Το συγκεκριμένο σχέδιο βασίζεται κατά κύριο λόγο στις συστάσεις των εκθέσεων του Μάριο Ντράγκι για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, περιστρέφεται γύρω από τρεις βασικούς πυλώνες: Καινοτομία, απανθρακοποίηση και ασφάλεια. Και με αυτό καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συνεργαστούν προκειμένου να ανταγωνιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο τόσο την Κίνα όσο και τις ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, στόχος είναι η ενίσχυση της θέσης της ΕΕ, κατ' επέκταση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στον ανταγωνισμό με την Κίνα και τις ΗΠΑ, και βέβαια να αυξηθούν οι πολεμικές δαπάνες.
Οπως ανέφερε η Φ. Ντ. Λάιεν: «Το επιχειρηματικό μας μοντέλο βασίστηκε βασικά στη φθηνή εργασία, από την Κίνα κατά πάσα πιθανότητα, στη φθηνή Ενέργεια από τη Ρωσία και εν μέρει στην εξωτερική ανάθεση της ασφάλειας και των επενδύσεων ασφαλείας. Εκείνες οι μέρες έχουν περάσει. Εχουμε ένα σχέδιο, έχουμε έναν οδικό χάρτη. Εχουμε την πολιτική βούληση». Απαντώντας στους προβληματισμούς των χωρών της ΕΕ για μείωση της γραφειοκρατίας που εμποδίζει τις επιχειρήσεις, η πρόεδρος της Κομισιόν δεσμεύτηκε να καταβάλει μια «άνευ προηγουμένου προσπάθεια για την παραγωγή απλούστερων κανόνων» και την επιτάχυνση της διοίκησης, ενώ η ίδια επέμεινε ότι «η ΕΕ παραμένει στην πορεία για τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας χωρίς καμία αμφιβολία».
Οπως ανέφερε: «Πρέπει να αναζωπυρώσουμε τη μηχανή καινοτομίας της Ευρώπης» και πρόσθεσε πως «τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να συνεργαστούν γρήγορα, για να θέσουν σε εφαρμογή μια στρατηγική που θα βοηθήσει το μπλοκ να ανταγωνιστεί τις παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ. Το μήνυμα είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις για να φτάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, χωρίς να θυσιάσει τους κλιματικούς της στόχους στη διαδικασία».
«Στοίχημα» για την Κομισιόν είναι να καλύψει το «χάσμα» καινοτομίας έναντι των ΗΠΑ και Κίνας. Στο επίκεντρο βρίσκεται η Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς περιλαμβάνει για πρώτη φορά «στρατηγική» και σχέδια ανάπτυξης «μεγάλων εργοστασίων τεχνητής νοημοσύνης» (mega AI factories) στη βάση του δικτύου υπερυπολογιστών EuroHpc στην Ευρώπη. Στόχος είναι η ενίσχυση της υπολογιστικής ισχύος της Ευρώπης και η πρόσβαση νεοσύστατων επιχειρήσεων, ερευνητών και βιομηχανίας, ώστε να μπορούν να αναπτύξουν και να βελτιώσουν τα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης τους.
Παράλληλα, έμφαση θα δοθεί στη στρατηγική γύρω από το οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων (Start-up - Scale-up strategy) που επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των «εμποδίων» για την ανάπτυξη ευρωπαϊκών startups, μέσω διευκόλυνσης της πρόσβασης σε χρηματοδότηση και ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ του ακαδημαϊκού κόσμου και της βιομηχανίας.
Προτείνεται ακόμα, στη βάση σχετικής πρότασης και του Ενρίκο Λέτα, η απόδοση 28ου νομικού καθεστώτος για τις εν λόγω επιχειρήσεις, που στοχεύει στην απλοποίηση των ισχυόντων κανόνων, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών πτυχών του εταιρικού δικαίου καθώς και του εργατικού και φορολογικού. Επί της ουσίας, η Κομισιόν εκτιμά ότι «αυτό θα επιτρέψει σε καινοτόμες επιχειρήσεις να επωφεληθούν από μια ενιαία σειρά κανονισμών, όπου και εάν επενδύουν ή λειτουργούν εντός της ενιαίας αγοράς».