Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
50ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
ΠΑΤΡΑ
Να γίνει πολιτική στάση και δράση το σύνθημα «μόνο ο λαός σώζει τον λαό», για να πάρει η αμφισβήτηση ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά

Εγραψαν Ιστορία οι εκδηλώσεις, με χιλιάδες κόσμο | Μίλησε η Λ. Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Χιλιάδες εργαζομένων, νεολαίας και λαϊκών ανθρώπων κάθε ηλικίας από τις συνοικίες της Πάτρας, από κάθε γωνιά της Αχαΐας, έδωσαν τον δικό τους τόνο στις διήμερες εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Πάτρα, στο Νότιο Πάρκο την Παρασκευή και το Σάββατο.

Σε μια μεγάλη συνάντηση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, στις πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις - θεσμό για την πόλη, μεταδόθηκε αισιόδοξο μήνυμα συμπόρευσης με τους κομμουνιστές.

Αυτό έδειξε και η πολύ μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλήτρια την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με την οποία κορυφώθηκε το διήμερο και δόθηκε «τόνος» για ένα πολύ πιο αισιόδοξο και όμορφο μέλλον, όπως σηματοδοτεί το σύνθημα του Φεστιβάλ.

Πλούσια ήταν η δραστηριότητα που αναπτύχθηκε σε όλους τους χώρους. «Ζωή χωρίς εκμετάλλευση στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Σοσιαλισμός η απάντηση τον 21ο αιώνα» ήταν το θέμα της ομιλίας του Γρηγόρη Λιονή, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνου του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ. Συζητήσεις έγιναν ακόμα για το γυναικείο ζήτημα και τους νέους επιστήμονες, ενώ η κεντρική έκθεση ήταν αφιερωμένη στον σοσιαλισμό.

Πραγματοποιήθηκαν μεγάλες συναυλίες - αφιερώματα στον Μίκη Θεοδωράκη και στον Δημήτρη Λάγιο, από τους «Λιποτάκτες», καθώς και στον Δημήτρη Μητροπάνο από τους Πέγκυ Ζήνα, Δημήτρη Μπάση και Κώστα Τριανταφυλλίδη. Επιπλέον, λαϊκό γλέντι από τον Γιώργο Μαργαρίτη, παραδοσιακό γλέντι από τους Otra Rota band και τον Νίκο Φάκαρο, και hip hop συναυλία από τον «Ερνέστο».


Παρουσιάστηκαν αντιπολεμικό θεατρικό αφιέρωμα από τον Παμμικρασιατικό Σύλλογο και τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, αλλά και χορευτικά από το Χορευτικό Τμήμα του δήμου Πατρέων.

Λειτούργησαν Στέκια μαθητών, φοιτητών, νέων στρατευμένων, του ΕΣΥΝ, της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, του Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στον σοσιαλισμό», του «Οδηγητή» και του «Ριζοσπάστη», καθώς και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής». Το δικό τους όμορφο πρόγραμμα είχαν το στέκι του «κόκκινου Αερόστατου» και ο Παιδότοπος.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε, μεταξύ άλλων, πολυπληθής αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Πάτρας, με επικεφαλής τον δήμαρχο Κ. Πελετίδη.

Η ΚΝΕ με νέα ορμή μπορεί να διαδώσει πλατιά το νέο, το ανατρεπτικό, τη ζωντάνια των κομμουνιστικών ιδεών

Παίρνοντας τον λόγο στην κεντρική συγκέντρωση η Λουίζα Ράζου τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η Νεολαία του ΚΚΕ, η ΚΝΕ, έχει όλα τα ιδεολογικοπολιτικά φόντα με νέα ορμή να διαδώσει πλατιά μέσα στη νεολαία το νέο, το καινοτόμο, το ανατρεπτικό, τη ζωντάνια των κομμουνιστικών ιδεών και με την πρωτοπόρα δράση της, μαζί με το Κόμμα, να εκφράσει τις σύγχρονες διεκδικήσεις της νεολαίας στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή, στην πάλη για τη νέα, σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία.

Η νέα γενιά, που συσπειρώνεται σήμερα σε αυτόν τον όμορφο αγώνα, είναι αυτή που έχει τη δύναμη να αχρηστεύσει τα ψευτοπρότυπα του καπιταλιστικού τρόπου ζωής. Μέσα στις γραμμές της ΚΝΕ διαμορφώνει αξίες και ιδανικά».

Αναφέρθηκε στις πολεμικές συγκρούσεις, με τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού αλλά και στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο, στις αντιθέσεις που φτάνουν στις πολεμικές συρράξεις, επισημαίνοντας:

«Κι όμως, περισσεύει η υποκρισία, όταν οι αστικές πολιτικές δυνάμεις στην ΕΕ και στη χώρα μας χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την άνοδο της ακροδεξιάς, ξαφνιάζονται τάχα, ενώ είναι η πολιτική τους που θρέφει το αυγό του φιδιού. Στην ΕΕ τιμούν τις κυβερνήσεις των Βαλτικών χωρών, που αποκαθιστούν τους συνεργάτες των ναζί, χειροκροτούν τα τάγματα Αζόφ, στηρίζουν την κυβέρνηση Ζελένσκι, εξισώνουν τον ναζισμό με τον κομμουνισμό και μετά ανησυχούν για την άνοδο της Λεπέν, της AfD στη Γερμανία και άλλων μορφωμάτων που το σύστημά τους γεννάει και εκφράζουν αντιθέσεις στο πλαίσιο των αστικών τους τάξεων, άλλες επιδιωκόμενες συμμαχίες.

Αυτά συμβαίνουν ενώ μια ενδεχόμενη οικονομική καπιταλιστική κρίση πλανιέται πάνω από την ΕΕ αλλά και διεθνώς. "Τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίσαμε κλονίζονται", προειδοποιεί ο Μ. Ντράγκι στην έκθεσή του για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας στην ΕΕ.

Αυτή είναι η βάση που οδηγεί αντικειμενικά τις αστικές κυβερνήσεις στην κλιμάκωση της επίθεσης στα εργατικά - λαϊκά στρώματα, προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου. Γι' αυτό η στροφή της ΕΕ στην πολεμική οικονομία, αφού πλέον η πολιτική της "πράσινης μετάβασης" δεν αρκεί για να διασφαλίσει ικανοποιητική κερδοφορία στα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια».

Επιστήμη για την εξυπηρέτηση των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων

Στάθηκε στις αντιδράσεις απέναντι σ' αυτήν την πολιτική, στο πώς αξιοποιούνται γι' αυτούς τους σκοπούς η επιστήμη και η τεχνολογία, υπογραμμίζοντας: «Η αντίδραση των φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας στην προκλητική συνεργασία του ΕΚΠΑ με τη "Lockheed Martin" είναι σωστή, και συμβάλλει ώστε οι φοιτητές και οι ερευνητές μας να αρνηθούν να καταθέσουν την επιστημονική τους γνώση στην υπηρεσία των κορακιών του πολέμου.

Εμείς θέλουμε οι επιστήμονές μας να σχεδιάζουν και να ερευνούν πώς θα χτίζονται ασφαλή έργα υποδομής αντιπλημμυρικά - αντιπυρικά, γέφυρες και δρόμοι ασφαλείς. Να κατασκευάζουν σύγχρονα μέσα μεταφοράς στη στεριά, στη θάλασσα, στον αέρα. Σπίτια σύγχρονα για την εργατική - λαϊκή οικογένεια και φοιτητικές εστίες.

Θέλουμε οι δάσκαλοι να διδάσκουν την αντικειμενική πραγματικότητα στα παιδιά, σε σύγχρονα σχολεία, αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα διδακτικά μέσα.

Θέλουμε γιατρούς που θα θεραπεύουν χωρίς να κοιτάνε την τσέπη του ασθενούς. Που θα δουλεύουν σε σύγχρονα δημόσια νοσοκομεία, παρέχοντας σε όλους ανεξαιρέτως και απολύτως δωρεάν τις υπηρεσίες τους.

Γιατί σήμερα υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες η εργατική τάξη να ζήσει καλύτερα, να ικανοποιηθούν οι διευρυμένες λαϊκές ανάγκες σε όλους τους τομείς της ζωής. Εμπόδιο είναι η κυριαρχία των εκμεταλλευτικών - καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, με κριτήριο την αύξηση του ποσοστού κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων.

Γι' αυτό και το σημερινό επιχειρηματικό - ΝΑΤΟικό πανεπιστήμιο έχει ανάγκη το πειθαρχικό δίκαιο των φοιτητών, του Ν. 4957/2022, με το οποίο διώκονται οι 4 πρωτοπόροι συνδικαλιστές φοιτητές του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πάτρας. Οι πρυτανικές αρχές είναι υπόλογες γι' αυτήν την αντιδραστική, θλιβερή πρωτιά στην εφαρμογή του.

Οι φοιτητές της Πάτρας, και με τους αγώνες τους και με την ανάδειξη της ΠΚΣ σε πρώτη δύναμη ξανά, απάντησαν ότι η καταστολή και η τρομοκρατία δεν πρόκειται να περάσει».

Αναφέρθηκε στα μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ και της ΕΕ, στην προσπάθεια υπεράσπισης των συμφερόντων της αστικής τάξης, με απαγορεύσεις και μέτρα, σημειώνοντας: «Και αν στην Ελλάδα αυτά τα "απαγορεύεται" έχουν μείνει στα χαρτιά πολλές φορές, είναι γιατί εδώ υπάρχει ΚΚΕ, υπάρχει ΚΝΕ, υπάρχουν τμήματα της εργατικής τάξης και νεολαία που αντιστέκονται, που παλεύουν, που παρά τον αρνητικό συσχετισμό δεν το βάζουν κάτω. Και ήταν η στάση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που αυτά τα χρόνια δεν άφησε να κυριαρχήσει η απογοήτευση, η κούραση από κάθε λογής "σωτήρες" που αποδείχθηκαν οι πιο βρώμικοι στυλοβάτες του συστήματος.

Θυμηθείτε ποιοι ήταν δίπλα σας μέσα στην πανδημία, ποιοι αποκάλυψαν ότι για το έγκλημα των Τεμπών δεν έφταιγε "η κακιά η ώρα" αλλά όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα. Ποιοι παλεύουν να αποδεσμευτεί η χώρα και ο λαός μας από τις αστικές ιμπεριαλιστικές συμμαχίες του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, τις ΗΠΑ που διεξάγουν εγκλήματα πολεμικά, βαθαίνουν την εκμετάλλευση, χτυπούν τα δικαιώματα. Ποιοι στήριξαν και ανέδειξαν τον ηρωικό αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ, των Μεταλλείων στη Χαλκιδική. Ποιοι ήταν μαζί με τους φοιτητές και τους μαθητές στον αγώνα για μόρφωση, για πτυχία με αξία, για ένα μέλλον που ταιριάζει στα παιδιά του λαού μας».

Αντιτάσσουμε την αισιοδοξία του καινούργιου!

Κλείνοντας η Λ. Ράζου υπογράμμισε: «Ο δρόμος είναι στην οργάνωση και στην πάλη με μαζικούς όρους ώστε οι διεκδικήσεις του λαού, της νεολαίας να συναντηθούν με τις ανατρεπτικές θέσεις του ΚΚΕ για άλλη οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας, για την εργατική εξουσία.

Να γίνει πολιτική στάση και δράση το σύνθημα "μόνο ο λαός σώζει τον λαό", για να πάρει η αμφισβήτηση - που φουντώνει - ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά. Αυτό φοβούνται τα πολιτικά και προπαγανδιστικά επιτελεία του συστήματος. Γι' αυτό όλη μέρα βομβαρδίζουν τον κόσμο με βαρύγδουπες αναλύσεις περί "πολιτικής ασυμμετρίας", ότι δεν είναι καλό για τη "δημοκρατία" τους να μην υπάρχει, δήθεν, αντίπαλος στην κυβέρνηση της ΝΔ, εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης...

Αντιπολίτευση υπάρχει και θα δυναμώσει κι άλλο!

Είναι ο αγωνιζόμενος λαός. Είναι το ΚΚΕ!

Το ΚΚΕ ασκεί πραγματική εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική της ΝΔ, με αφετηρία το ταξικό της περιεχόμενο. Την αντιπαλεύει ως συνεπή αστική δύναμη, που τα στελέχη της με ζήλο κυβερνούν για να υπηρετούνται οι ιεραρχήσεις του κεφαλαίου. Η επιλεκτική ανικανότητα του αστικού κράτους έχει να κάνει με αυτό κυρίως το στοιχείο, όχι με τις προσωπικές ικανότητες του ενός ή του άλλου υπουργού ή πρωθυπουργού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κορυφώνεται το Σάββατο στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου (2022-06-18 00:00:00.0)
Ανοίγει η αυλαία για τα Φεστιβάλ των Οργανώσεων της ΚΝΕ (2016-06-09 00:00:00.0)
Η ευκαιρία των εκλογών να αξιοποιηθεί για δυνάμωμα της πάλης (2014-02-14 00:00:00.0)
Με το ΚΚΕ, εκεί είναι η ελπίδα (2010-09-07 00:00:00.0)
Μετά το Ναύπλιο, συνεχίζουμε... πιο θαρρετά (2003-02-02 00:00:00.0)
Πιο δυναμικά, πιο θαρρετά στη νεολαία (2001-12-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ