Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Το ΝΑΤΟ ζητάει να σταλούν στο μέτωπο 18χρονοι Ουκρανοί!

Οι ΥΠΕΞ του συζήτησαν το ενδεχόμενο αποστολής ευρωπαϊκών στρατευμάτων και τόνισαν τον παγκόσμιο χαρακτήρα της σύγκρουσης

«Η Ουκρανία πρέπει να λάβει σκληρές αποφάσεις σχετικά με την περαιτέρω επιστράτευση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ...
«Η Ουκρανία πρέπει να λάβει σκληρές αποφάσεις σχετικά με την περαιτέρω επιστράτευση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ...
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο σχετικά με την παραπέρα ενίσχυση του Κιέβου «για να διαπραγματευτεί από την καλύτερη δυνατή θέση», ενώ χθες ο γγ του ΝΑΤΟ, Μ. Ρούτε, παραδέχτηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν πρόοδο σε όλη τη γραμμή του μετώπου και εξέφρασε «ανησυχία» για το ότι ο ουκρανικός στρατός δεν έχει πλέον αρκετούς στρατιώτες για να ριχτούν στην κρεατομηχανή της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης...

Το ΝΑΤΟ πρέπει να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία έχει αρκετούς ανθρώπους να στρατολογήσει, δήλωσε ο Ρούτε μετά τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, που ξεκίνησε την Τρίτη και ολοκληρώθηκε χθες, με έμφαση στη στρατιωτική βοήθεια που θα σταλεί στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις.

«Πρέπει να βεβαιωθούμε, προφανώς, ότι υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι εντός της Ουκρανίας» και ότι «θα εκπαιδευτούν». «Φυσικά, χρειαζόμαστε περισσότερους ανθρώπους ώστε να μετακινηθούν στην πρώτη γραμμή», τόνισε ο γγ του ΝΑΤΟ. «Η Ρωσία σημειώνει κέρδη στην πρώτη γραμμή», συνέχισε, ενώ κάλεσε για άλλη μια φορά τις χώρες του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις προμήθειες όπλων στο Κίεβο.

«Η Ουκρανία πρέπει να λάβει σκληρές αποφάσεις σχετικά με την περαιτέρω επιστράτευση, αλλά πρόκειται για αναγκαίες αποφάσεις», τόνισε και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν. «Αυτό είναι κρίσιμο, επειδή ακόμα και με χρήματα, ακόμα και με πυρομαχικά, πρέπει να υπάρχουν εκεί άνθρωποι στη γραμμή του μετώπου για να αντιμετωπίσουν τη ρωσική επιθετικότητα», πρόσθεσε.

Προ ημερών η Ουάσιγκτον είχε ζητήσει από το Κίεβο να κατεβάσει το ηλικιακό όριο της επιστράτευσης των Ουκρανών στα 18 έτη, ενώ ήδη τον Απρίλη είχε θεσπιστεί η μείωση από τα 27 στα 25 έτη.

«Εγιναν βάναυσες προτάσεις κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ουκρανίας. Φαίνεται ότι ορισμένοι ηγέτες θέλουν τώρα η Ουκρανία να πολεμήσει όχι απλά μέχρι τον τελευταίο στρατιώτη, αλλά μέχρι τον τελευταίο νεαρό στρατιώτη», σχολίασε χθες ο Ούγγρος ΥΠΕΞ Π. Σιγιάρτο, χρησιμοποιώντας μια φράση της Μόσχας.

Οπως είπε, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ επιμένουν στη μείωση της ηλικίας στρατολόγησης στην Ουκρανία.

Οι υπουργοί του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν επίσης με τον Ουκρανό YΠΕΞ Α. Σιμπίχα και με την επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Κ. Κάλας, στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ουκρανίας που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ.

Φουντώνει η συζήτηση για αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων

Με δεδομένες τις ελλείψεις στον ουκρανικό στρατό και με τις ρωσικές δυνάμεις να προελαύνουν σταθερά, έχει φουντώσει η συζήτηση για αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων, χωρίς να είναι ξεκάθαρο υπό ποιες προϋποθέσεις.

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής γερμανικών χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία, διαψεύδοντας ουσιαστικά προηγούμενη δήλωση της ΥΠΕΞ Αν. Μπέρμποκ, η οποία είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της Bundeswehr «σε διεθνή δύναμη περιφρούρησης πιθανής κατάπαυσης του πυρός» στην Ουκρανία, μιλώντας προχθές στο περιθώριο της Συνόδου.

Η Μπέρμποκ αναφερόταν εμμέσως στο «ειρηνευτικό» σχέδιο που φημολογείται ότι ετοιμάζει ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ. Σύμφωνα με αυτό, μια «δυτική» δύναμη ασφαλείας θα αναλάβει να εγγυηθεί την κατάπαυση του πυρός σε αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Ερωτηθείσα ποιον στρατιωτικό ρόλο θα μπορούσε να αναλάβει η Γερμανία στην περιοχή, η Μπέρμποκ ανέφερε ότι «μόνο εμείς ως Ευρωπαίοι μπορούμε να προστατεύσουμε από κοινού την ειρήνη».

«Εκτός συζήτησης», απάντησε χθες ο Σολτς σε σχετικές ερωτήσεις Γερμανών βουλευτών, ενώ επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις σχετικά με την Μπέρμποκ, λέγοντας ότι «η υπουργός προσπάθησε να δώσει διπλωματική απάντηση σε μια υποθετική ερώτηση» των ΜΜΕ.

Ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μ. Ζέντερ σημείωσε ότι «θα πρέπει να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, η οποία τελικά θα διασφαλιστεί από εμάς τους Ευρωπαίους» και τόνισε πως «αυτό θα αποτελούσε μια εντελώς νέα πρόκληση για μας».

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Κ. Κάλας, από το Κίεβο είχε δηλώσει επίσης ότι θεωρεί πιθανό κάποια στιγμή στρατιώτες από τα κράτη - μέλη της ΕΕ να διασφαλίσουν την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι «πραγματικά, δεν πρέπει να αποκλείσουμε τίποτα».

«Εγγυήσεις» και πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Σχετικά με τις «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ουκρανία σε περίπτωση μιας «διευθέτησης», εντείνονται επίσης οι συζητήσεις, σύμφωνα με τις διαρροές για το λεγόμενο «σχέδιο Τραμπ».

«Αν θέλουμε ειρήνη στην Ουκρανία, θα πρέπει να προσφέρουμε εγγυήσεις για την ασφάλεια. Δεν υπάρχει πιο εύκολος τρόπος για εγγυήσεις ασφαλείας από το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ», που προβλέπει ότι τυχόν επίθεση εναντίον ενός μέλους του ΝΑΤΟ ισοδυναμεί με επίθεση εναντίον όλων των μελών του, δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Λιθουανίας Γκ. Λαντσμπέργκις. «Ο πόλεμος θα κριθεί στο πεδίο της μάχης. Είναι αυταπάτη να λέμε πως δεν μπορούμε να προσφέρουμε στην Ουκρανία ό,τι χρειάζεται», κατέληξε.

Ορισμένες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ αναμένουν να αναλάβει καθήκοντα η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ προκειμένου να αποφασίσουν επί του αιτήματος της Ουκρανίας να της δοθεί πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, είπε η ΥΠΕΞ της Λετονίας, Μπ. Μπράζε.

«Θεωρητικά, εμείς ως πολιτικοί ηγέτες έχουμε αποφασίσει ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος», είπε, και τώρα το ΝΑΤΟ «θα πρέπει να συμφωνήσει στο πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα γίνει αυτό». «Ολοι οι σύμμαχοι επί του παρόντος περιμένουν να πιάσει δουλειά η νέα αμερικανική κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Η Μπράζε, που στο παρελθόν ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος του ΝΑΤΟ, υποστήριξε ότι ο σκληραγωγημένος ουκρανικός στρατός θα είναι αβαντάζ για το ΝΑΤΟ και ότι η χώρα της θα ταχθεί υπέρ της πρόσκλησης της Ουκρανίας, αν τεθεί το ζήτημα στο τραπέζι.

«Ορισμένες χώρες δεν αισθάνονται άνετα να προσκαλέσουν μια εμπόλεμη χώρα στο ΝΑΤΟ. Εμείς είμαστε πιο ευέλικτοι», είπε.

Βρετανία: Η Ρωσία «αναμειγνύεται σε πολλούς πολέμους»

Εξάλλου ο Ρούτε υπογράμμισε την ανάγκη να αυξηθούν οι στρατιωτικές δαπάνες των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ άνω του 2% του ΑΕΠ τους, καθώς «είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι αν θέλουμε να διατηρήσουμε την αποτροπή στο παρόν επίπεδο δεν αρκεί το 2%».

Η ανάμειξη της Ρωσίας είναι ορατή σε πολλούς από τους πολέμους που βρίσκονται σε εξέλιξη ανά τον κόσμο, επεσήμανε από την πλευρά του στη Σύνοδο ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντ. Λάμι, καλώντας τους «συμμάχους» του ΝΑΤΟ να «σοβαρευτούν» αναφορικά με τις «αμυντικές» δαπάνες.

«Ζούμε σε επικίνδυνους καιρούς. Και καθώς κοιτάζουμε ανά τον κόσμο, με πόλεμο να γίνεται στην ήπειρό μας, την Ευρώπη, με την τεράστια επιθετικότητα που βλέπουμε στη Μέση Ανατολή, με το χέρι του Ιράν τόσο παρόν στη Μέση Ανατολή και με την κλιμακούμενη σύγκρουση στο Σουδάν και τώρα στη Συρία, μόνο μια χώρα έχει τόσο μεγάλη ανάμειξη σε αυτά και είναι η Ρωσία», σχολίασε ο Λάμι - την ώρα βέβαια που και το ευρωατλαντικό στρατόπεδο «πρωταγωνιστεί» σε όλα τα παραπάνω πολεμικά μέτωπα...

Ο δε Ρούτε υπογράμμισε ότι η αυξανόμενη ευθυγράμμιση της Ρωσίας, της Κίνας, της Βόρειας Κορέας και του Ιράν αναδεικνύει τον παγκόσμιο χαρακτήρα των απειλών που αντιμετωπίζονται, συμπεριλαμβανομένων των κλιμακούμενων κινδύνων από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία. Οπως είπε, η Ρωσία, με αντάλλαγμα στρατεύματα και όπλα, παρέχει στη Βόρεια Κορέα υποστήριξη για τα πυραυλικά και πυρηνικά της προγράμματα.

«Αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την Κορεατική Χερσόνησο, ακόμα και να απειλήσουν τις ΗΠΑ. Ετσι, ο παράνομος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία μάς απειλεί όλους», δήλωσε ο Ρούτε.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνάντησης οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν επίσης με τον βασιλιά Αμπντάλα Β' της Ιορδανίας, για να συζητήσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη σημασία της ακόμα πιο στενής συνεργασίας του ΝΑΤΟ με τους εταίρους του στην περιοχή. Ο Ρούτε ευχαρίστησε τον βασιλιά της Ιορδανίας για την υποστήριξή του στη «Συμμαχία» και σημείωσε ότι σύντομα το ΝΑΤΟ θα ανοίξει Γραφείο Συνδέσμου στο Αμμάν.

Ρωσία - Γερμανία: Επεισόδιο με «προειδοποιητικά» πυρά στη Βαλτική

Το πλήρωμα ρωσικού πλοίου χρησιμοποίησε πυρομαχικά σηματοδότησης - τα οποία προορίζονται για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης - εναντίον γερμανικού στρατιωτικού ελικοπτέρου στη Βαλτική Θάλασσα, μετέδωσε χθες το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), επικαλούμενο ενημέρωση της Γερμανίδας ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το ελικόπτερο επρόκειτο να πραγματοποιήσει διαδικασία αναγνώρισης στην περιοχή, στην οποία - όπως δήλωσε νωρίτερα η Μπέρμποκ - βρίσκονται πάντα πλοία τα οποία εμπλέκονται στην προσπάθεια αποφυγής των ευρωατλαντικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Η υπουργός τόνισε ακόμα ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθεί και η φύλαξη των αγωγών και των καλωδίων που βρίσκονται στη Βαλτική, λόγω της αύξησης των υβριδικών επιθέσεων από τη Ρωσία και τους «συμμάχους» της. «Πρέπει να επεκταθεί η προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας μέσω περιπολιών», ανέφερε.

Ερωτηθείς σχετικά, πάντως, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το περιστατικό.

Στο μεταξύ, χθες οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ εξέτασαν μέτρα για την αντιμετώπιση των ενεργειών της Ρωσίας κατά του ΝΑΤΟ και εναντίον μεμονωμένων χωρών.

«Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα προσπάθησαν να αποσταθεροποιήσουν τις χώρες μας και να διχάσουν τις κοινωνίες μας, με πράξεις δολιοφθοράς, κυβερνοεπιθέσεις και ενεργειακό εκβιασμό», είπε ο Ρούτε.

Συμπλήρωσε ότι οι ΥΠΕΞ συμφώνησαν μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων της Ρωσίας, στα οποία περιλαμβάνονται η ενισχυμένη ανταλλαγή πληροφοριών, περισσότερες ασκήσεις, η καλύτερη προστασία κρίσιμων υποδομών, η βελτιωμένη κυβερνοάμυνα και η σκληρότερη δράση κατά του ρωσικού «σκιώδους στόλου» εξαγωγής πετρελαίου. Τόνισε, τέλος, ότι το ΝΑΤΟ «θα συνεργαστεί στενά με την ΕΕ σε αυτά τα θέματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ