και να τα καταφέρνεις τελικά να βγαίνεις νικητής.


Γιώτα ΠΟΛΛΑΤΟΥ
Καθηγήτρια Ειδικής Φυσικής Αγωγής, μέλος του ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ ν. Αττικής και Νήσων, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο στόχαστρο της ΕΕ Ειδική Αγωγή και Πρόνοια (2024-04-30 00:00:00.0)
Το Σάββατο το συλλαλητήριο για την Παγκόσμια Μέρα ΑμεΑ (2022-12-01 00:00:00.0)
Να δοθούν λύσεις για τα σωματεία των ΑμΕΑ (2010-02-28 00:00:00.0)
Πολιτική στέρησης δικαιωμάτων (2008-12-04 00:00:00.0)
Απάνθρωπη πολιτική (2004-10-16 00:00:00.0)
Δικαίωμα στην άθληση για όλους (2000-11-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ