Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΤΕ - ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Στρώνουν τον δρόμο για νέες αποστολές όπλων στην Ουκρανία και μεγαλύτερες πολεμικές δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ

Στον πολεμικό προϋπολογισμό και στα αντιαεροπορικά συστήματα της Ελλάδας, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ουκρανία, έριξε το βάρος ο γγ του ΝΑΤΟ

Για την αφοσίωσή τους στα πολεμοκάπηλα σχέδια του ΝΑΤΟ διαβεβαίωσαν χτες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και άλλα κυβερνητικά στελέχη τον γγ της λυκοσυμμαχίας Μ. Ρούτε, που κατέφτασε στην Αθήνα, μετά την επίσκεψή του προχτές στην Αγκυρα, έχοντας στην ατζέντα του τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στο ιμπεριαλιστικό σφαγείο της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής, όπως και την επιτάχυνση των ευρωατλαντικών διευθετήσεων - «πακέτο» στα Ελληνοτουρκικά.

Σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική ενημέρωση, στη συνάντησή τους Μητσοτάκης και Ρούτε συζήτησαν τις «προτεραιότητες του επόμενου κύκλου του ΝΑΤΟ, με ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής της Χάγης» (Ιούνης 2025), καθώς και τις «τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία», ενώ συζητήθηκε και «η συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ».

Ο πρωθυπουργός φέρεται να υπογράμμισε την «ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας και της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας» και μετέφερε στον Ρούτε την πρόταση για ανάπτυξη μιας «ευρωπαϊκής ασπίδας για την αεράμυνα, εγχείρημα που θα ενισχύσει τη συλλογική ασφάλεια των κρατών - μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», όπως ισχυρίστηκε.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι μίλησαν για «όλα τα καυτά ζητήματα της διεθνούς επικαιρότητας, καθώς φυσικά και τις στρατηγικές προτεραιότητες του ΝΑΤΟ», όπως και για «τον εποικοδομητικό ρόλο της Ελλάδας» στην υλοποίησή τους.


Eurokinissi

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε ότι εξέτασαν «όσα συμβαίνουν στα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας, με μία κοινή θέση ότι η υποστήριξη στην Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί, ειδικά τον χειμώνα, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει. Αυτό σημαίνει ότι μένουμε συνεπείς στη δέσμη μέτρων της Συνόδου Κορυφής της Ουάσιγκτον», τόνισε.

Θυμίζουμε ότι στη Σύνοδο αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η δέσμευση μακροπρόθεσμης «βοήθειας ασφαλείας» για την Ουκρανία, που αφορά στην παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού, βοήθειας και εκπαίδευσης, με ελάχιστη βασική χρηματοδότηση ύψους 40 δισ. ευρώ εντός του επόμενου έτους.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός στήριξε ταυτόχρονα «μια πιο λειτουργική σχέση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ώστε να ενδυναμωθεί ακόμα περισσότερο ο ευρωπαϊκός πυλώνας της Συμμαχίας».

Γεμάτο το ταμείο για εξοπλισμούς στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ

«Η Ελλάδα επενδύει λίγο παραπάνω από το 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα. Είμαστε από τους πρωταγωνιστές στην Ευρώπη και θέλω να θυμίσω ότι επενδύαμε άνω του 2% στην άμυνα και τις πολύ δύσκολες εποχές των μνημονίων, όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες επένδυαν πολύ λιγότερο από αυτό», τόνισε σε άλλο σημείο, επιβεβαιώνοντας ότι κάθε χρόνο φεύγει από τις τσέπες του λαού πακτωλός χρημάτων για τις πολεμικές ανάγκες του ευρωατλαντικού άξονα.

Μάλιστα, με θράσος θύμισε ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει «συγκεκριμένες προτάσεις στις Βρυξέλλες γύρω από την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας - για την εξεύρεση δημοσιονομικού χώρου, ιδιαίτερα για εκείνες τις χώρες που θέλουν να επενδύσουν περισσότερο στον τομέα αυτόν, ώστε όλα τα κράτη-μέλη να θωρακιστούν πιο αποτελεσματικά - και την ανάγκη μιας κοινής αντιπυραυλικής προστασίας».

Να τους επιτρέπεται δηλαδή να δανειστούν κι άλλο για εξοπλισμούς, την ώρα που βάζουν μπρος χίλιους «κόφτες» και μνημόνια διαρκείας, όποτε είναι να καλυφθούν λαϊκές ανάγκες σε Υγεία, Παιδεία κ.ά.

Εξάλλου, καθώς συζήτησαν και για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων, ο Μητσοτάκης ζήτησε την «απαρέγκλιτη προσήλωση όλων στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των διεθνών συνθηκών», παραπέμποντας στη Συμφωνία των Πρεσπών, την εφαρμογή της οποίας ζητά από τη νέα κυβέρνηση στα Σκόπια.

Υπερθεμάτισε μάλιστα ότι «οι διεθνείς συνθήκες αποτελούν τη βάση της διεθνούς αρχιτεκτονικής ασφάλειας», επιβεβαιώνοντας το ΝΑΤΟικό υπόβαθρο μιας συμφωνίας που καταρτίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζεται επί ΝΔ.

Τους S-300 και άλλο αντιαεροπορικό υλικό ζήτησε ο Ρούτε

Στο ίδιο μοτίβο, ο Ρούτε τόνισε ότι συζήτησαν «τις περιφερειακές προκλήσεις ασφάλειας και πώς μπορούμε ως Σύμμαχοι να συνεχίσουμε να παρέχουμε ουσιαστική υποστήριξη στην Ουκρανία».

Επαίνεσε, δε, διαχρονικά τις κυβερνήσεις για το γεγονός ότι στα 72 χρόνια συμμετοχής στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα υπήρξε «ένας αφοσιωμένος Σύμμαχος» με «καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη της συλλογικής μας άμυνας».

«Η Ελλάδα έχει από καιρό θέσει ως προτεραιότητα την ασφάλεια, επενδύοντας το 3% του ΑΕΠ στην άμυνα. Διαθέτετε έναν στρατό υψηλής εξειδίκευσης και ολοένα πιο προηγμένες ικανότητες, και αυτόν τον μήνα ανακοινώσατε σχέδια για τον εκσυγχρονισμό τους ακόμη περισσότερο» (και 4η γαλλική φρεγάτα, συν νέα μαχητικά), «φιλοξενείτε σημαντικές εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και ασκήσεις», «Ελληνες στρατιώτες έπαιξαν τον ρόλο τους στην KFOR και στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Ιράκ», ήταν μερικές από τις δάφνες που επιδαψίλευσε στον Κυρ. Μητσοτάκη.

Χαιρέτισε, επίσης, το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει «υποστηρίξει την Ουκρανία από τις πρώτες ημέρες της εισβολής της Ρωσίας», όπως χαιρέτισε και τη διμερή συμφωνία «ασφαλείας» που υπέγραψαν Αθήνα και Κίεβο τον Οκτώβρη, εστιάζοντας στην παράμετρο ότι «η Ελλάδα θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της εκπαίδευσης F-16 για Ουκρανούς πιλότους και τεχνικούς, ενισχύοντάς τους σε αυτόν τον άγριο πόλεμο».

Θυμίζουμε, με βάση όσα είδαν τότε το φως της δημοσιότητας, η συμφωνία προβλέπει συνέχιση της ελληνικής στήριξης με πολεμικό υλικό και στρατιωτική εκπαίδευση, παραπέρα χρήση της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης ως κόμβων διεκπεραίωσης ευρωΝΑΤΟικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, «συνέργειες» στις πολεμικές βιομηχανίες των δύο χωρών για επιτάχυνση στις παραδοτέες ποσότητες, αλλά και ενεργοποίηση ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων στην «αγορά» της Ουκρανίας, με «ιδιαίτερη έμφαση στην ανοικοδόμηση της Οδησσού», καθώς μέσα στα ερείπια οσμίζονται «ψητό» στην ανοικοδόμηση και την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.

«Αλλά πρέπει να προχωρήσουμε περαιτέρω για να αλλάξουμε την τροχιά της σύγκρουσης. Πρέπει να παρέχουμε κρίσιμες αεροπορικές άμυνες και να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον», επέμεινε ο Ρούτε, επιβεβαιώνοντας βασικά ότι στο τραπέζι των συζητήσεών τους στην Αθήνα μπήκε και το θέμα παραχώρησης των S-300 (βρίσκονται στην 11η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων και εξασφαλίζουν την αεράμυνα της Κρήτης), όπως και άλλων ρωσικής προέλευσης ή σχεδιασμού συστημάτων.

Συγκεκριμένα, των 21 αντιαεροπορικών συστημάτων TOR-M1 (εντάσσονται στην 182η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων και συγκροτούν την αντιαεροπορική άμυνα του Δ' Σώματος Στρατού, στη Θράκη) και των 38 αυτοκινούμενων συστημάτων OSA-AK, τα οποία διασπείρονται στην Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ (νησιά Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκανήσων).

Ολα αυτά ενώ ακόμα και ο ίδιος ο γγ της λυκοσυμμαχίας στις δηλώσεις του μίλησε για «επικίνδυνη επέκταση του πολέμου και μια πρόκληση για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», με την Ελλάδα στο επίκεντρο των ανταγωνισμών.

Με Γεραπετρίτη και Δένδια

Προηγήθηκαν συναντήσεις Ρούτε με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας. Ο Γ. Γεραπετρίτης διέχεε κατόπιν ότι στην ατζέντα ήταν το Ουκρανικό, η «συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ», οι «σχέσεις» του ΝΑΤΟ με τη λεγόμενη «νότια γειτονία», η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική και το Σαχέλ.

Στη συνάντηση με τον Ν. Δένδια επισήμως «πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στις εξελίξεις στην Ουκρανία και την Ανατολική Μεσόγειο (...) Αντηλλάγησαν επίσης απόψεις σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ, όπως και για τις σχέσεις της Ελλάδας με τα κράτη - μέλη της Συμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή».

Κατά πληροφορίες, συζήτησαν και για τη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε τριμερή και πολυμερή σχήματα «αμυντικής συνεργασίας», αλλά και σε αποστολές όπως η «Aspides» της ΕΕ στην Ερυθρά, όπου επιχειρεί ήδη ελληνική φρεγάτα. Φέρονται τέλος να συζήτησαν και για τα Ελληνοτουρκικά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πακέτο» το παζάρι και οι διευθετήσεις, λέει η τουρκική κυβέρνηση (2024-11-26 00:00:00.0)
Γεράκι (2024-11-26 00:00:00.0)
Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει τον συντονισμό της στρατιωτικής στήριξης και εκπαίδευσης (2024-10-16 00:00:00.0)
Μεγαλώνει η αντιπαράθεση για τα ανταγωνιστικά σχέδια «τερματισμού του πολέμου» (2024-10-02 00:00:00.0)
Επιταχύνονται διευθετήσεις σε πλαίσιο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ (2023-09-22 00:00:00.0)
Ευρωατλαντικό παραλήρημα, με νέες δεσμεύσεις συμμετοχής στον πόλεμο (2022-05-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ