Σάββατο 27 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΜΟΡΦΟΥ
Ιστορία 3.600 χρόνων

 

Η Μόρφου, τα αρχαία και νεότερα μνημεία της, τα όμορφα σπίτια της εργατικότατης και φιλόκαλης αγροτιάς της, ο καταπράσινος κάμπος της, ο υπέροχος πορτοκαλεώνας της και το ετήσιο φεστιβάλ του, κάθε Μάη.

Οποιος τα είδε και τα χάρηκε όλα αυτά τότε που η Μόρφου ήταν λεύτερη, θλίβεται πολλαπλά με τη συνέχιση της κατοχής της από τον «Αττίλα», συγκινείται πραγματικά από τον αγώνα των ξεριζωμένων Μορφιτών για επιστροφή στην πανάρχαιη γη τους. Μια τέτοια συγκίνηση προκάλεσε η έκθεση φωτογραφιών και η έκδοση, που παρουσίασαν χτες στη «Μ. Βρετανία» η δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι του (φιλοξενούμενου στη Λευκωσία) Δήμου Μόρφου. Η έκθεση, όπως εξάλλου και η έκδοση που τιτλοφορούνται «Μόρφου - 3.600 χρόνια Ιστορία» θα παρουσιαστούν την επόμενη βδομάδα στο Λονδίνο, σε αίθουσα του Δήμου Μπάρνετ (έχει αδελφοποιηθεί με το Δήμο Μόρφου), ενώ γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί και στο Ευρωκοινοβούλιο για να γίνουν ευρύτερα γνωστά τα πάθη της κατεχόμενης Μόρφου: Νεκροί, αγνοούμενοι, καταστροφές, λεηλασίες κινητών κειμηλίων, προσβλητικές χρήσεις (μετατροπή σε στάβλους, αποθήκες κλπ.) και βάνδαλες βεβηλώσεις των νεοτέρων μνημείων της - εκκλησιών, νεκροταφείων, παραδοσιακών κτιρίων - από τα οποία μόνο ο ναός του Αγίου Μάμα γλίτωσε και λειτουργεί από τους κατακτητές ως «βυζαντινό μουσείο», στο οποίο υποτίθεται έχουν συγκεντρωθεί τα βυζαντινά κειμήλια από την πόλη και τα χωριά της Μόρφου.

Την έκδοση του Δήμου Μόρφου (χορηγός της ο απόδημος Μορφίτης Κωνσταντίνος Σωφρονίου) παρουσίασαν χτες η δήμαρχος Μόρφου, Αντιγόνη Παπαδοπούλου, ο πρώην διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου Κύπρου, Δήμος Χρίστου, και τη χαιρέτισαν ο διευθυντής του «Σπιτιού της Κύπρου» Γιώργος Γεωργής και ο διευθυντής των εκδόσεων «Μίλητος», Γεώργιος Κονταδάκης. Στο πλούσια εικονογραφημένο βιβλίο τα κείμενα έγραψαν οι: Αντιγόνη Παπαδοπούλου (« Πατρώα γη»), ο επίκουρος καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Ανδρέας Ι. Βοσκός («Μόρφω Παροικήσουσι»), ο Δήμος Χρίστου («Αρχαιολογία»), ο ιστορικός Κώστας Κύρης («Ιστορία και Πολιτισμός»), ο πρώην διευθυντής Αρχαιοτήτων Αθανάσιος Παπαγεωργίου («Θρησκεία: Μόρφου - εκκλησιαστικοί θησαυροί»), ο εκπαιδευτικός Αντώνης Κουδουνάς («Πολιτιστική και πνευματική υποδομή πριν το 1974»), ο ιστορικός και συγγραφέας Αντρος Παυλίδης («Μόρφου: Γεωγραφικά και γενικά στοιχεία»), ο τουρκολόγος Σπύρος Αθανασιάδης («Πρόσφατη Ιστορία: Συνέπειες κατοχής»), και ο εκπαιδευτικός Λούης Κηλώνης («Μόρφου: Πολιτισμός λευτεριάς σ' έναν κατεχόμενο κάμπο»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ