Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σταθερά στο τραπέζι η αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών

Επιβεβαιώνεται ότι η ατζέντα της διαπραγμάτευσης στα Ελληνοτουρκικά είναι εφ' όλης της ύλης

Στα περί «αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος» των νησιών στο Αιγαίο επανήλθε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, μιλώντας σε Επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης της χώρας του, όπου μάλιστα αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα με την οποία η Αγκυρα εμπόδισε την πόντιση καλωδίου από ιταλικό πλοίο (στο πλαίσιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου) εντός «τουρκικής υφαλοκρηπίδας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Επιμένοντας να κατηγορεί Ελλάδα και Κύπρο για «μαξιμαλιστικές και παράνομες» απαιτήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, επανέλαβε ότι το Καστελόριζο «απέχει από εμάς 1.900 μέτρα» και «είναι ένα από τα 23 νησιά που πρέπει να έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς».

«Ωστόσο», συνέχισε, «η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει το καθεστώς των περισσότερων από αυτά τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, κατά παράβαση των συμφωνιών που έχει υπογράψει. Η θέση της Τουρκίας σχετικά με τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά είναι σαφής. Δεν είναι δυνατόν να παραβλέψουμε τον εξοπλισμό αυτών των νησιών και την παραβίαση του καθεστώτος τους. Εχουμε δηλώσει από το παρελθόν ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τα δικαιώματα που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες για να ανατρέψει το στρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών αυτών».

Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε: «Η χώρα μας αναλαμβάνει διάφορες πρωτοβουλίες τόσο επί του πεδίου, όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο», υπερασπιζόμενος και τις «συμφωνίες για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας» που η Αγκυρα έχει υπογράψει με τις κατοχικές αρχές στο ψευδοκράτος (2011) και τη Λιβύη (2019), αλλά και τη «διακήρυξη της υφαλοκρηπίδας μας στα Ηνωμένα Εθνη στις 18 Μαρτίου 2020», «δείχνοντας», υπενθύμισε, «ότι είμαστε ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Γκιουλέρ είπε ακόμα ότι «παρακολουθούμε στενά όλες τις εξελίξεις στην περιοχή μας (...) Η ανάπτυξη στρατιωτικών στοιχείων από τις ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη επηρεάζει τις στρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή και αφορά άμεσα τις πολιτικές ασφαλείας της Τουρκίας». Υποστήριξε, δε, ότι οι συνομιλίες με την Ουάσιγκτον προχωρούν θετικά, ειδικά μετά την εμφάνιση του τουρκικής κατασκευής μαχητικού αεροσκάφους ΚΑΑΝ αφού, όπως ισχυρίστηκε, «άλλαξαν οι σκέψεις τους» και «δηλώνουν ότι μπορούν να δώσουν F-35».

Από την άλλη πλευρά, ξεκαθάρισε ότι «στις τελευταίες συνομιλίες, εμείς απορρίψαμε τις απαιτήσεις του τύπου "θα κάνετε το τάδε, θα κάνετε το άλλο" για το θέμα με τους S-400», λέγοντας ότι «όλα τα μέρη που θα εγκαταστήσουμε και θα χρησιμοποιήσουμε τους S-400 είναι καθορισμένα (...) Με το που θα δώσουμε μια εντολή (το ρωσικό σύστημα) θα μετακινηθεί στην όποια περιοχή για την οποία δώσαμε εντολή. Εντός 12 ωρών, θα έχει εγκατασταθεί ολόκληρο το σύστημα. Πρόκειται για ένα σύστημα αεράμυνας που χρησιμοποιείται όταν η απειλή αεροπορικής επίθεσης φτάνει στο ύψιστο επίπεδο...».

Πηγές του ελληνικού υπουργείου Αμυνας, σχολιάζοντας τις αναφορές Γκιουλέρ, είπαν ότι ...«αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο» και «δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στη βελτίωση των διμερών σχέσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ