Από τις παρεμβάσεις ανθρώπων που συμπορεύονται στους αγώνες με το ΚΚΕ και πήραν τον λόγο στη συγκέντρωση στο Ρέθυμνο
Αναφέρθηκε στα βάσανα του λαού του, που εδώ και 14 μήνες δέχεται ανελέητο χτύπημα από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ. Οπως τόνισε, «όλα αυτά συμβαίνουν με την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, που τροφοδοτούν το κράτος του Ισραήλ με τα ανάλογα πυρομαχικά για να ολοκληρώσει τη γενοκτονία. Οι διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΗΕ, απέδειξαν την αδυναμία τους. Ακόμα και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και οι αποφάσεις του αμφισβητούνται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Η μόνη στήριξη του Παλαιστινιακού λαού είναι η δύναμη της κοινής γνώμης και οι προοδευτικές δυνάμεις του κόσμου, που ζητούν την πλήρη κατάπαυση του πυρός, απόσυρση του ισραηλινού στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας και εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ για λύση δύο κρατών και ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του '67, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ζήτω η αλληλεγγύη των λαών!».
Η Κατερίνα Κορέ, μέλος του Συντονιστικού Ρεθύμνου κατά των Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΒΑΠΕ), διάβασε στη συγκέντρωση τον χαιρετισμό του Βαλάντη Μανωλεσάκη, γραμματέα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου (επίσης προέδρου του για περίπου μια δεκαετία) και μέλους του Συντονιστικού Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ.
Επίσης ότι «μέσα από τις προσπάθειές μας πειστήκαμε πως "μόνο ο λαός σώζει τον λαό", για να δανειστώ ένα σύνθημα του ΚΚΕ"». Ειδική αναφορά έκανε στη στήριξη, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, των αγώνων κατοίκων και φορέων, καθώς «σε μεγάλο κομμάτι αυτής της διαδρομής η Δημοτική και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στάθηκε δίπλα μας, ουσιαστικά αλλά με διακριτικότητα, χωρίς να μας παίρνει από το χεράκι, δεδομένου ότι οι περισσότεροι που βρεθήκαμε πλάι - πλάι στους συλλόγους, στους φορείς, στους αγώνες, στα κινήματα δεν είμαστε γραμμένοι στο Κομμουνιστικό Κόμμα, αλλά κατανοήσαμε ότι ο εχθρός δεν είναι ανάμεσά μας, είναι οι επιλογές της πολιτικής ηγεσίας. Είμαστε οι πολίτες, οι συλλογικότητες και οι επιστημονικοί φορείς και είμαστε υποχρεωμένοι να τοποθετηθούμε και να ζητήσουμε να τεκμηριωθούν στο ακέραιο και με σαφήνεια αυτές οι επιλογές. Είμαστε υποχρεωμένοι να δημιουργήσουμε ρωγμές, ρήξεις και νίκες απέναντι στις επιλογές αυτές».
Βρίσκομαι εδώ σήμερα επειδή αρχίζω να πιστεύω πως στην Ελλάδα πλέον δεν υπάρχει πολιτικός χώρος εκτός του ΚΚΕ που να παλεύει με αξιώσεις για όλα τα παραπάνω, χωρίς να θέλω να εκμηδενίσω την προσπάθεια και τον αγώνα μικρότερων κομμάτων ή πολιτικών σχηματισμών του αριστερού χώρου. Ολοι έχουμε τη θέση μας στον δρόμο και στον αγώνα για το δίκαιο των πολλών και όχι τα συμφέροντα των λίγων. Το ΚΚΕ δεν έχει αναιρέσει τις αρχές του, ούτε έχει φωνάξει "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο" για να έρθει στην εξουσία, είτε σαν ΠΑΣΟΚ είτε σαν ΣΥΡΙΖΑ, και στην πράξη να εφαρμόσει τα ανάποδα».
Ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ, τόνισε ότι «το ΚΚΕ, ο λαός μας, εμείς είμαστε κληρονόμοι μεγάλων αγώνων, επαναστατικών αγώνων με κορύφωση τη δεκαετία 1940 - '50, αλλά και τους αγώνες για τη δημοκρατία, την ειρήνη που ακολούθησαν (...) η κληρονομιά αυτή βαραίνει πάνω μας και πρέπει να την υπερασπίσουμε στον χώρο της πολιτικής, στον χώρο των ιδεών (...)
Ο μόνος χώρος που κρατάει το λάβαρο αυτής της αγωνιστικής παράδοσης του ελληνικού λαού είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα. Οι άλλοι είτε προσπαθούν να τη σβήσουν από τη μνήμη, είτε να εξευτελίσουν όλους αυτούς τους αγώνες (...) και με τις πρωτοβουλίες τους - μην ξεχνάμε ποιοι ήταν οι αναθεωρητές ιστορικοί που αναρριχήθηκαν στους χώρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ - και με τη στάση τους. Είδαμε τα όσα συμβαίνουν σε κόμματα που επικαλούνται την αριστερά, στα συνέδριά τους, στη διαμάχη για τις καρέκλες, τον τρόπο με τον οποίο ο ένας πολέμησε τον άλλον. Ολα αυτά τα κωμικά και τραγικά γίνανε στο όνομα ανθρώπων που άλλοτε διεκδίκησαν την κληρονομιά την αγωνιστική του λαού μας. Αυτό είναι εξευτελισμός (...)
Απέναντι σ' αυτό στέκεται μόνο του με πείσμα το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ δεν είναι τέλειο, τέλεια σχήματα δημιουργούν μόνο οι θρησκείες, και αυτά είναι ψεύτικα. Στην πραγματική ζωή το καθετί επιδέχεται διόρθωση, δεν είναι τέλειο αλλά είναι το μόνο που αυτήν τη στιγμή κρατάει τη χώρα μας, τον λαό μας, τους αγώνες μας. Ας αφήσουμε τις μικρές διαφορές μας και τις παλιές ιστορίες, γιατί έρχονται καιροί σκοτεινοί, και ας συσπειρωθούμε γύρω από το ΚΚΕ, δίπλα, κοντά, πιο μακριά αλλά πάντα στην ίδια πορεία μ' αυτό, γιατί δεν υπάρχει τίποτα άλλο».
«Παρατηρούμε ότι το ενοίκιο σε μια απλή γκαρσονιέρα ή δυάρι κυμαίνεται πλέον στα 450 ευρώ και, μαζί με τα πάγια έξοδα μιας κατοικίας (λογαριασμοί, κοινόχρηστα κ.λπ.), το κόστος υπερβαίνει το 50% του μέσου μισθού. Η δυνατότητα αγοράς κατοικίας, η οποία μπορεί να υπήρχε ως τέτοια πριν από αρκετές δεκαετίες μέσω δανειοδότησης, αποτελεί πλέον όνειρο απατηλό (...) Τι φταίει για το παραπάνω; Μήπως έχουμε έλλειψη σε μηχανικούς και οικοδόμους, σε οικοδομικά υλικά, μηχανήματα ή τεχνογνωσία; Μήπως πληθύναμε πολύ;
Εδώ και δεκαετίες ζούμε την αντίφαση ο τεράστιος πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι να τοποθετείται σχεδόν αποκλειστικά στον Τουρισμό, αντί να καλύπτει τις ανάγκες στέγης. Πάλι χωρίς καμία υπερβολή, αυτήν τη στιγμή που μιλάμε κατασκευάζονται ξενοδοχεία 20.000 τ.μ. σε ένα νησί το οποίο υποδέχεται κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες, τους παρέχει τα πάντα και με το παραπάνω αλλά μοιάζει αδύναμο να υποδεχτεί λίγες χιλιάδες φοιτητές, δασκάλους ή υγειονομικούς», τόνισε και πρόσθεσε:
Αναφερόμενος στην προσωπική του διαδρομή προσέγγισης με το ΚΚΕ, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Το ΚΚΕ με προφύλαξε από παγίδες, όπως το 2015 στο ψευτοδίλημμα του δημοψηφίσματος. Είδα ότι εκφράζει πραγματική λαϊκή - εργατική αντιπολίτευση απέναντι σε όλες τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Οχι όπως τα άλλα αστικά κόμματα, που ψηφίζουν σχεδόν τα πάντα χέρι χέρι. Εσωσε την τιμή του ελληνικού λαού και δεν χειροκρότησε τους φασίστες του τάγματος Αζόφ, όπως όλοι οι άλλοι. Και πολλά, πολλά ακόμα...
Κυρίως ευχαριστώ τους κομμουνιστές που "έφυγαν" από τη ζωή και έφτιαξαν το ΚΚΕ πριν από έναν και βάλε αιώνα. Ετσι σήμερα υπάρχει στην Ελλάδα Κόμμα της εργατικής τάξης, υπάρχει το ΚΚΕ. Δεν είναι καθόλου μικρό πράγμα! Οπως λένε και ξένοι συνδικαλιστές που έρχονται στη χώρα μας, και αυτοί ένα τέτοιο Κόμμα χρειάζονται στην πατρίδα τους.
Η Πέλα Νεονάκη, παιδίατρος, πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ ν. Ρεθύμνου, διάβασε τον χαιρετισμό της Αλεξάνδρας Νικολάου, παιδοψυχιάτρου, επιστημονικής υπεύθυνης - προϊσταμένης του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων (ΚΟΙΚΕΨΥΠΕ) Ρεθύμνου. Στον χαιρετισμό αναφέρθηκαν τα εξής: «Το ΚΟΙΚΕΨΥΠΕ Ρεθύμνου είναι μια δομή για την οποία είμαστε περήφανοι, διότι τόσο η οργάνωσή της όσο και η συνέχιση της λειτουργίας της είναι αποτέλεσμα του αγώνα και του κόπου των εργαζομένων της, ενάντια στα εμπόδια και την αναλγησία των πολιτικών που θέλουν την Υγεία να είναι εμπορεύσιμο είδος και όχι δικαίωμα.
Ο Θωμάς Μάσκας, δάσκαλος, μιλώντας για την κατάσταση στην Εκπαίδευση τόνισε ότι «τη στιγμή αυτή συντελείται μέσα στα σχολεία ένα ακόμα κυβερνητικό έγκλημα: Αν και βρισκόμαστε πια στα τέλη του Νοέμβρη, υπάρχουν ακόμα δεκάδες παιδιά (μόνο στο Ρέθυμνο) των οποίων η φοίτηση και ισότιμη συμμετοχή στις σχολικές δραστηριότητες γίνεται με διαρκή κίνδυνο. Πάνω απ' όλα, βρίσκονται σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια αυτών των παιδιών.
Είναι δυνατόν μετά από 3 ολόκληρους μήνες λειτουργίας να υπάρχουν σχολεία, κατ' ουσίαν παιδιά χωρίς τους απαραίτητους νοσηλευτές και νοσηλεύτριες που δικαιούνται; Δυστυχώς η πραγματικότητα μάς απαντά με τον πιο κυνικό τρόπο. Τρανό παράδειγμα, και όχι μοναδικό, το μεγαλύτερο σχολείο του Ρεθύμνου, το 14ο. Ομως η απάντηση και ο κυνισμός της έχουν προέλευση και αιτίες, και αυτές είναι οφθαλμοφανείς και ξεκάθαρες. Είναι η κυβερνητική αναλγησία και η αδιαφορία για οποιοδήποτε δημόσιο κοινωνικό αγαθό.
Απέναντι λοιπόν σ' αυτούς που συνεχώς υποβαθμίζουν την ποιότητα της δημόσιας Παιδείας, και κατ' επέκταση την ποιότητα της ζωής του λαού και των νέων, πρέπει όλοι και όλες να πάρουμε θέση. Να αποφασίσουμε αν τελικά το δίκαιο είναι να παλεύουμε για το κέρδος ή για τη ζωή. Αν θέλουμε εμπορεύματα ή αγαθά. Αν τα σχολεία μας θέλουμε απλά να εξειδικεύουν, ή να μορφώνουν ολόπλευρα. Αν χρειαζόμαστε επενδυτές ή παραγωγικούς αγρότες. Αν η φύση είναι μια πρώτη ύλη και καύσιμο για την κερδοφορία, ή είναι το σπίτι μας. Αν είμαστε με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους ή με την ειρήνη και τη φιλία των λαών (...)
Η Αναστασία Πετρουγάκη, φοιτήτρια 2ου έτους στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος του ΔΣ του ΣΦ Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, εκλεγμένη με την «Πανσπουδαστική ΚΣ», σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Χαίρομαι που μετά από αυτήν τη μικρή μου πολιτική περιήγηση, βρίσκομαι πλέον στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Μεγαλώνοντας, όπως αρκετοί της γενιάς μου, σε ένα μικροαστικό περιβάλλον, που σε ένα σεβαστό ποσοστό δεν μπόρεσε να κατανοήσει την ταξική υπαιτιότητα της κρίσης που βίωσε και συνεχίζει να βιώνει, οδηγήθηκα μαζί με άλλους σε υποστήριξη χώρων με στείρο καταγγελτικό και οπορτουνιστικό χαρακτήρα, χωρίς να αγγίζουν τον κύριο ταξικό αντίπαλο.
Τα "προβλήματα" ξεκίνησαν όταν γνώρισα δύο συντρόφους και ξεκινήσαμε να μιλάμε. Τότε οι "ανεξάρτητοι" άρχισαν να δείχνουν τα πραγματικά τους χρώματα, πετώντας συνεχώς προβοκάτσια για την ΚΝΕ και το Κόμμα. Στην αρχή τούς άκουγα, εξάλλου δεν είχα λόγο φαινομενικά να μην τους εμπιστεύομαι, τρία χρόνια συμπορευόμασταν. Θυμάμαι, σε μια πορεία οι σύντροφοι προσπάθησαν να με προσεγγίσουν, για να μου πουν για μια απεργία και πως το μαθητικό - φοιτητικό κίνημα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι του λαϊκού - εργατικού κινήματος. Ενθουσιάστηκα και αργότερα πήγα να συζητήσω τον ενθουσιασμό μου αυτόν με τους άλλους.
Εκεί βρέθηκα αντιμέτωπη με σχόλια μικροπολιτικής για τους συντρόφους. Μου είπαν να μην τους ξαναμιλήσω, πως δεν νοιάζονται πραγματικά, πως είναι μαριονέτες του συστήματος και ότι κι εμείς πιστεύουμε σε αυτό, απλά οι άλλοι το κάνουν για τη μόστρα. Πράγμα οξύμωρο, μιας και όταν υιοθετείς μια στενά αντικυβερνητική γραμμή αντί να θίγεις τον καπιταλισμό, τρέφεις το ίδιο το σύστημα και εγκλωβίζεσαι μονάχα σε μια κυβερνητική εναλλαγή.
Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω σε όσους σπαράζει η καρδιά τους για την αδικία, σε αυτούς που νιώθουν παγιδευμένοι και ανίκανοι μπροστά στην καθημερινή εκμετάλλευση, σε αυτούς που τους τσακίζει η ακρίβεια και ρωτάνε γιατί: Να ξέρετε πως δεν είστε μόνοι!
Ξέρω πως το βήμα της συμπόρευσης με την ΚΝΕ και το ΚΚΕ φαντάζει δύσκολο και μεγάλο. Ξέρω όμως επίσης πως δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι απέναντι στην αδικία. Με δύο ανοιχτά μέτωπα πολέμου, σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, όπου εμπλέκεται και η χώρα μας, με τη γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης για τα κέρδη των ιμπεριαλιστών και του κεφαλαίου, με την υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ, με τους μισούς μισθούς που μας δίνουν και καλούμαστε να λέμε και ευχαριστώ, και γενικότερα με τη μισή ζωή που ζούμε εξαιτίας του καπιταλισμού, δεν μπορούμε να είμαστε απλά θεατές.
Ιστορία συνεχίζει να γράφεται από όλους εμάς, με πάλη ταξική, με οργάνωση, μαζικότητα και αλληλεγγύη. Το μέλλον μας δεν είναι προδιαγεγραμμένο. Το μέλλον μας καθορίζεται από εμάς και τους οργανωμένους αγώνες μας ενάντια σε αυτό το σάπιο σύστημα. Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!».