Παρασκευή 24 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΡΑΚΟΛΙΘΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Εκδήλωση για τους 132 εκτελεσμένους πατριώτες

Από την εκδήλωση στον τόπο της θυσίας, όπου και το μνημείο
Από την εκδήλωση στον τόπο της θυσίας, όπου και το μνημείο
Η 24η Απρίλη του 1944, είναι η ημέρα που δολοφονήθηκαν 132 Ελληνες πατριώτες, από τους χιτλερικούς φασίστες κατακτητές, λίγο έξω από τη Λιβαδειά, στο δρόμο προς Αράχοβα Βοιωτίας, στη θέση Καρακόλιθος.

Τη μνήμη τους, για τη θυσία τους αυτή, τίμησαν την περασμένη Κυριακή 19 Μάη, στην ομώνυμη τοποθεσία, όπου έχει στηθεί και το μνημείο, οι αντιστασιακοί, ο λαός της περιοχής, μαζικοί τοπικοί φορείς που συμμετείχαν στην εκδήλωση, την οποία διοργάνωσαν από κοινού το Παράρτημα Λιβαδειάς της ΠΕΑΕΑ και οι Δήμοι Λιβαδειάς και Διστόμου, παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Διστόμου κ. Παπαχρήστος. Στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, που εκφώνησε ο Σπ. Διλιντάς, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΣ της ΠΕΑΕΑ και μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, κατήγγειλε την κυβέρνηση για τη φιλογερμανική στάση της επισημαίνοντας:

«Απ' αυτόν τον αγώνα απουσιάζουν, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Το κράτος και όχι τα θύματα έπρεπε ν' αναλάβουν τις ευθύνες τους, να μπουν μπροστά στη διεκδίκηση για την ηθική και υλική δικαίωση των θυμάτων της φασιστικής θηριωδίας. Αντί γι' αυτό όμως, η κυβέρνηση φαλκιδεύει αυτόν τον αγώνα».

«Για μας -κατέληξε o ομιλητής- το θέμα της διεκδίκησης των επανορθώσεων από το σημερινό γερμανικό κράτος, είναι η συνέχεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Η δικαίωση των θυμάτων δε γίνεται μόνο με τιμητικά μνημόσυνα, έρχεται με τη δικαίωση όλων εκείνων για τα οποία πάλεψαν και έδωσαν τη ζωή τους».

Η εκδήλωσε έκλεισε με την κατάθεση στεφανιών. Παραβρέθηκαν εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων, ο Δημήτρης Κουτσούμπας μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο υφυπουργός Αμυνας Λ. Αποστολίδης και ο βουλευτής της ΝΔ Αρ. Τσιπλάκος. Ακόμα δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, νομαρχιακοί σύμβουλοι αντιστασιακοί και πολλοί άλλοι τοπικοί παράγοντες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ