Σάββατο 26 Οχτώβρη 2024 - Κυριακή 27 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
50 ΧΡΟΝΙΑ ΡΙΖΟΣ ΝΟΜΙΜΗ
50 ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΜΙΜΗΣ ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗΣ
Πολλοί οι πνευματικοί άνθρωποι που λάμπρυναν με τις συνεργασίες τους τις σελίδες του «Ριζοσπάστη»

Δυο ενδιαφέροντα περιστατικά, που αναφέρονται σε αφιέρωμα για τα 80 χρόνια της εφημερίδας μας, το 1998

Την Κυριακή 20/12/1998 ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σε ένθετη έκδοση ένα αφιέρωμα στην 80χρόνη πορεία της εφημερίδας στο πλάι του ΚΚΕ. Από αυτό το αφιέρωμα, αναδημοσιεύουμε το εισαγωγικό και δύο ενδιαφέρουσες αφηγήσεις από τις «Λαμπρές συνεργασίες του Ριζοσπάστη» (οι τίτλοι διατηρούνται από το πρωτότυπο).

Πάντα στο πλάι του Κόμματος

Αριθμός φύλλου 7.245. Αυτός είναι ο αριθμός του σημερινού φύλλου του «Ριζοσπάστη». Εφτά χιλιάδες διακόσια σαράντα πέντε φύλλα, από την πρώτη μέρα της νόμιμης επανέκδοσής του, τον Σεπτέμβρη του 1974. Είκοσι τέσσερα και κάτι χρόνια, από τα ογδόντα της συνολικής αγωνιστικής και αταλάντευτης πορείας του.

Οι βασικοί στόχοι είναι και παραμένουν πάντα οι ίδιοι και απαράλλαχτοι. Η υπεράσπιση και προβολή των συμφερόντων της εργατικής τάξης και όλου του λαού. Η υπεράσπιση και προβολή της πολιτικής και της ιδεολογίας του ΚΚΕ.

Οι συνθήκες, φυσικά, αλλάζουν. Νέα, σύνθετα και πολύπλοκα καθήκοντα και απαιτήσεις μπαίνουν μπροστά στην εφημερίδα του Κόμματος. Η επιχείρηση χειραγώγησης των λαϊκών συνειδήσεων, μέσω των αστικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - κυρίως των ηλεκτρονικών - παίρνει νέες ποιοτικά διαστάσεις. Η ανάγκη της ουσιαστικής ενημέρωσης γίνεται ολοένα και περισσότερο επιτακτική.

Ο «Ριζοσπάστης» συνέχισε και συνεχίζει να δίνει τη μάχη. Αντιπαλεύοντας τις πολύμορφες δυσκολίες και τα εμπόδια. Εχοντας πάντα, ως αναντικατάστατο στήριγμα και «βοηθούς» του, τις Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, την αγάπη των κομμουνιστών, των αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων.

Βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή κάθε κοινωνικού, πολιτικού και ιδεολογικού αγώνα. Αντιπαλεύει τις ελλείψεις, τις αδυναμίες και τα λάθη του. Πασχίζει να γίνεται καθημερινά καλύτερος, πληρέστερος, περισσότερο ζωντανός και μαχητικός, αντάξιος των καλύτερων στιγμών της μεγάλης του ιστορίας και ηρωικής παράδοσης.

Αναμφίβολα, πάντως, αποτελεί την «άλλη φωνή» στο χώρο της έντυπης ενημέρωσης. Και το αποδείχνει αυτό καθημερινά, καθώς είναι η μόνη εφημερίδα, που παλεύει ασυμβίβαστα για τα άμεσα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Είναι η μόνη εφημερίδα, που αντιπαλεύει αταλάντευτα το εκμεταλλευτικό κεφαλαιοκρατικό καθεστώς, τον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό. Είναι η μόνη εφημερίδα, που καθοδηγείται από την κοσμοθεωρία του μαρξισμού - λενινισμού, του επιστημονικού σοσιαλισμού.

Αυτά είναι τα μεγάλα πλεονεκτήματα του «Ριζοσπάστη», οι μεγάλες του και μόνιμες «αποκλειστικότητες». Και τα διαθέτει, ακριβώς γιατί είναι η εφημερίδα του ΚΚΕ, το όργανο της ΚΕ του Κόμματος.

* * *
Οι πνευματικοί άνθρωποι και ο «Ριζοσπάστης»

Πολλοί οι μεγάλοι διανοητές και πνευματικοί άνθρωποι της πατρίδας μας, που λάμπρυναν με τις συνεργασίες τους τις σελίδες του «Ριζοσπάστη», στα 80 χρόνια της μέχρι σήμερα πορείας του. Ο Κώστας Βάρναλης, ο Δημήτρης Γληνός, ο Μάρκος Αυγέρης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Γιάννης και η Ρόζα Ιμβριώτη, ο Νίκος Καρβούνης, η Ελλη Αλεξίου, ο Νίκος και η Γαλάτεια Καζαντζάκη είναι ορισμένοι απ' αυτούς.

Απροσμέτρητη η προσφορά τους στην εφημερίδα του Κόμματος. Οπως και τα πολλά, καθημερινά περιστατικά, που σημάδεψαν αυτήν τη συνεργασία. Απ' όλα αυτά δημοσιεύουμε δύο. Ενα με τον Κ. Βάρναλη κι ένα με τον Γ. Ρίτσο.

Για τους «Μοιραίους»

Το πρώτο αφηγήθηκε ο Μιχάλης Μ. Παπαϊωάννου, στενός φίλος του Βάρναλη και μελετητής του έργου του, σε μια εκδήλωση (1993) της ΕΣΗΕΑ, της ΕΕΛ και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, και είναι σχετικά με το μήνυμα των «Μοιραίων»:

«...Το 1922, διευθυντής του "Ριζοσπάστη" ήταν ο αείμνηστος Γιάννης Κορδάτος. Του ζήτησε του ποιητή συνεργασία, και του έδωσε τους "Μοιραίους". Δεν του άρεσε του Κορδάτου η "θέση" του ποιήματος και το έστειλε στη "Νεολαία", το περιοδικό της κομμουνιστικής οργάνωσης νέων. Το αναδημοσίευσε "Ο Νουμάς", το δημοσιογραφικό όργανο του μαχόμενου δημοτικισμού. Ετσι έγινε το δημοφιλέστερο νεοελληνικό ποίημα.

Η προκατάληψη όμως δεν έπαψε να το συνοδεύει και τον Αύγουστο του 1951. Ενας αναγνώστης από την επαρχία τού έγραψε του Βάρναλη μαζί με άλλα:

"Θα ήθελα ακόμα να 'λεγα για τους "Μοιραίους" σου, πως είναι μοιραίο να μην είναι πια μοιραίοι. Χρειάζονται πια μια αναθεώρηση. Ξεπεραστήκανε πια...". Και πρόσθετε: "Τώρα ξέρουνε πολύ καλά ποιος φταίει. Πολλοί απ' αυτούς τα παίξαν ούλα, χάσανε και τώρα αναπαύονται για πάντα. Να 'χω άραγε δίκιο;".

Ο Βάρναλης του απάντησε: "Δεν πεθαίνει ποτές ένα έργο, που ήταν στον καιρό του ζωντανό, που είχε αλήθεια και ξύπνησε συνειδήσεις. Το ποίημα χτυπάει εκείνη τη μερίδα του λαού, που δεν μπορεί να δει την αιτία της δυστυχίας της και αυτοεγκαταλείπεται (...) Γεγονός είναι ότι υπήρχανε, υπάρχουν και θα υπάρχουνε μοιραίοι, όσο θα υπάρχει κοινωνική ανισότητα και θα καλλιεργεί την ομαδική "εκ των άνω" τύφλωση του έθνους"».

Στον εργάτη απευθύνονται οι πραγματικοί καλλιτέχνες

«Η συνεργασία με τον "Ριζοσπάστη" εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από το '32, το '33, το '34, ήταν πάντα συντροφική, πάντα θετική. Πολλά από τα ποιήματά μου δημοσιεύτηκαν πρώτα σ' αυτόν. Οπως το "Γράμματα από το μέτωπο" και τα "Γράμματα για το μέτωπο". Και, μάλιστα, οι σύντροφοι τότε, επειδή δεν είχα βγάλει ακόμη βιβλίο, τα έκοβαν, τα αποστήθιζαν και τα διάβαζαν σε διάφορες συγκεντρώσεις που έκαναν. Κι εγώ ένιωσα την πρώτη βαθιά συγκίνηση της επαφής μου με τον κόσμο, με τον "Ριζοσπάστη".

Οσο για τα χέρια, αυτό ήταν αλήθεια. Αγαπούσα πάρα πολύ την εργατική τάξη, γιατί πίστευα πως είναι η βασική κινητήρια δύναμη της Ιστορίας, και ήθελα πάρα πολύ να είμαι εργάτης. Εγώ, δυστυχώς, καταγόμουνα από μια οικογένεια μεγάλων γαιοκτημόνων, και είχα ένα συναίσθημα ενοχής που δεν ήταν και μένα η καταγωγή μου τόσο απλή, τόσο αγνή, τόσο γνήσια...

Αλλά με το πέρασμα του χρόνου κατάλαβα ότι κάποτε, κρατώντας όχι μονάχα τον κασμά, όχι μονάχα τα σίδερα, μα και μια πένα, μπορείς να κάνεις τη δουλιά ενός αληθινού εργάτη. Και μάλιστα μια δουλιά τόσο υπεύθυνη, που να αντιπροσωπεύει την εργατική τάξη ολόκληρη - όχι με τη στενή έννοια, αλλά με την έννοια του κάθε εργαζόμενου ανθρώπου. Αλλος γράφει, άλλος διαβάζει, άλλος παίζει πιάνο, άλλος βιολί, άλλος ζωγραφίζει...

Συχνά κατηγορούν τους καλλιτέχνες ότι δεν απευθύνονται στον εργάτη. Οχι! Απευθύνονται στον εργάτη. Απευθύνονται σε όλους, αν είναι πραγματικοί καλλιτέχνες. Κι ακόμα, κάτι περισσότερο. Απευθύνονται στον άνθρωπο όλων των εποχών. Και στους ανθρώπους εκείνους που δεν υπάρχουν πια θα μπορούσαν ν' απευθύνονται. Δηλαδή και στο παρελθόν, γιατί αντλούν απ' αυτό.

Μη λέμε, λοιπόν, "να δεν έχουν την απλότητα εκείνη την απαραίτητη". Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην απλότητα και την απλοϊκότητα. Δε θα πει ότι είναι προοδευτικός καλλιτέχνης εκείνος που παίρνει τα συνθήματα του Κόμματός μας και βάζει ρίμες ή φτιάνει ελεύθερο στίχο. Αυτό είναι ένα βασικό λάθος, που πολλές φορές μας εμποδίζει να προσεγγίσουμε ορισμένες ανθρώπινες αξίες...

...Γιατί έμεινα; Θα μπορούσε κανένας από τη στιγμή που ονειρεύτηκε έναν κόσμο καλύτερο κι απ' τη στιγμή που δούλεψε γι' αυτόν τον κόσμο, με όσες δυνάμεις είχε - μικρές, μεγάλες ή μέτριες - θα μπορούσε ποτέ να εγκαταλείψει; Θα ήταν σαν να εγκατέλειπε τον καλύτερό του εαυτό. Μπορούσε ποτέ, από φόβο ή από πόνο να σταματήσει; Εχουμε ανθρώπους, που κάποτε αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Ανθρωποι είναι. Ανθρώπινο είναι.

Ωστόσο έμειναν πιστοί. Κι αγάλλονται όταν θυμούνται ότι κι αυτοί πρόσφεραν ένα τόσο δα χαλικάκι, σ' αυτό το οικοδόμημα που ετοιμάζουμε. Το να έφευγα από τον κομμουνισμό, ήταν σαν να έφευγα από την πατρίδα μου, σαν να έφευγα από τη ζωή, σαν να έφευγα απ' τον κόσμο. Σαν να μην ήμουνα τίποτε πια.

Γιατί, αν εσείς λέτε ότι εσείς μου χρωστάτε κάτι, ότι σας έδωσα κάτι, ότι είμαι κι εγώ ένας από τους οργανωτές του κοινωνικού συναισθήματος (εάν και όποιος τέλος πάντων), εγώ σας χρωστώ πολύ περισσότερα. Τα δικά σας βιώματα, οι δικές σας εμπειρίες, η δική σας συντροφικότητα σε κρίσιμες στιγμές, στη Μακρόνησο, στη Γυάρο, στη Λέρο, με στήριξαν...

...Λέγατε: Ο Ρίτσος είναι δικός μας. Για μένα ήταν η μεγαλύτερη συντροφιά κι η μεγαλύτερη αξία. Το μεγαλύτερο βραβείο που δέχτηκα στη ζωή μου, ήταν η αγάπη σας. Η αγάπη του κόσμου».

(Από τη συνάντηση και συζήτηση, που είχε ο Γιάννης Ρίτσος, με τους συντάκτες του «Ριζοσπάστη»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ