Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
Με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες και με συλλογικές αποφάσεις

Συνέντευξη Τύπου του ΔΣ της ΔΟΕ για το άνοιγμα των σχολείων και τις διεκδικήσεις του κλάδου

Η πραγματική εικόνα της νέας σχολικής χρονιάς από τη σκοπιά των πραγματικών αναγκών, οι διεκδικήσεις και τα μέτωπα του κλάδου για σύγχρονες λύσεις στο ύψος των σύγχρονων αναγκών παρουσιάστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου του ΔΣ της ΔΟΕ.

Από τον πρόεδρο Σπ. Μαρίνη και μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ παρουσιάστηκε το τοπίο, δηλαδή τα προβλήματα, οι εξελίξεις, οι ανάγκες με τις οποίες ξεκινά η σχολική χρονιά και το μέτωπο που ανοίγει απέναντι στην ασφυκτική κατάσταση ακόμα πιο αποφασιστικά από την Ομοσπονδία, με γνώμονα - όπως τονίστηκε - τις ανάγκες των παιδιών, τη σημασία της εκπαίδευσης και τις δυνατότητες της εποχής.

Ξεκινώντας από το «λουκέτο» σε πάνω από 1.000 τμήματα, αναδείχτηκαν οι επιπτώσεις στους μαθητές που αναγκάζονται να μετακινούνται ακόμα και σε άλλη σχολική μονάδα, να στοιβάζονται σε ακατάλληλες αίθουσες 25 μαθητές. Στα παραπάνω προστίθενται τις τελευταίες μέρες και μετακινήσεις εκπαιδευτικών, αλλαγή τοποθετήσεων, ανατρέποντας τον προγραμματισμό των σχολείων και των ίδιων.

Την ίδια στιγμή - τονίστηκε - οξύνεται το διαχρονικό πρόβλημα της σχολικής στέγης. Εκφράζοντας την αγωνία των εκπαιδευτικών, ο πρόεδρος της ΔΟΕ θύμισε πως την περσινή χρονιά είχαμε τουλάχιστον ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο ατύχημα σε σχολικό χώρο κάθε βδομάδα. Σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για πρόγραμμα επισκευών 250 εκατ. - μερεμέτια επί της ουσίας - και το κάλεσμά του σε χορηγούς και ευεργέτες, τόνισε πως συνιστούν «πρόκληση» και μας γυρνούν 150 χρόνια πίσω.

Οπως τονίστηκε, η σχολική χρονιά ξεκινά και φέτος με τουλάχιστον 18.000 κενά εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα, από τα οποία 10.000 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Σε συνάρτηση με τη γενικότερη πολιτική έγινε αναφορά στα ζητήματα και τις διεκδικήσεις που αφορούν μία πολύμορφη «εργασιακή εξαθλίωση» που βιώνουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί, με τις αυξήσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση να μεταφράζονται σε 20 ευρώ μεικτά...

Απέναντι στα παραπάνω, παρουσιάστηκε το πλαίσιο διεκδικήσεων της Ομοσπονδίας για άμεση κάλυψη των χιλιάδων κενών με μόνιμους διορισμούς, μη εφαρμογή των συμπτύξεων και έγκριση των αιτημάτων για κατάτμηση τμημάτων, μείωση αριθμού μαθητών στις τάξεις, σύγχρονα ασφαλή σχολεία, άμεση αύξηση στους μισθούς, εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με εκείνα των μόνιμων συναδέλφων τους. Εκ μέρους του ΔΣ καταγγέλθηκε τόσο η επικοινωνιακή προσπάθεια του υπουργείου και της κυβέρνησης να εξαπατήσει για την κατάσταση στην Εκπαίδευση. Ξεκαθαρίστηκε παράλληλα πως δεν θα περάσει η βιομηχανία πειθαρχικών διώξεων και απειλών απέναντι στους εκπαιδευτικούς που, εφαρμόζοντας συλλογικές αποφάσεις, παλεύουν ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, για την άμεση μονιμοποίηση των νεοδιόριστων συναδέλφων τους.

Τα παραπάνω ζητήματα πρόκειται να θέσει το ΔΣ της ΔΟΕ στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Ταυτόχρονα ο κλάδος προχωρά σε Γενικές Συνελεύσεις, με ολομέλεια των προέδρων των Συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις 30 Σεπτέμβρη, προετοιμάζοντας απεργία μέσα στον Οκτώβρη. «Αν νικήσουν τα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών, θα είναι παρακαταθήκη για όλο τον λαό και για το μέλλον των νέων ανθρώπων», σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ