Κυριακή 26 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ 11ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
Ενδοϊμπεριαλιστικός αλληλοσπαραγμός;

Ο δεύτερος εσωτερικός τοίχος του Πενταγώνου.Διάμετρος περίπου 2 μ.
Ο δεύτερος εσωτερικός τοίχος του Πενταγώνου.Διάμετρος περίπου 2 μ.
Αξαφνα (;) το περιβάλλον στην Ουάσιγκτον επέστρεψε στις παλιές καλές μέρες, όπου οι Δημοκρατικοί εξαπολύουν δριμύτατες κατηγορίες κατά των Ρεπουμπλικανών και σε άμυνα οι Ρεπουμπλικανοί με λύσσα ανταπαντούν. Μετά από οκτώ μήνες που είχε επιβληθεί μία σιωπή «κατανυκτική», στο πνεύμα της συναίνεσης και ομοψυχίας που συνήθως επικρατεί εν καιρώ πολέμου, οι λέξεις βρήκαν και πάλι το δρόμο τους...

Υπήρξαν φορές που η σιωπή αυτή έμοιαζε να κρατά αέναα και τίποτα δε φαινόταν ικανό να διαταράξει αυτή την ισοπεδωτική ομοψυχία. Ηγκικεν η ώρα, λίγους μήνες πριν τις συμπληρωματικές εκλογές του φθινοπώρου, όπου θα κριθεί εάν τελικά η εξουσία στις ΗΠΑ θα μοιραστεί και πάλι, «ισότιμα», μεταξύ των δύο «τύποις» διαφοροποιημένων κομμάτων, που νέμονται, εναλλάξ, μόνιμα την εξουσία.

Ουδέν νεοτεριστικό ή καν περίεργο. Το περίεργο της υπόθεσης που έχει φουντώσει είναι ότι ο «πόλεμος» εντός των πυλών ξέσπασε δι' ασήμαντον αφορμήν, πραγματοποιήθηκε σε χρονικό διάστημα πάρα πολύ σύντομο και μένει να αποδειχθεί και εάν είναι και κρίσιμο. Μόλις 8 μήνες πέρασαν από τη στιγμή που ο Τζορτζ Μπους κήρυξε τον πόλεμο στην οικουμένη και οι εξελίξεις, επισήμως, τουλάχιστον φαίνεται να προκαλούν κάποια προβλήματα στην απρόσκοπτη και ανέφελη εξέλιξη των σχεδίων.

Το «μνημόνιο Φοίνιξ»

Αφορμή, το «μνημόνιο Φοίνιξ». Δηλαδή η αναφορά πράκτορα του FBI, που αρχικά παρουσίασε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC και κατόπιν διανθίστηκε απ' όλα τα αμερικανικά ΜΜΕ, για την ύποπτη μαζική εισροή μαθητών αραβικής καταγωγής σε σχολές εκμάθησης πλοήγησης αεροπλάνων στην Αριζόνα, που μάλιστα έκαναν διάφορες περίεργες ερωτήσεις, κυρίως όσον αφορά στην ασφάλεια των αεροδρομίων. Οι New York Times ανταπάντησαν με άρθρο, όπου τόσο το FBI όσο και οι ανώτατοι αξιωματούχοι της Πολιτικής Αεροπορίας προειδοποιούσαν «για κάτι πραγματικά μεγάλο» που βρίσκεται στα σκαριά. Στις 6 του Αυγούστου ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπους λαμβάνει καθημερινές ενημερώσεις για τρομοκρατικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα, δι' αεροπειρατειών, ενόσω βρίσκεται στο ράντσο του στο Τέξας. Το NBC ανταπαντά με αποκαλύψεις για σχέδιο ανάληψης δράσης κατά της Αλ Κάιντα που βρίσκεται στο γραφείο του Τζορτζ Μπους δύο μέρες πριν, αναμένοντας την υπογραφή του Προέδρου για να τεθεί σε εφαρμογή. Τίποτα δε συνέβη, απλά ο Αρι Φλέισερ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες.


Η ατμόσφαιρα ξαφνικά ηλεκτρίστηκε επικίνδυνα, και οι παραδοσιακές εικόνες, πολιτικής «σύγκρουσης», επέστρεψαν. Ακόμη και στα ΜΜΕ. Μάλιστα, ο βετεράνος δημοσιογράφος του CBS Νταν Ράδερ, μιλώντας προς το BBC, ξέχασε τις πρότερες δηλώσεις, στις αρχές του πολέμου, που αναφανδόν προέτρεπε τους Αμερικανούς να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και εάν χρειαστεί να πάρουν τα όπλα και να πολεμήσουν, και πραγματοποιώντας στροφή 180 μοιρών έκανε λόγο περί κινδύνου της δημοκρατίας, της συνταγματικής δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τον υπέρμετρο πατριωτισμό των Αμερικανών! Οι Δημοκρατικοί οργισμένα ζητούν μία ανεξάρτητη επιτροπή διερεύνησης των γεγονότων και η ερώτηση που επικρατεί απ' άκρη σ' άκρη στην αμερικανική επικράτεια αλλά και στην υπόλοιπη υφήλιο είναι: «Τι ακριβώς γνώριζε ο Πρόεδρος και πότε;».

Ερωτήματα

Το ερώτημα είναι ρητορικό μάλλον. Γιατί όλοι γνωρίζουμε πια, ακόμα και οι πλέον αδαείς, ότι η αμερικανική κυβέρνηση, συνεπώς και ο Πρόεδρος, είχε στη διάθεσή της πλήθος από στοιχεία. Απλά ουδείς, καθώς διαφαίνεται, δεν τους έδινε την πρέπουσα σημασία.

Κομβικό σημείο... από το οποίο προκύπτουν μύρια ακόμη ερωτήματα. Οπως: Τι ακριβώς ήξερε ο Μπους; Είχε πλήρη εικόνα; Εάν ναι, γιατί αγνόησε τις προειδοποιήσεις ή δεν μπόρεσε να τις αξιολογήσει σωστά; Εάν δεν είχε πλήρη και σαφή εικόνα, ποιος παράγοντας συντέλεσε σε αυτό; Γιατί αυτή η χρονική στιγμή ανατροπής συλλήβδην του πολιτικού σκηνικού εντός των Ηνωμένων Πολιτειών;

Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, με άξονα την παλιά κινεζική παροιμία «Το πιο σκοτεινό μέρος ενός δωματίου είναι το σημείο κάτω από τη λάμπα».

Εν αρχή, ίσως οι πιο «αξιόπιστες» πληροφορίες που είχαν δοθεί προς την αμερικανική κυβέρνηση από τις μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών. Η Γερμανία, η Αίγυπτος, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, το Ισραήλ, η Ιορδανία είχαν αποστείλει πολύ ειδικές προειδοποιήσεις προς τις αμερικανικές αρχές ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται υπό την απειλή ενός τρομοκρατικού χτυπήματος για το διάστημα από το καλοκαίρι έως τις αρχές του φθινοπώρου. Αυτές οι πληροφορίες, αν και αποσπασματικές, σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές εάν συνδυάζονταν θα μπορούσαν να δώσουν μία πλήρη εικόνα του μεγέθους, του είδους, ακόμη και των στόχων της επίθεσης.

Προειδοποιήσεις ξένων κυβερνήσεων

Από την επίσημη παρουσίαση του Πενταγώνου. Το αεροσκάφος;
Από την επίσημη παρουσίαση του Πενταγώνου. Το αεροσκάφος;
Σύμφωνα με άρθρο της Frankfurter Algmeine Zeitung (14/09/01), οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες BND ειδοποίησαν τόσο τις αμερικανικές όσο και τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, τον Ιούνη, ότι τρομοκράτες από τη Μέση Ανατολή «σχεδιάζουν αεροπειρατεία σε εμπορικό αεροσκάφος ώστε να το χρησιμοποιήσουν ως όπλο και να επιτεθούν κατά αμερικανικών και ισραηλινών συμβόλων» και ότι οι πληροφορίες αυτές έχουν προέλθει από το σύστημα παρακολούθησης Εσελον. Επιχείρηση παρακολούθησης με 120 δορυφόρους, όπου συμμετέχουν από κοινού οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Βρετανία και η Νέα Ζηλανδία.

Στο ειδικό τεύχος του Οκτώβρη του Jane's, αλλά και σε πολλά ρωσικά μέσα αναφέρεται ότι η ρωσική κυβέρνηση είχε δώσει στην αμερικανική πλήρη χαρτογράφηση της δράσης της Αλ Κάιντα με συμπέρασμα ανάλογο με αυτό στο οποίο είχαν καταλήξει και οι Γερμανοί. Μερικές μέρες αργότερα ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, επιβεβαιώνει ότι έδωσε τη συγκατάθεσή του να αποσταλούν οι πληροφορίες και οι προειδοποιήσεις από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro τόνισε ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ, σύμφωνα με τους New York Times, η κυβέρνηση της Αιγύπτου είχε αποστείλει προειδοποίηση, με τη μορφή του κατεπείγοντος μάλιστα στις 13 του Ιούνη. Ο Τζον Κούλεϊ, στη Herald Tribune (24/05/02), αναφέρει ότι και η ιορδανική κυβέρνηση είχε ειδοποιήσει για το σχέδιο επίθεσης, που είχε την επωνυμία «Ο μεγάλος γάμος» (στα αραβικά Al Ourush al Kabir).

Η βρετανική εφημερίδα Sunday Telegraph (16/9) ανέφερε ότι η ισραηλινή μυστική υπηρεσία Μοσάντ είχε ειδοποιήσει από τον Αύγουστο για χτύπημα από 200 οπαδούς του Μπιν Λάντεν, ενώ μερικές μέρες αργότερα οι Los Angeles Times (20/9) επιβεβαιώνουν την είδηση έχοντας τη μαρτυρία από ανώτατους Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι δεν κατονομάζονται.

Εντούτοις, ανώτατο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης στη βρετανική Telegraph (16/9) θα δηλώσει: «Εάν αυτό είναι αλήθεια είναι τόσο σοβαρό και θα πρέπει να πέσουν κεφάλια. Είναι βάσιμο η CIA να μην έδωσε βάση στις προειδοποιήσεις της Μοσάντ: Εχει παρελθόν ως προς την καχυποψία με την οποία αντιμετωπίζει οποιαδήποτε πληροφορία από τους Ισραηλινούς».

Σχέδιο Μποζίνκα

Η αντιμετώπιση των πληροφοριών των πρακτόρων της Μοσάντ αποτελεί ένα πολύ σκοτεινό σημείο.

Σύμφωνα με άρθρο στο rense.com αλλά και του Newsweek, ο πρέσβης του Ισραήλ στις Φιλιππίνες, Ασερ Ναΐμ, είχε αποστείλει μηνύματα σε διάφορες πηγές, όπου το σχέδιο εκδήλωσης επίθεσης με αεροσκάφη χρονολογείται από το 1995, όταν οι αρχές των Φιλιππίνων συνέλαβαν στη Μανίλα τον Ράμσεϊ Γιουσέφ, που στην κατοχή του είχε ηλεκτρονικό υπολογιστή με όλα τα σχέδια, τα οποία ο Ισραηλινός πρέσβης κλήθηκε να αποκρυπτογραφήσει εξαιτίας της προϋπηρεσίας του στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Αλ Κάιντα είχε ως πρώτο στόχο να δολοφονήσει τον Πάπα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του εκεί. Το δεύτερο ήταν το σχέδιο Μποζίνκα, που σήμαινε την αεροπειρατεία αεροπλάνων από τις Φιλιππίνες, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη, την Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη με σκοπό να τα ρίξουν σε κομβικά σημεία στις ΗΠΑ, όπως το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, ο Λευκός Οίκος, το Πεντάγωνο και οι πύργοι Sears και Transamerica.

Το αρχικό σχέδιο, σύμφωνα με τον Ναΐμ, αναθεωρήθηκε και πια τα αεροσκάφη θα πρέπει να ήταν εντός της Αμερικής, από τη μία ακτή στην άλλη, ώστε να πεθάνουν Αμερικανοί και όχι άλλοι πολίτες και το χτύπημα να είναι μεγαλύτερο.

Σκοτεινές υποθέσεις

Πάντως, παραμερίζοντας το σχέδιο Μποζίνκα, σύμφωνα με μία σειρά τεσσάρων εκπομπών του Insight, σε σχέση με την ανάμειξη ή μη των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο δημοσιογράφος Καρλ Κάμερον όντως επιβεβαιώνει ότι η Μοσάντ για μήνες προειδοποιούσε για την επίθεση, όμως οι προειδοποιήσεις δεν ήταν σαφείς αλλά μάλλον συγκεχυμένες, καθώς, το κυριότερο, δεν έπρεπε να αποκαλυφθεί το μέγεθος και ο τρόπος δράσης των Ισραηλινών πρακτόρων εντός των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Κάμερον, οποιοδήποτε τηλεφώνημα γίνεται στις ΗΠΑ καταγράφεται από την εταιρία Amdocs Ltd, με έδρα στο Ισραήλ. Παράλληλα, μία ακόμη ισραηλινή εταιρία υψηλής τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών, η Comverse, όχι μόνο κατέγραφε όλες τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις αλλά παγίδευε και τις απόρρητες επικοινωνίες των αμερικανικών αρχών (Σύμφωνα με πληροφορίες είναι η εταιρία που αποκάλυψε τα σκάνδαλα χρηματοδότησης της κυβέρνησης Κλίντον και έδωσε τις συνδιαλέξεις Κλίντον-Λεβίνσκι στον εισαγγελέα Σταρ).

Στη «σκοτεινή» αυτή θεωρία συνηγορεί και το σκάνδαλο με τη σύλληψη 60 Ισραηλινών πρακτόρων, την κράτησή τους για αρκετό καιρό και κατόπιν την απέλασή τους, ενώ ο «πόλεμος κατασκόπων» συνεχίζεται...

Η ανικανότητα των αμερικανικών αρχών σίγουρα δεν μπορεί να αποτελέσει μία απάντηση, έστω και με τα ως άνω λίγα στοιχεία. Είναι συγκάλυψη; Είναι συνωμοσία; Είναι πολύ νωρίς ακόμη. Αυτό που είναι σίγουρο: Η κυβέρνηση ήξερε. Εάν δεν το οργάνωσε η ίδια, άφησε να συμβεί; Οπως βόλευε και τον Φράνκλιν Ντέλανο Ρούζβελτ η επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, που την άφησε να συμβεί, σύμφωνα με την έρευνα του 1994;


Κείμενα:
Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ