Τρίτη 28 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο Κακουργιοδικείο οι υπεύθυνοι της ΦΑΡΑΝ

Αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, για τα οκτώ θύματα από το σεισμό του Σεπτέμβρη 1999

Τα συντρίμμια του εργοστασίου της ΦΑΡΑΝ
Τα συντρίμμια του εργοστασίου της ΦΑΡΑΝ
Στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο παραπέμπονται να δικαστούν οι υπεύθυνοι της φαρμακοβιομηχανίας ΦΑΡΑΝ για το θάνατο οκτώ εργαζομένων και του προέδρου της εταιρίας Α. Δεσποτάκη από την κατάρρευση του κτιρίου στο φονικό σεισμό της Πάρνηθας το Σεπτέμβρη του 1999. Πρόκειται για τους Δ. Κάτσικα, ιδρυτή της ΦΑΡΑΝ, Μ. Κάτσικα, διευθύνοντα σύμβουλο, Νικ. Μάρκου και Νικ. Κάτσικα, μέλη του ΔΣ και Ι. Κολιόπουλο, πολιτικό μηχανικό, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο.

Οι παραπάνω, σύμφωνα με το υπ' αριθμ. 912/2002 παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, ενώ γνώριζαν ότι «ο οργανισμός του κτιρίου» ήταν ελαττωματικός, παρέλειψαν να δώσουν εντολή στον μηχανικό να προβεί σε επιδιόρθωσή του και μέχρι τη μέρα του σεισμού δεν έλαβαν μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών που είχαν γίνει από το σεισμό του 1981. Ως προς τον ενδεχόμενο δόλο των κατηγορουμένων, στο βούλευμα επισημαίνεται ότι αυτοί «γνώριζαν ότι εξαιτίας των παραλείψεών τους ήταν ενδεχόμενο να καταρρεύσει το κτίριο σε σεισμό και να σκοτωθούν άνθρωποι. Εντούτοις το αποδέχτηκαν στο πλαίσιο της επιδίωξης του κέρδους με το χαμηλότερο κόστος, τα δε αποτρεπτικά μέτρα που έλαβαν σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν σοβαρά, ώστε να τους δημιουργούν την πίστη ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί το τραγικό αποτέλεσμα».

Σημειώνεται πως ο εισαγγελέας Εφετών κ. Απέργης είχε προτείνει την παραπομπή των κατηγορουμένων για «ανθρωποκτονία από αμέλεια» (πλημμέλημα), στήριζε δε την άποψή του στο γεγονός ότι μεταξύ των θυμάτων ήταν και ο πρόεδρος της εταιρίας και, συνεπώς, «δε γνώριζαν οι κατηγορούμενοι τον κίνδυνο και είχαν αποδεχτεί το δικό τους θάνατο». Ομως, το βούλευμα αναφέρει ότι τα γραφεία των υπευθύνων του εργοστασίου βρίσκονταν σε διώροφο κτίριο, ανεξάρτητο από το υπόλοιπο συγκρότημα, που δεν έπαθε τίποτα από το σεισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ