Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Βγαίνουν στον δρόμο για το εισόδημά τους, ενάντια στη φοροληστεία

Αγωνιστικά ραντεβού στις 6 Νοέμβρη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα

Με συλλαλητήριο την Τετάρτη 6 Νοέμβρη στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος, συνδικαλιστικοί φορείς των επαγγελματιών προτάσσουν αιτήματα για το εισόδημα και τη ζωή τους. Το κάλεσμα στην κινητοποίηση απευθύνουν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Κατεργασίας Ξύλου, η Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, μαζί με 21 Ενώσεις, Συλλόγους και Σωματεία, καθώς και Επιτροπές Αγώνα.

Οι Ομοσπονδίες, τα κλαδικά Σωματεία, οι τοπικές Ενώσεις και οι Εμπορικοί Σύλλογοι της Αττικής καλούν τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες, αυτοκινητιστές να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, οργανώνοντας την πάλη κόντρα στην εκτίναξη της φοροληστείας, στην ανεξέλεγκτη ακρίβεια, στα συσσωρευμένα χρέη, στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς. Διεκδικούν, μεταξύ άλλων, την κατάργηση του νόμου για την τεκμαρτή φορολόγηση (ν. Χατζηδάκη), αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε Ενέργεια - καύσιμα και του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση τραπεζικών προμηθειών στις ψηφιακές συναλλαγές, απαγόρευση πλειστηριασμών κ.ά.

Σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα

Σε συμμετοχή στην κινητοποίηση που οργανώνουν σωματεία αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 6 Νοέμβρη, στις 9.30 π.μ., στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, καλεί ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΕΘ).

Στη Λάρισα ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης οργανώνει με τους επαγγελματίες και τους συλλόγους αυτοαπασχολούμενων της πόλης κινητοποίηση στις 8.30 π.μ. στην εφορία.

Ξεσηκώνονται ενάντια στις αυξήσεις δημοτικών τελών

Ταυτόχρονα, και σαν να μην έφτανε η φοροληστεία που απογειώνεται με τον πρόσφατο νόμο - έκτρωμα της ΝΔ, μια σειρά δήμων σε όλη τη χώρα αυξάνουν τα δημοτικά τέλη. Πλήττουν έτσι ακόμα περισσότερο το εισόδημα των μικρών αυτοαπασχολούμενων, που βλέπουν τους λογαριασμούς να φουσκώνουν από μήνα σε μήνα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Λάρισας, όπου η δημοτική αρχή (στηρίζεται από τη ΝΔ) εισηγείται την οριζόντια αύξηση των δημοτικών τελών κατά 35%, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου θα συζητιόταν η αύξηση.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου, του Εμπορικού Συλλόγου και του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης, εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι, που ήδη στενάζουν από την ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς, τη φορολεηλασία, ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν ένα ακόμα χαράτσι.

Χαρακτήρισαν προσχηματικά τα όσα ισχυρίζεται η δημοτική αρχή, ότι δηλαδή η αύξηση είναι αναγκαία γιατί «ο δήμος παραδόθηκε με ζημιά 3,2 εκατομμυρίων ευρώ και "κρυφές" υποχρεώσεις πολλών ακόμα εκατομμυρίων» και διεκδίκησαν να μειωθούν τα τέλη.

Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Εργατικού Κέντρου, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Η πραγματικότητα που ζούμε είναι αμείλικτη και σκληρή για τους εργαζόμενους και τον λαό συνολικότερα, αλλά όχι και γι' αυτούς που θησαυρίζουν στις πλάτες μας, τους εφοπλιστές, τους βιομηχάνους, τους μεγαλοξενοδόχους, τους ενεργειακούς ομίλους κ.λπ. Αυτούς εξυπηρετεί και η δημοτική αρχή της Νέας Δημοκρατίας, ως άξιος συνεχιστής της προηγούμενης και γι' αυτόν τον λόγο επιδιώκουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη των Λαρισαίων. Τους τονίζουμε πως αν ψάχνουν χρήματα να περάσουν πρώτα από τις γεμάτες τσέπες όλων εκείνων που με την πολιτική τους υπηρετούν, στηρίζοντας την κερδοφορία, την ανταγωνιστικότητα επιχειρηματικών ομίλων και τοπικά».

Αντίστοιχα ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου επισήμανε: «Μετά την εκτίναξη των φορολογικών υποχρεώσεών μας εξαιτίας της φορολογικής λαίλαπας που ψηφίστηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση, την ανεξέλεγκτη ακρίβεια που γεννά η "απελευθέρωση" της Ενέργειας, τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες, που έχουν κάνει ασφυκτική την κατάσταση στην αγορά της Λάρισας ροκανίζοντας το πενιχρό εισόδημα των επιχειρήσεων, η αύξηση που προτείνεται και μάλιστα οριζόντια κατά 35% μας βρίσκει αντίθετους».

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης ανέφερε: «Οι υποσχέσεις του δήμου Λαρισαίων να είναι δίπλα μας αρωγός και συμπαραστάτης μας δυστυχώς αποδείχθηκαν φρούδες: Αύξηση προστίμων, αδικίες στην επιβολή τους και αύξηση των ελέγχων σε σημείο να γίνονται αφόρητοι είναι μερικές από τις "πρακτικές" βοήθειας της δημοτικής αρχής. Ομως, το εισπρακτικό σαφάρι τους δεν τους απέφερε τα αναμενόμενα έσοδα και γι' αυτό αποφάσισαν την οριζόντια αύξηση των δημοτικών τελών κατά 35%, κατά τον δοκιμασμένο προσφιλή τρόπο των κεντρικών κυβερνήσεων!».

Ενάντια στην αύξηση των δημοτικών τελών και στο πλευρό του λαού της πόλης βρέθηκαν οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», με τον Πέτρο Κρίκη να σημειώνει ότι την ίδια στιγμή που οι δημότες καλούνται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, «η δημοτική αρχή αλλά και η παράταξη που στηρίζουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, δεν ψελλίζουν κουβέντα για τους παρακρατηθέντες φόρους και τα χρήματα που δικαιούνται οι δήμοι, χρήματα που σε τελική ανάλυση προέρχονται από τη φορολογία του λαού και δεν αποδίδονται! Ο λαός της Λάρισας, οργανωμένος, μπορεί να βάλει φρένο στη φορολεηλασία και στην ταξική πολιτική και εμείς θα είμαστε στο πλευρό του σε αυτόν τον αγώνα».

Στο Μενίδι

Κινητοποίηση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στο Μενίδι της Αττικής, ενάντια στην απαράδεκτη απόφαση της δημοτικής αρχής του Σπ. Βρετού (με τη στήριξη της ΝΔ) να αυξήσει τα δημοτικά τέλη κατά 80% (!). Μετά από πρωτοβουλία του Συνδέσμου Επαγγελματιών - Εμπόρων - Βιοτεχνών Αχαρνών και άλλων φορέων έγιναν ενημέρωση και κάλεσμα για δυναμικότερη κινητοποίηση, σε μια περιοχή που τα λαϊκά στρώματα υποφέρουν και από τα γενικότερα δεινά που αντιμετωπίζει ο λαός μας και από την πλήρη υποβάθμιση πολλών γειτονιών του Μενιδίου, που είναι χωρίς στοιχειώδεις υποδομές. Εκτός από τους επαγγελματοβιοτέχνες, την απαίτηση να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόφαση στηρίζουν το Συνδικάτο Οικοδόμων, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ο Σωκράτης», ο Σύλλογος Γυναικών, το Σωματείο Συνταξιούχων, ο Σύλλογος Κατοίκων του Ολυμπιακού Χωριού, άλλοι σύλλογοι της περιοχής. Στο πλευρό των κατοίκων είναι και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αχαρνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ