Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΑΕΔ
Νέα «δώρα» στους εργοδότες

Μερική απασχόληση, «απασχολησιμότητα», ανατροπή του 8ωρου, χρηματοδότηση των εργοδοτών, οι στόχοι, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας 

Με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές, ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου, από τα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ, χτες, επιδόθηκε σε διθυράμβους σχετικά με το «έργο» της κυβέρνησης για την απασχόληση και για την «ευαισθησία» της προς τους άνεργους. Εξάγγειλε χιλιάδες «ενεργητικά μέτρα», προγράμματα κατάρτισης, επανακατάρτισης κλπ., στόχος των οποίων, όπως ο ίδιος ομολόγησε, είναι η προώθηση της μερικής απασχόλησης, της κατάργησης του 8ωρου και της διοχέτευσης ενός πακτωλού χρημάτων προς τους εργοδότες.

«Στόχος μας είναι να διευκολύνουμε την καλύτερη οργάνωση του χρόνου εργασίας», είπε, αναφερόμενος στις απώτερες επιδιώξεις της κυβέρνησης μέσα από τα διάφορα προγράμματα και συμπλήρωσε: «Αλλά και να εντάξουμε τις νέες μορφές εργασίας»!!! Κάνοντας ακόμα πιο σαφείς τις κυβερνητικές προθέσεις, τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαμορφώσει μόνιμες θέσεις εργασίας, αλλά να δημιουργεί ευκαιρίες στον άνεργο, να γίνει απασχολήσιμος»!!!

Επιπλέον επισημαίνοντας πως, τάχα, υπάρχει «οικειοθελής εγκατάλειψη από τους ανέργους του επιδόματος ανεργίας», προανάγγειλε ουσιαστικά την παραπέρα συρρίκνωσή του, προς χάρη των «ενεργητικών μέτρων», δηλαδή της επιδότησης των εργοδοτών για να δημιουργούν «νέες» θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης. Οπως είπε, ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ για τα διάφορα προγράμματα θα ανέλθει στα 860 δισ. δραχμές μέχρι το 2003. Διευκρίνισε ότι «δεν ισχύει πως είναι όλα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού από αυτά τα 860 δισ. δρχ. τα 300 δισ. δρχ. είναι από κοινοτικά κονδύλια και τα υπόλοιπα είναι εθνικοί πόροι».

Ο υπουργός δεν ξέφυγε της ανέξοδης παροχολογίας. Επιδεικνύοντας ενδιαφέρον, με τα χρήματα των ίδιων των εργαζομένων, είπε πως τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν μέτρα για την ασφάλιση ηλικιωμένων μακροχρόνια ανέργων, που θέλουν πέντε χρόνια να βγουν στη σύνταξη, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν με 20 δισ. δραχμές από το ΛογαριασμόΑπασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΛΑΕΚ). Η εξαγγελία έχει γίνει ήδη από προχθές, στην πρώτη συνάντηση για την ΕΓΣΣΕ! Είναι χαρακτηριστικό πως σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν θα αυξηθεί η επιχορήγηση του ΟΑΕΔ από τον κρατικό προϋπολογισμό, απάντησε αρνητικά, λέγοντας πως «ο προϋπολογισμός έχει στόχο την ΟΝΕ». Επιπλέον, προϊδέασε και για νέα αφαίμαξη του ΛΑΕΚ, λέγοντας ότι «διαθέτει ένα αξιοσέβαστο ποσό, 60 δισ. δρχ., να δούμε πώς θα το αξιοποιήσουμε»...

Στο μεταξύ, ανακοίνωσε πως, μετά από παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διακόπηκε ο διεθνής διαγωνισμός για την πρόσληψη εταιρίας, που θα αναλάβει να καταρτίσει το επιχειρησιακό σχέδιο εκσυγχρονισμού του ΟΑΕΔ και ότι θα γίνει νέος διαγωνισμός σε δέκα μέρες. Ο «εκσυγχρονισμός» αφορά την παραπέρα ιδιωτικοποίηση δραστηριοτήτων του Οργανισμού.

Ο Γ. Παναγόπουλος, μέλος της διοίκησης της Πανελλαδικής Ενωσης Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού, τόνισε: «Θέλω να κάνω τρεις παρατηρήσεις. Η πρώτη είναι ότι, στα πλαίσια των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θέλει να μετακυλίσει τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ στις τσέπες των εργοδοτών, αρπάζοντας από τους άνεργους, ακόμα και αυτή την "μπουκιά" του επιδόματος ανεργίας. Η δεύτερη αφορά το διεθνή διαγωνισμό για την ...αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ. Χρόνια αγωνιζόμαστε για την αλλαγή του κανονισμού του ΟΑΕΔ, όμως αυτό που γίνεται είναι ότι προσπαθούν να δώσουν στους ιδιώτες το "φιλέτο" του Οργανισμού. Η τρίτη αφορά τα λεγόμενα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας. Αν προσθέσουμε τις εξαγγελίες για τις τόσες νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται, θα έπρεπε να είχαμε έλλειψη εργατικών χεριών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ