Περιοδεία του Κώστα Παπαδάκη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος, στο νησί
Στον πρώτο σταθμό, στη συνάντηση με το ΔΣ της Ενωσης Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης και τον λιμενάρχη Χανίων στο κλιμάκιο του Κόμματος συμμετείχαν, επίσης, η Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τα Δικαιώματα των Μεταναστών και των Προσφύγων, ο Αλέκος Μαρινάκης, μέλος του ΓΠ Κρήτης και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης, ο Γιώργος Νταγκουνάκης, μέλος του ΓΠ Κρήτης, ο Στέλιος Ορφανός, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι λιμενικοί περιέγραψαν τη ραγδαία αύξηση των προσφυγικών ροών στα νότια παράλια της Κρήτης και ιδιαίτερα στα Χανιά και στη Γαύδο. Χαρακτηριστικοί είναι οι αριθμοί των ξεριζωμένων ατόμων που αυξάνονται κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα. Το 2023 τα περιστατικά διασώσεων ήταν 11 με 364 αφίξεις, το 2024 ήταν 63 με 3.020 αφίξεις και ήδη για το 2025 υπήρξαν 4 περιστατικά με 220 αφίξεις, ενώ είναι χιλιάδες ακόμα αυτοί που περιμένουν στα παράλια της Αφρικής για να περάσουν απέναντι.
Ο Κώστας Παπαδάκης τόνισε ότι το ΚΚΕ θεωρεί πως οι λιμενικοί και τα Σώματα Ασφαλείας βλέπουν από κοντά την κατάσταση, στο πεδίο, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που ξεριζώνουν τους ανθρώπους από τις χώρες τους, και αυτοί είναι αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των πολεμικών συγκρούσεων που φουντώνουν καθημερινά.
Τόνισε ότι η χώρα μας έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις συγκρούσεις φέρνοντας ως παράδειγμα τη βάση της Σούδας στην περιοχή και τις φρεγάτες που στέλνει η κυβέρνηση στην Ερυθρά Θάλασσα. «Βλέπουμε πώς διαμορφώνεται η κατάσταση σε όλη την περιοχή, ιδιαίτερα με την κατάσταση στη Συρία τις τελευταίες μέρες, με τον διαμελισμό της χώρας και την αλλαγή συνόρων. Ηδη υπάρχει η πείρα της επέμβασης στη Λιβύη, την οποία χαιρέτισαν όλα τα υπόλοιπα κόμματα και βιώνουμε τα απόνερα τώρα και στο Προσφυγικό», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Υπογράμμισε ότι για το ΚΚΕ έχει ιδιαίτερη σημασία η προστασία των συνόρων να είναι ευθύνη του κάθε κράτους και να μην εκχωρείται σε οργανισμούς όπως η Frontex. Τόνισε πως διαμορφώνεται μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση, η οποία θα φέρει νέες τραγωδίες, ενώ πρόσθεσε ότι η απεμπλοκή από αυτούς δεν είναι μια απομακρυσμένη αλλά μια ρεαλιστική συζήτηση.
Ανέφερε ακόμη ότι οι λιμενικοί, ο στρατός και τα υπόλοιπα Σώματα Ασφαλείας που είναι στην πρώτη γραμμή, έχουν κάθε δικαίωμα να εκφράζουν την άποψή τους, επισημαίνοντας πως πλέον έχουν γίνει βήματα με τον συνδικαλισμό στον στρατό και στα Σώματα Ασφαλείας, δικαίωμα το οποίο το ΚΚΕ υπερασπίζεται σταθερά, ενώ παράδειγμα αποτελούν οι φαντάροι που βγήκαν μπροστά το προηγούμενο διάστημα ανοίγοντας έναν δρόμο.
Κάλεσε σε πάλη ενάντια στην πολιτική που στέλνει τους λιμενικούς και τα Σώματα Ασφαλείας «σαν τα πρόβατα στη σφαγή», παράλληλα με τις διεκδικήσεις για πρόσληψη προσωπικού, αυξήσεις των μισθών και συνολικά καλυτέρευση των εργασιακών συνθηκών. Τέλος, τόνισε πως το ΚΚΕ θα βρίσκεται δίπλα σε κάθε διεκδίκηση και αγώνα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις κλιμακίου του ΚΚΕ με την Λίλιαν Στεφανάκη, δήμαρχο Γαύδου, τον Νίκο Καλογερή, αντιπεριφερειάρχη Χανίων, τον Παναγιώτη Σημανδηράκη, δήμαρχο Χανίων, τον Γιάννη Ταταράκη, δήμαρχο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, και την Μαρία Λιονή, αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου.
Στο κλιμάκιο του Κόμματος συμμετείχαν, εκτός των προαναφερόμενων στελεχών, ο Νίκος Μανουσάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης, και ο Μανούσος Μανουσογιάννης, μέλος του ΤΓ Ρεθύμνου και δημοτικός σύμβουλος Ρεθύμνου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων τόσο οι αντιπεριφερειάρχες όσο και οι δήμαρχοι επισήμαναν την έλλειψη πόρων και χρημάτων από το κεντρικό κράτος για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, τονίζοντας ότι μέχρι σήμερα επιβαρύνονται από ίδιους πόρους για να εξασφαλίσουν κάποια στοιχειώδη, όπως τροφή, ρουχισμό και μεταφορά, αφού έχουν περιορισμένες τέτοιες δυνατότητες. Επισήμαναν παράλληλα την ανάγκη δημιουργίας προσωρινού ανοιχτού κέντρου φιλοξενίας για να διαμένει σε ανθρώπινες συνθήκες αυτός ο κόσμος μέχρι να πάει σε κάποια δομή.
Ο Κώστας Παπαδάκης εκ μέρους του ΚΚΕ σημείωσε ότι συνολικά το νησί της Κρήτης και η χώρα μας βιώνει τα απόνερα της πολιτικής εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην ευρύτερη περιοχή, στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή και αλλού. «Αυτές τις επιπτώσεις βιώνουμε σήμερα με την έννοια ότι πυκνώνουν οι καραβιές των ξεριζωμένων που έρχονται σε συνθήκες απαράδεκτες και σε άσχημη κατάσταση. Για το ΚΚΕ υπάρχουν τεράστιες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά και της ΕΕ», τόνισε.
Επισήμανε ότι στο νησί σήμερα δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προσωρινές δομές φιλοξενίας με όλο το απαιτούμενο προσωπικό ώστε να μπορούν γρήγορα οι πρόσφυγες - μετανάστες να παίρνουν ταξιδιωτικά έγγραφα για τον τελικό προορισμό τους, με ευθύνη της ΕΕ και των κυβερνήσεων διαχρονικά.
Ενώ τόνισε ότι η κατάσταση θα γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη ειδικά μετά τις συμφωνίες Ελλάδας και Αιγύπτου που τόσο διαφημίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, ως συμφωνίες που θα απέτρεπαν τους ξεριζωμένους να μπαίνουν στις βάρκες. Οπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος όχι μόνο δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα αλλά ενίσχυσαν το δουλεμπόριο και την κερδοφορία συγκεκριμένων εργοδοτών.
Τέλος, υπογράμμισε ότι η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων ενισχύει την καταστολή, από τη μία, και την ελεγχόμενη μετανάστευση, από την άλλη, για φθηνό εργατικό δυναμικό όταν υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών. Το ΚΚΕ, ανέφερε, ενώνει τη φωνή του με την απαίτηση των τοπικών αρχών της Κρήτης για χρηματοδότηση, αξιοπρεπείς υποδομές για την προσωρινή φιλοξενία, για να έχουν οι πρόσφυγες την απαραίτητη φροντίδα σε όλα τα επίπεδα. «Με αυτήν την έννοια σήμερα για το ΚΚΕ έχει ιδιαίτερη σημασία η πάλη του ελληνικού λαού να συνεχιστεί ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς. Χρειάζεται να ενταθεί ακόμα περισσότερο η πάλη ενάντια στους σχεδιασμούς της ΕΕ, του ΝΑΤΟ που καταδικάζουν τους λαούς να ζουν μέσα στον πόλεμο, στη φτώχεια και στον ξεριζωμό», σημείωσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος.
Ακόμη το κλιμάκιο του Κόμματος συναντήθηκε με αντιπροσωπείες των αλβανικών κοινοτήτων σε Χανιά και Ρέθυμνο, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα των μεταναστών που ζουν χρόνια στη χώρα μας. Οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων ανέδειξαν ως βασικό πρόβλημα τις δυσκολίες και τα εμπόδια για την έκδοση άδειας παραμονής ακόμα και για μετανάστες που είναι αρκετά χρόνια στη χώρα μας. Το κλιμάκιο του Κόμματος τόνισε ότι οι κυβερνήσεις και οι εργοδότες βλέπουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως φθηνό εργατικό δυναμικό που θέλουν να είναι «ευέλικτο», φθηνό και χωρίς δικαιώματα γι' αυτό και τους θέλουν να ζουν με τον φόβο της απέλασης. Πρόσθεσε πως η κατάκτηση συνολικά των δικαιωμάτων των μεταναστών και των καλύτερων εργασιακών συνθηκών περνά μέσα από την οργάνωση και τον κοινό αγώνα μέσα από τα σωματεία και τους συλλόγους, αξιοποιώντας και την πείρα από τη δράση των σωματείων. Παράλληλα το κλιμάκιο του Κόμματος ανέδειξε την όξυνση των πολεμικών συγκρούσεων στην περιοχή και το ότι και αυτοί ως εργαζόμενοι έχουν θέση στον αγώνα με το ΚΚΕ ώστε οι λαοί να μην γίνονται κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.