Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Καταγγέλλει το «τάισμα» των μεγαλοεργολάβων σε μια σειρά έργα

Το τεράστιο ζήτημα των έργων που γίνονται μέσω εργολαβιών αναδεικνύει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Πελοποννήσου με Επερώτησή της που αναμένεται να συζητηθεί. Το ζήτημα αφορά φυσικά όλες τις Περιφέρειες της χώρας, αφού δεν έχουν δικό τους προσωπικό και μέσα για να εκτελέσουν απαραίτητα έργα υποδομής, και έτσι «ταΐζονται» οι εργολάβοι. Το αποτέλεσμα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής που υπηρετούν διαχρονικά όλες οι αστικές κυβερνήσεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, και οι τοπικές αρχές που τις στηρίζουν, είναι ο λαός να χρυσοπληρώνει τους εργολάβους για έργα που από τη μια παρατείνεται η παράδοσή τους και από την άλλη πρόκειται για παρεμβάσεις - μπαλώματα, αφού δεν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός ούτε για την αντιπλημμυρική ούτε για την αντιπυρική ούτε για την αντισεισμική προστασία. Ετσι και στην Πελοπόννησο γίνονται έργα οδοποιίας όπου δεν προβλέπονται αντιπλημμυρικά μέτρα και τα νερά με την πρώτη βροχή τρέχουν στα χωράφια, δημιουργώντας προβλήματα, ενώ και σε πόλεις της περιοχής, παρόλο που υπάρχουν επικαιροποιημένα στοιχεία τα οποία επισημαίνουν τους μεγάλους κίνδυνους πλημμυρικών φαινομένων, τα όποια έργα αποφασίζονται γίνονται με ρυθμούς «χελώνας» και δεν εντάσσονται σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Αντίθετα, έργα που έχουν σχέση με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων του τουριστικού κεφαλαίου κ.λπ. «τρέχουν» τάχιστα.

Στη σχετική Επερώτηση οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκος Κουτουμάνος και Γιάννης Κελλάρης, ζητούν διευκρινίσεις σχετικά με τα ποσά που καλείται να πληρώσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου κάθε χρόνο για αποζημιώσεις και τόκους σε μεγαλοεργολάβους.

Οπως αναφέρουν, «με αποφάσεις της Περιφερειακής Επιτροπής που πάρθηκαν το προηγούμενο δίμηνο θα πληρωθούν σε δύο εργολάβους ποσά άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ για εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων», προσθέτοντας σχετικά με τον «χορό» εκατομμυρίων ευρώ:

«Στη μια περίπτωση η εργολαβική εταιρεία που ανέλαβε το έργο "Αποχετευτικό Δίκτυο Λυμάτων Νεαπόλεως" θα εισπράξει 1,2 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να έχει εκτελέσει καθόλου έργο, αφού το έργο δημοπρατήθηκε σε αρχαιολογικό χώρο, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι σχετικές αδειοδοτήσεις.

Στην άλλη περίπτωση πρόκειται για έργο οδοποιίας στη Μεσσηνία το οποίο δημοπρατήθηκε το 2008, με πληρωμές κοντά στο 1 εκατομμύριο ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα με την έγκριση απολογισμού εσόδων - εξόδων και ισολογισμού χρηματικής διαχείρισης του έτους 2023 που αποφασίστηκε στην Περιφερειακή Επιτροπή στις 4/9/2024, το 2023 πληρώθηκε άλλο 1 εκατομμύριο ευρώ για εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων».

Και επισημαίνουν: «Βλέπουμε ότι οι προηγούμενοι στην Οικονομική Επιτροπή, στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που μάλιστα κάποιοι είναι και τώρα περιφερειακοί σύμβουλοι, διενεργούν διάτρητους διαγωνισμούς, χωρίς π.χ. να έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, χωρίς να έχουν γίνει οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις, χωρίς να έχουν εκτελεστεί οι χώροι εκτέλεσης των έργων, με μελέτες μαϊμού κ.λπ., και εσείς σήμερα πληρώνετε εκατομμύρια ευρώ αποζημιώσεις, σταλίες και τόκους».

Με βάση και τα παραπάνω, οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ρωτούν τον περιφερειάρχη: «Πόσα πληρώθηκαν κατ' έτος με βάση δικαστικές αποφάσεις την τελευταία πενταετία; Ποιες από αυτές άνω των 100.000 ευρώ πήραν και για ποια αιτία; Ποιες υποθέσεις διεκδίκησης σε βάρος της Περιφέρειας άνω των 100.000 ευρώ εκκρεμούν;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ