Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
50ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
Σε άλλες πόλεις

Με μαζική συμμετοχή, πλούσιο πρόγραμμα και το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» να ακούγεται δυνατά, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο οι εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ στη Λαμία, με ομιλητή τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Νέοι, εργαζόμενοι, άνθρωποι κάθε ηλικίας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΝΕ, συμμετέχοντας στο μεγάλο πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός, που ξεκίνησε με παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το συγκρότημα «Αλ Αουντε» της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδας, κάτω από το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» ακούστηκε δυνατά στον χώρο του Φεστιβάλ, στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο λαό της Παλαιστίνης και καταδίκης της γενοκτονίας που βιώνει από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ. Στην παλαιστινιακή χορευτική ομάδα προσφέρθηκαν λευκώματα από την Ιστορία του ΚΚΕ ως αναμνηστικά δώρα για τη συμμετοχή τους, ενώ από την πλευρά τους ανταπέδωσαν προσφέροντας παραδοσιακές μαντίλες από τη χώρα τους.

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών συγκέντρωσε επίσης το ταμπλό για τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, ενώ στον Παιδότοπο του Φεστιβάλ έγινε παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Οι παπουτσωμένοι δράκοι», με αφήγηση από την συγγραφέα του βιβλίου, Ελένη Κίλιμπα, συνοδεία κιθάρας από τον Βαγγέλη Φουντάνα.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με συναυλία από τον «Εισβολέα full band», που ξεσήκωσε το νεανικό κοινό, αλλά και λαϊκό παραδοσιακό γλέντι με το συγκρότημα «Μαντάρα».

***

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή κόσμου, από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων, πραγματοποιήθηκε το 50ό Φεστιβάλ στα Τρίκαλα, όπου την Παρασκευή μίλησε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε ακόμα μουσικοθεατρικό δρώμενο με τίτλο «Στη σκιά της ελευθερίας», σε επιμέλεια της Γωγώς Κατσιανάκου, καθώς και συναυλίες με το μαθητικό σχήμα «Καλλιγράφημα» και την Ματούλα Ζαμάνη.

***

Στο Ρέθυμνο οι διήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ κορυφώθηκαν το Σάββατο με την πολιτική συγκέντρωση και ομιλία από τον Κυριάκο Ιωαννίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ.

Την ίδια μέρα ξεχώρισαν οι συζητήσεις στο Μαθητικό Στέκι με θέμα «Κάψε τα σενάρια και γράψε το δικό σου», στο Φοιτητικό Στέκι με θέμα «Ελα μαζί μας για να αλλάξουμε τον κόσμο! Γνώρισε την ΚΝΕ», και στο Στέκι Νέων Εργαζομένων με θέμα τις συνθήκες εργασίας κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την παρουσίαση αφηγηματικού αφιερώματος και ντοκιμαντέρ για τα 50 χρόνια του Φεστιβάλ, ενώ την πολιτική συγκέντρωση ακολούθησε συναυλία από το μουσικό συγκρότημα «Σχήμα Λόγου».

***

Με μαζικές εκδηλώσεις στο Πάρκο Γουδέ, το Φεστιβάλ άφησε το στίγμα του και στη Σπάρτη την Παρασκευή. Πραγματοποιήθηκαν μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα στα 50 χρόνια του Φεστιβάλ και πολιτική συγκέντρωση με ομιλία από τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Ακολούθησε λαϊκό γλέντι από το συγκρότημα «Γραμμές», που κέρδισε το χειροκρότημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ