Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΔΙΠΑΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πρώτες νίκες για τους φοιτητές σε σίτιση, στέγαση, υποδομές

Συνεχίζουν με νέα κινητοποίηση αύριο Πέμπτη

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Σχολής Μηχανικών, Σχολής Επιστημών Υγείας και Σχολής Οικονομίας και Διοίκησης στο ΔΙΠΑΕ Θεσσαλονίκης, μετά την παρέμβαση που πραγματοποίησαν την περασμένη Πέμπτη στον αντιπρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας και Οικονομικών του ΔΙΠΑΕ, ενημερώνουν για τις πρώτες νίκες που κατέκτησαν σε σίτιση, στέγαση και υποδομές, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν συμβιβάζονται με την υπάρχουσα «τραγική κατάσταση που επικρατεί στα Τμήματα του ΔΙΠΑΕ». Αντίθετα, υπογραμμίζουν, «θα δυναμώσουμε την οργάνωση, τη διεκδίκηση μέσα σε κάθε Τμήμα και έτος», ενώ παράλληλα προχωρούν σε νέα κινητοποίηση αύριο Πέμπτη στην Πρυτανεία του ΔΙΠΑΕ, στις 12.30, για την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, «κατακτήσαμε για άλλη μια χρονιά οι πρωτοετείς φοιτητές του ΔΙΠΑΕ να σιτίζονται εντελώς δωρεάν μέχρι να εκδοθούν οι κάρτες σίτισης και τα πάσο τους».

Σε ό,τι αφορά τις φοιτητικές εστίες (που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, χωρίς θέρμανση, με μούχλα στους τοίχους, σπασμένα παράθυρα και υπάρχουν μόλις 100 διαθέσιμα δωμάτια για να στεγαστούν όλοι οι φοιτητές του Ιδρύματος), ήδη τοποθετήθηκε σύστημα θέρμανσης και θα προχωρήσουν και οι εργασίες μόνωσης. Ακόμα, με ευθύνη του Πανεπιστημίου αγοράστηκε νέο κτίριο που θα διαθέτει 71 δωμάτια (για 15.000 ενεργούς φοιτητές του ΔΙΠΑΕ) και θα λειτουργήσει ως φοιτητική εστία από τον Σεπτέμβριο του 2025, χωρίς ενοίκια και ΣΔΙΤ.

Οι Σύλλογοι σημειώνουν επίσης ότι κάτω από τη διαρκή τους πίεση δόθηκαν από το κράτος «7,9 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών και των κτιριακών εγκαταστάσεων».

Ακόμα, επισημαίνουν, ο αντιπρύτανης «μας ενημέρωσε πως δεν έχει πραγματοποιηθεί αντισεισμικός έλεγχος στις κτιριακές εγκαταστάσεις ποτέ! Δεν θα περιμένουμε να δούμε τις νέες κοιλάδες των Τεμπών, για να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα και να λένε "δεν ξέραμε"».

Επιπλέον τονίζουν ότι παραμένουν οι ελλείψεις σε καθηγητές, η απλήρωτη πρακτική άσκηση, η επί πληρωμή σίτιση στη λέσχη και μετακίνηση, καθώς και τα πανάκριβα ενοίκια, η απαράδεκτη κατάσταση στις Εστίες, τα επί πληρωμή μεταπτυχιακά συνεχίζονται με την περαιτέρω εμπορευματοποίηση των σπουδών, ειδικά μετά την ψήφιση του νόμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι διεκδικούν:

  • Να προσληφθεί το απαραίτητο καθηγητικό και διοικητικό προσωπικό και να καλυφθούν όλα τα κενά σε καθηγητές. Να μη χάνει κανένας το μάθημα του επειδή δεν χωράει στις αίθουσες.
  • Δωρεάν μετακινήσεις από και προς το Πανεπιστήμιο για όλους με την επίδειξη μόνο του φοιτητικού πάσο, και με τη βεβαίωση εγγραφής για τους πρωτοετείς μέχρι την έκδοση του πάσο τους.
  • Δωρεάν σίτιση για όλους. Κανένας να μην πληρώνει για το φαγητό του.
  • Να πραγματοποιηθεί άμεσα αντισεισμικός και αντιπλημμυρικός έλεγχος των εγκαταστάσεων, και να γίνουν αντίστοιχες ενέργειες για τη βελτίωσή τους.
  • Να υλοποιηθούν άμεσα οι δεσμεύσεις τις οποίες απέσπασαν.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πέτυχαν τη μετακίνηση των πρωτοετών με μειωμένο εισιτήριο (2024-10-03 00:00:00.0)
Δωρεάν και ποιοτική σίτιση για όλους τους φοιτητές (2024-10-02 00:00:00.0)
Οι φοιτητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις για δωρεάν σίτιση (2023-10-25 00:00:00.0)
Από την πρώτη μέρα με αλληλεγγύη και αγωνιστική διάθεση (2023-10-04 00:00:00.0)
Διεκδικούν συντήρηση και αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου (2022-05-18 00:00:00.0)
Μέρα Δράσης για ασφαλή, ανοιχτά πανεπιστήμια, πτυχία με αξία (2021-10-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ