Παρασκευή 24 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μέσα στο 2004 το διπλογραφικό στους δήμους

Στην εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος στους Δήμους προχωρά η κυβέρνηση, με στόχο αυτό να έχει γίνει μέχρι τα μέσα του 2004. Εντός του 2003, υπολογίζει το υπουργείο Εσωτερικών να έχει ολοκληρωθεί η μηχανοργάνωση ταμειακών και οικονομικών υπηρεσιών των δήμων, ενώ η εφαρμογή του διπλογραφικού αναμένεται να γίνει υποχρεωτική και για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης με πληθυσμό κάτω από 5.000 κατοίκους.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, η εφαρμογή του διπλογραφικού είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, προκειμένου να προσαρμόσουν πλήρως την οικονομική λειτουργία των δήμων στη δημοσιονομική κυβερνητική πολιτική. Χαρακτηριστικά, στους στόχους της εφαρμογής του διπλογραφικού, αναφέρονται: Απλούστευση και αποτελεσματική άσκηση κάθε είδους ελέγχων, όπως διαχειριστικών, φορολογικών, ελεγκτικών, κλπ. Καλύτερη και ορθολογικότερη λογιστική και διαχειριστική οργάνωση, μείωση του λειτουργικού κόστους.

Για το θέμα έδωσε συνέντευξη Τύπου χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος εστίασε το πρόβλημα της καθυστέρησης εφαρμογής του διπλογραφικού, στην έλλειψη τεχνικών υποδομών και προσωπικού. Οπως είπε, από τους 488 δήμους που υποχρεούνται να εφαρμόσουν το διπλογραφικό και να έχουν ταμειακή υπηρεσία, μόλις το 32% το έχει εφαρμόσει πλήρως και το 49% μερικώς. Το 68% λειτουργεί ταμειακή υπηρεσία, ενώ στο 27% έχει μεν συσταθεί, αλλά δε λειτουργεί. Στο 58% των υπόχρεων δήμων έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση υπαλλήλων, που είναι και το βασικό πρόβλημα. Ηδη, για την εφαρμογή του διπλογραφικού, απασχολούνται συνολικά 468 πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ και 474 απόφοιτοι Λυκείου.

Για την προώθηση του διπλογραφικού συγκροτήθηκε στο υπουργείο Ομάδα Διοίκησης Εργου, η οποία, σε συνεργασία με τους δήμους και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα έχει την κεντρική ευθύνη και εποπτεία του προγράμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ