Η Εκθεση Προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνοντας τις «στρατηγικές σχέσεις» που επιδιώκει η ιμπεριαλιστική ένωση με την γείτονα και για τα «αμοιβαία συμφέροντα» με τους επιχειρηματικούς της ομίλους.
«Τόσο η ΕΕ όσο και η Τουρκία επιδιώκουν την εκ νέου δέσμευση σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τις συστάσεις της κοινής ανακοίνωσης για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας του Νοεμβρίου 2023 και τα σχετικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ΕΕ συνεργάζεται εκ νέου εποικοδομητικά με την Τουρκία με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο, υπό την επιφύλαξη καθορισμένων όρων», σημειώνεται στην έκθεση.
Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «η Τουρκία πρέπει να αποφεύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών - μελών της ΕΕ επί της χωρικής τους θάλασσας και του εναέριου χώρου τους, καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα (...) οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν ουσιαστικό μέρος της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας». Η Εκθεση εντοπίζει ότι παραμένουν «προκλήσεις» στις διμερείς σχέσεις και προτρέπει σε καλοσχεδιασμένη όξυνση του παζαριού για να προχωρήσουν διευθετήσεις βολικές για τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό, τονίζοντας ότι «η συνέχιση του διαλόγου καλή τη πίστει και η αποχή από μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών της ΕΕ αποτελούν βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας». Ειδικά για τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας η Επιτροπή καταγράφει την ενίσχυση του «θετικού κλίματος».
Από τη μεριά του, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, εξέφρασε την ελπίδα η Αγκυρα να υποστηρίξει ενεργά τις διαπραγματεύσεις για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, κάτι που δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας, τονίζοντας ότι «αυτός είναι ένας άλλος λόγος για να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία παρά τα χαμηλά ποσοστά ευθυγράμμισης με την εξωτερική μας πολιτική».