Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
50ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Πιο ισχυρό ΚΚΕ για το δυνάμωμα της εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης στον δρόμο της ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων

Μίλησε ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος

«Παντός καιρού», φτιαγμένο από τα ίδια υλικά που χαρακτηρίζουν το Κόμμα και την ΚΝΕ, το 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στα Γιάννενα άνοιξε τις πύλες του στο Πάρκο Λιθαρίτσια την Πέμπτη, κόντρα στη βροχή και στο κρύο, και κορυφώθηκε το Σάββατο με την πολιτική συγκέντρωση, όπου μίλησε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην «κόκκινη πολιτεία» λειτούργησαν Μαθητικό και Φοιτητικό Στέκι και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», ενώ στον χώρο δέσποζε θεματική έκθεση «Σοσιαλισμός η απάντηση τον 21ο αιώνα», όπου μέλη της ΚΝΕ πραγματοποίησαν ξεναγήσεις. Αντίστοιχα, οι μικροί φίλοι του Φεστιβάλ βρήκαν στον Παιδότοπο δημιουργική απασχόληση μέσα από θεματικά εργαστήρια και μπόλικο παιχνίδι. Επίσης, στον χώρο φιλοξενήθηκαν έργα εικαστικών - πολιτιστικές δημιουργίες μελών του Στεκιού Πολιτισμού της ΚΝΕ.

Το καλλιτεχνικό - πολιτιστικό πρόγραμμα μετέτρεψε τις δύο βραδιές σε μια πραγματική γιορτή της νεολαίας. Την Πέμπτη οι εκδηλώσεις στην κεντρική σκηνή άνοιξαν με αφιέρωμα στο ροκ από τους AMRON 15. Είχε προηγηθεί στο Μαθητικό Στέκι φωτογραφικό αφηγηματικό αφιέρωμα από μαθητές της ΚΝΕ, με θέμα «Φωτογραφίζοντας την πόλη μας μέσα από τους αγώνες της». Το Σάββατο οι εκδηλώσεις άνοιξαν με αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία από την ομάδα μουσικής του Στεκιού Πολιτισμού της ΚΝΕ, ακολούθησαν «Οι Τρεις Χάριτες και Μία», με αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι, και το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με μεγάλη συναυλία από την Ματούλα Ζαμάνη.

Το Φεστιβάλ δεν γερνά, γίνεται συνεχώς νεότερο, πιο δυνατό


Ο Γ. Μαρίνος αναφέρθηκε στη σημασία και στην ιστορική πορεία του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», σημειώνοντας ότι έγραψε και γράφει Ιστορία. 50 χρόνια, σε αναμέτρηση με τον χρόνο και τις δυσκολίες που προκαλεί η σύγκρουση με τον ταξικό αντίπαλο, αντιπαλεύοντας παλικαρίσια την αντεπανάσταση και τις συνέπειές της, τη διαλυτική δουλειά του οπορτουνισμού στις αρχές της δεκαετίας του '90, που έβαλε σε κίνδυνο την αυτοτέλεια του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ξεπερνώντας κάθε είδους εμπόδια, προχωρώντας μπροστά, με πίστη, με νέες δυνάμεις, με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες σε όλη την Ελλάδα που χαίρονται, διασκεδάζουν και εξοπλίζονται για τη συνέχιση του αγώνα.

«Το Φεστιβάλ» - είπε - «εκφράζει τις αγωνιστικές διεκδικήσεις χιλιάδων μαχητών της ζωής, δείχνει τον δρόμο προς το μέλλον που αντιστοιχεί στα συμφέροντα της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας, εκφράζει τα όνειρα, τις ελπίδες για τη νέα σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία.

Η αντεπανάσταση δεν μας τρόμαξε, δεν μας τρομάζει. Γινόμαστε σοφότεροι, εκτιμούμε αντικειμενικά και υπερασπιζόμαστε τις μεγάλες, πρωτοποριακές κατακτήσεις του σοσιαλισμού, βγάζουμε συμπεράσματα για τα λάθη και τις οπορτουνιστικές παρεκκλίσεις που οδήγησαν στην ανατροπή.

Συνεχίζουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για τη συγκέντρωση και προετοιμασία των εργατικών - λαϊκών δυνάμεων, καθημερινά στο καμίνι της σύγκρουσης με το κεφάλαιο και την εξουσία του, τις αστικές κυβερνήσεις και τα κόμματα του συστήματος. Πρωτοπόροι για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την οικοδόμηση και ανάπτυξη της κοινωνικής συμμαχίας, για την εργατική - λαϊκή εξουσία».

Το ΚΚΕ πρωταγωνιστής στην εργατική - λαϊκή πάλη

Ο Γ. Μαρίνος έκανε εκτενή αναφορά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, στον πόλεμο της Ουκρανίας και τις αιτίες του, στην επικίνδυνη κλιμάκωση που διαμορφώνει όρους γενίκευσης του πολέμου, στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ και στο κίνημα αλληλεγγύης, στη στάση αρχών του ΚΚΕ και στη σημασία της κοινής πάλης των λαών για την εξάλειψη των αιτιών των ιμπεριαλιστικών πολέμων, την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Κάλεσε τον λαό και τη νεολαία να καταδικάσουν αποφασιστικά την εμπλοκή της Ελλάδας και τη μετατροπής της σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο. Να καταδικάσουν την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα που είναι συνένοχα, και έφτασαν μέχρι το σημείο να υπερασπίζονται ξεδιάντροπα το κατασκευασμένο «δικαίωμα αυτοάμυνας» του κατοχικού κράτους του Ισραήλ.

Να καταδικάσει ο λαός το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που υλοποιεί το σχέδιο της «πολεμικής οικονομίας» για τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Να πάρει υπόψη την έκθεση Ντράγκι, του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που σηματοδοτεί ολομέτωπη αντιλαϊκή επίθεση και εισηγείται πακτωλό δισ. στα μονοπώλια, για την ανταγωνιστικότητα της καπιταλιστικής οικονομίας και την ενίσχυση της πολεμικής βιομηχανίας, μπροστά στη νέα καπιταλιστική κρίση και την προετοιμασία γενικευμένου πολέμου.

«Αντιμετωπίζουμε τις εξελίξεις με μεγάλη ευθύνη, με απαιτητικό κριτήριο, αλλά αυτή η υπεύθυνη στάση δεν υποτιμά το αναμφισβήτητο γεγονός ότι το ΚΚΕ, εξοπλισμένο με το επαναστατικό του Πρόγραμμα, την επαναστατική του πολιτική, είναι πρωταγωνιστής στην εργατική - λαϊκή πάλη, πραγματική αντιπολίτευση που κοιτάζει μπροστά, στο μέλλον.

Αντιπαλεύουμε μαχητικά τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων με συναίσθηση των μεγάλων μας καθηκόντων, και έχει σημασία ότι μέσα σε δύσκολες συνθήκες στην Ευρώπη, διεθνώς, σε συνθήκες υποχώρησης του κομμουνιστικού κινήματος, το ΚΚΕ είναι φάρος που εκπέμπει αισιοδοξία και ελπίδα, παλεύει μαζί με άλλα ΚΚ για την επαναστατική ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού, του εργατικού κινήματος, στηρίζει τους μεγάλους λαϊκούς αγώνες που οργανώνονται στην Ευρώπη, ενάντια στη γενικευμένη επίθεση της ΕΕ και των αστικών τάξεων», είπε.

Ο Γ. Μαρίνος αναφέρθηκε στα ελπιδοφόρα στοιχεία μέσα στο εργατικό κίνημα, στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης στα Γιάννενα και στον πρωτοπόρο ρόλο του Εργατικού Κέντρου της πόλης, στους αγροτικούς και τους φοιτητικούς αγώνες.

«Μέσα στο καμίνι της πάλης γεννήθηκε και αναπτύσσεται το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής και αυτή είναι σημαντική εξέλιξη, που θα ενισχυθεί με τη δική μας προσπάθεια, θα πάρει πιο βαθιά ανατρεπτικά χαρακτηριστικά.

Οργανώθηκαν πανελλαδικές απεργίες, μεγαλειώδεις αγώνες των εργατών της ΛΑΡΚΟ, των μεταλλωρύχων στη Χαλκιδική, κινητοποιήσεις σε δεκάδες κλάδους και επιχειρήσεις, αγροτικά μπλόκα, φοιτητικά συλλαλητήρια, και τα Γιάννενα έδωσαν το αγωνιστικό τους "παρών", με τις σημαντικές απεργίες στο εργοστάσιο "Ζαγόρι", σε άλλες επιχειρήσεις, σε μαζικές διαδηλώσεις.

Ο κυβερνητικός "τσαμπουκάς" έσπασε!

Η ΝΔ, που έψαχνε βολική αντιπολίτευση στα σαπάκια της σοσιαλδημοκρατίας, βρήκε μπροστά της για άλλη μια φορά την εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση, με το ΚΚΕ μπροστά. Θορυβήθηκε από τη φθορά και το αρνητικό γι' αυτήν αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και προσπαθεί να "ρεφάρει", ωραιοποιώντας την οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνει ο λαός, αναποδογυρίζοντας την πραγματικότητα, δίνοντας ρεσιτάλ υποκριτικού ενδιαφέροντος για την "καθημερινότητα" του πολίτη, όπως λέει».

Διαψεύστηκαν ξανά και ξανά οι προσδοκίες περί φιλολαϊκής διαχείρισης του καπιταλισμού

«Αναμφισβήτητα» - κατέληξε ο Γ. Μαρίνος - «τα λαϊκά προβλήματα είναι χρόνια, οι ευθύνες διαχρονικές και δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για αναμονή του λαού και ανοχή στο εκμεταλλευτικό σύστημα, την πηγή των προβλημάτων, το αστικό κράτος, την κυβέρνηση της ΝΔ ή κάποια άλλη δεξιά, κεντροδεξιά ή κεντροαριστερή, ψευτοπροοδευτική παραλλαγή, όπως και να την ονομάσουν, ως όχημα εγκλωβισμού του λαού και συνέχισης της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ο βαθύς και αγιάτρευτος εκφυλισμός του ΣΥΡΙΖΑ, η κακόγουστη παράσταση των επίδοξων σωτήρων και οι "καρεκλομαχίες" στο ΠΑΣΟΚ, είναι η άλλη όψη της πολιτικής τους, της πολιτικής της σοσιαλδημοκρατίας που υπηρέτησε και υπηρετεί το σύστημα, τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, κι αυτά είναι καθοριστικά κριτήρια που πετάνε στον κάδο των απορριμμάτων τη σαβούρα των συνθημάτων που χρησιμοποιούν, περί "αντιπολίτευσης", "προοδευτισμού" και άλλα καιροσκοπικά κατασκευάσματα.

Οι δυνάμεις αυτές έχουν κάνει και κάνουν μεγάλη ζημιά, έχουν καταργήσει θεμελιακά εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, είναι μηχανισμός καταστολής της λαϊκής απαιτητικότητας και ριζοσπαστικοποίησης.

Τώρα υπάρχει πλούσια πείρα, διαψεύστηκαν ξανά και ξανά οι ψεύτικες προσδοκίες περί φιλολαϊκής διαχείρισης του καπιταλισμού. Οι αστικές κυβερνήσεις εναλλάσσονται, γδέρνουν τον λαό, προκαλούν αγανάκτηση που προσπαθούν εκ νέου να την ελέγξουν, να τη χειραγωγήσουν, μέσα από την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, για να έρθει νέος χαλίφης στη θέση του χαλίφη, για να συνεχίζεται ο ίδιος φαύλος κύκλος της εναλλαγής, της διαιώνισης της εκμετάλλευσης.

Αυτό επαναλαμβάνεται και σ' αυτό το κρίσιμο ζήτημα επιβάλλεται να δοθεί δυναμική λαϊκή απάντηση, με πολύ γερό εργατικό - λαϊκό κίνημα, ακόμα πιο οργανωμένους ταξικούς, συντονισμένους αγώνες, με πολύ ισχυρό ΚΚΕ, στον δρόμο της ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων.

Αυτό φοβούνται το σύστημα και οι απολογητές του και καταφεύγουν στον αντικομμουνισμό, κουνάνε το σκιάχτρο των ακροδεξιών εφεδρειών τους, συκοφαντούν τις κατακτήσεις και τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στη Σοβιετική Ενωση, αλλά η κοινωνική εξέλιξη θα προχωράει.

Ο σοσιαλισμός εκφράζει αναγκαιότητα και θα οικοδομηθεί θέλουν δεν το θέλουν οι αντίπαλοί του, θα οικοδομηθεί σε νέες συνθήκες, αξιοποιώντας τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, την υψηλή παραγωγικότητα της εργασίας, με εργατικό και επιστημονικό δυναμικό που μπορεί να ανταποκριθεί στο χτίσιμο της νέας κοινωνίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα Φεστιβάλ της ερχόμενης βδομάδας (2024-09-07 00:00:00.0)
Ματιές στις τριήμερες εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης (2024-08-31 00:00:00.0)
Πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, αφιερώματα και ενδιαφέρουσες συζητήσεις (2020-08-01 00:00:00.0)
Ανοίγει αύριο τις πύλες του στο πάρκο Τρίτση (2018-09-19 00:00:00.0)
Αγώνας, γνώση, τόλμη, αντοχή... (2016-06-24 00:00:00.0)
Πλούσιο το πρόγραμμα εκδηλώσεων στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς (2013-08-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ