Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Συνεχίζουμε στον δρόμο του συλλογικού οργανωμένου αγώνα

Κάλεσμα για οργάνωση της πάλης των φοιτητικών συλλόγων, με συλλαλητήρια στις 4 Νοέμβρη

Eurokinissi

«Τώρα είναι ώρα σε κάθε τμήμα να οργανωθεί η διεκδίκηση, να συντονιστεί ο αγώνας σε κάθε πόλη και πανελλαδικά!», τονίζει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, που απευθύνει κάλεσμα για οργάνωση της πάλης των φοιτητικών συλλόγων, με συλλογικές διαδικασίες σε κάθε τμήμα και σχολή, κινητοποιήσεις σε κάθε πόλη, συμπόρευση με τα εργατικά σωματεία στην απεργία στις 20 Νοέμβρη, φοιτητικά συλλαλητήρια στις 4 Νοέμβρη.

«Οι σχολές μας έχουν ανοίξει εδώ και λίγες μέρες και από την πρώτη στιγμή ένα πράγμα έχει αποδειχθεί: Για να μπορέσουμε να σπουδάσουμε και για να πάρουμε ένα πτυχίο με αξία, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε όσα δικαιούμαστε και μας στερεί η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - επιχειρηματικών ομίλων!», τονίζει το ΜΑΣ. Αναφέρεται στην πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές, η οποία είναι εκεί και καταρρίπτει τα ψέματα της κυβέρνησης και του υπουργείου για δήθεν εκσυγχρονισμό των πανεπιστημίων, και στο πλαίσιο αυτό σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Φοιτητές - πελάτες» και υποστελέχωση

«Στη διαλυμένη - εμπορευματοποιημένη φοιτητική μέριμνα με τις ελάχιστες εστίες και τα πανάκριβα ενοίκια, προστίθεται συνολικά η ακρίβεια που έχει εκτοξεύσει το συνολικό κόστος σπουδών, που ξεπερνάει τα 900 ευρώ για τα ελάχιστα μηνιαία έξοδα. Ετσι το 47% των συμφοιτητών μας αναγκάζεται να εργάζεται παράλληλα με τις σπουδές του για να αντεπεξέλθει, χωρίς να μπορεί να σπουδάζει απρόσκοπτα και χωρίς κανένα μέτρο διευκόλυνσης. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που αντιμετωπίζει τις σπουδές ως εμπόρευμα και τους φοιτητές πελάτες, που είναι δική τους ατομική υπόθεση να τα βγάλουν πέρα», τονίζει το ΜΑΣ.

Σε άλλο σημείο υπογραμμίζει πως «η ομολογία ότι υπάρχει "οξύ θέμα υποστελέχωσης" σε καθηγητές, υποστηρικτικό προσωπικό, τεχνικούς εκθέτει την κυβέρνηση και την εικονική πραγματικότητα που προβάλλει. Μόνο τον τελευταίο χρόνο είχαμε μείωση κατά 2.325 εργαζόμενους όλων των κατηγοριών στα πανεπιστήμια. Ετσι από την πρώτη μέρα ακυρώνονται μαθήματα και διαλέξεις, δεν προσφέρονται βασικά μαθήματα του προγράμματος σπουδών, υποβαθμίζονται οι όροι διεξαγωγής των εργαστηρίων κ.λπ. Την ίδια στιγμή δεκάδες ιδρύματα δεν έχουν εξασφαλίσει τα αναγκαία χρήματα για τη θέρμανση και το ρεύμα. Αυτός είναι ο "εκσυγχρονισμός τους";».

Οι υποδομές των ΑΕΙ έχουν γίνει «κοιλάδες των Τεμπών»

«Η πρόσφατη πτώση του ασανσέρ στις εστίες του ΑΠΘ (ευτυχώς χωρίς τραυματισμούς) είναι ένα περιστατικό που επιβεβαιώνει την τραγική κατάσταση στις υποδομές πολλών ιδρυμάτων και εστιών. Οι επικίνδυνες εγκαταστάσεις, οι ακατάλληλες αίθουσες, τα εργαστήρια χωρίς μέτρα προστασίας, οι πεσμένοι σοβάδες, η επικίνδυνη κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (απαρχαιωμένα λεωφορεία, ΗΣΑΠ) δεν είναι "κανονικότητα", ούτε "φυσικό φαινόμενο". Αλλά αποτέλεσμα της πολιτικής υποστελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών, της μεταφοράς κρίσιμων υπηρεσιών για την ασφάλεια των φοιτητών σε εργολάβους και εταιρείες που κερδοφορούν στις πλάτες μας», τονίζει το ΜΑΣ.

Εντείνεται η επίθεση στα πτυχία μας!

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως κόντρα στη συντριπτική απόρριψη του νόμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της και σημειώνει: «Το κατακαλόκαιρο ψηφίστηκε στη Βουλή η Σύμβαση της Λισαβόνας που αναγνωρίζει πλήρως επαγγελματικά και ακαδημαϊκά τα πτυχία των κολεγίων, πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω το μεγάλο παζάρι πτυχίων και τελικά την υποβάθμισή τους. Την ίδια ώρα, το υπουργείο σχεδιάζει την απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία των καθηγητικών σχολών, σειρά από συγχωνεύσεις τμημάτων, ενώ παραμένουν δεκάδες τμήματα δημοσίων ΑΕΙ χωρίς επαγγελματική κατοχύρωση!

Αυτό είναι το όραμα της κυβέρνησης και των κομμάτων που μας δικαιολογούν την πολιτική τους με το να "γίνουμε Ευρώπη" όταν... "είμαστε ήδη", αφού εδώ και χρόνια προωθείται η πολιτική της ΕΕ των πλήρως εμπορευματοποιημένων πανεπιστημίων, των πτυχίων που δεν μετρούνται με αξία, αλλά με "τιμή" στο μεγάλο παζάρι που "ό,τι πληρώνεις παίρνεις", με τη γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά».

Ενάντια στην εμπλοκή των πανεπιστημίων στους πολεμικούς σχεδιασμούς

Στην πρώτη γραμμή του αγώνα, ενάντια στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και στη στήριξη του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ, με την πλειοψηφία του λαού και των φοιτητών να φωνάζουν «Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο! Λεφτά για την Παιδεία και όχι για τους πολέμους», το ΜΑΣ τονίζει στο κάλεσμά του:

«Δεν ανεχόμαστε η κυβέρνηση να σπαταλά 7 δισ. στο ΝΑΤΟ και 500.000 ευρώ (μισό εκατομμύριο!) την ημέρα για να πλέει στρατιωτική φρεγάτα σε αποστολή της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα και την ίδια ώρα εμείς και οι οικογένειές μας να χρυσοπληρώνουμε τις σπουδές μας, να παλεύουμε να βγει ο μήνας με τους μικρούς μισθούς που τρώει η ακρίβεια στην Ενέργεια και στην καθημερινότητα.

Οι φοιτητές θέλουμε οι σπουδές μας, η έρευνα και τα αποτελέσματά της να συμβάλλουν στις ανάγκες του λαού και της νεολαίας, στη βελτίωση της ζωής μας και όχι στα πολεμοκάπηλα σχέδια, τους σφαγιασμούς ολόκληρων λαών.

Απαιτούμε να ακυρωθεί τώρα η συνεργασία του ΕΚΠΑ με τη στρατιωτική βιομηχανία όπλων που προμηθεύει το ΝΑΤΟ, τη "Lockheed Martin" και όσες άλλες συνεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Καμία σχέση δεν έχει με τις σπουδές μας και το Πανεπιστήμιό μας μια εταιρεία που εξοπλίζει το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ.

Είμαστε περήφανοι που συνάδελφοί μας φαντάροι έχουν πάρει θέση μαζί μας ενάντια στον πόλεμο. Το δηλώνουμε: Κάτω τα χέρια από τους συμφοιτητές μας από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, που για αυτή τους τη στάση έχουν τιμωρηθεί! Να ακυρωθεί τώρα κάθε ποινή!».

«Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας να σπουδάζουμε σε ένα σύγχρονο, καλό, αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο και να έχουμε πτυχία με αξία.

Είναι φανερό ότι πρέπει να αμφισβητήσουμε την πολιτική που θέλει το πανεπιστήμιο να λειτουργεί ως επιχείρηση με τους φοιτητές πελάτες και τη γνώση και τα πτυχία μας εμπορεύματα.

Ο,τι έχουμε καταφέρει, το έχουμε πετύχει με τον συλλογικό οργανωμένο αγώνα και σε αυτόν τον δρόμο συνεχίζουμε. Ετσι θα επιβάλουμε τις διεκδικήσεις μας! Παίρνουμε δυνάμεις από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των ντελιβεράδων της "Wolt" και της "e-food", από τους μαχόμενους υγειονομικούς, τους εργαζόμενους στις Κατασκευές, τους εκπαιδευτικούς που οργανώνουν απεργιακές κινητοποιήσεις!» τονίζει το ΜΑΣ.

Καλεί τους φοιτητές να διεκδικήσουν αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για κάλυψη των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό, ενίσχυση της δωρεάν φοιτητικής έρευνας. Μεταγραφές για όσους το έχουν ανάγκη και άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών με κατάργηση των απαράδεκτων κριτηρίων - κόφτες που αποκλείουν φοιτητές από τη συνέχεια των σπουδών τους - καμία διαγραφή φοιτητή. Αμεσα μέτρα για τη συντήρηση των υποδομών και ανανέωση του εξοπλισμού των φοιτητικών εστιών και βελτίωση των όρων διαβίωσης με βάση τα αιτήματα των εστιακών φοιτητών. Κατάργηση των διδάκτρων και πτυχία με αξία - μόνη προϋπόθεση για το επάγγελμα. Καμία σκέψη για δίδακτρα στα προπτυχιακά - κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά.

Το ΜΑΣ καλεί παράλληλα τους φοιτητές να απαιτήσουν απόσυρση κάθε στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, καμία συνεργασία ελληνικού Πανεπιστημίου με το ΝΑΤΟ, το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ και εταιρείες που στηρίζουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, εκφράζοντας την αλληλεγγύη στους φαντάρους που δηλώνουν ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ