Στη Βρετανία βρίσκεται ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, όπου χτες συναντήθηκε με τους υφυπουργούς Αμυνας κι άλλα στελέχη, ενώ επίκειται σήμερα συνάντησή του με τον ομόλογό του, Τζ. Χέιλι, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να μην «κρεμάσουν» οι πολυδιαφημισμένες «στρατηγικές συνεργασίες» τους.
Ο λόγος της επίσκεψης είναι η ανησυχία που προκάλεσε στην κυβέρνηση η είδηση για δρομολογημένη πώληση βλημάτων αέρος - αέρος «Meteor» στην Τουρκία. Η έγκριση για τους «Meteor» λέγεται ότι έχει τεθεί ως όρος από την Αγκυρα για την προμήθεια 20+20 μαχητικών «Eurofighter» (κατασκευάζονται από κοινοπραξία βρετανικών, γερμανικών και ιταλικών εταιρειών), τα οποία έχουν τη δυνατότητα να φέρουν τέτοια βλήματα, που κατασκευάζονται από την MBDA (κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν Γαλλία με 12,4%, Βρετανία με 39,6%, Γερμανία με 16%, Ιταλία με 12% και, τέλος, Ισπανία και Σουηδία από 10%). Οπως με το «Eurofighter», έτσι και με τον «Meteor» η εξαγωγή του απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη όλων των μελών της κοινοπραξίας, με την κυβέρνηση να καταθέτει τα «παράπονα» στους συμμάχους της για τη φερόμενη πώληση των οπλικών συστημάτων.
Ολα αυτά ενώ η κυβέρνηση έχει υπογράψει με τη Βρετανία, ήδη από τον Φλεβάρη του 2023, «Διακήρυξη Κοινού Οράματος» (Joint Vision Statement), που μεταξύ άλλων προβλέπει την ενίσχυση της «αμυντικής συνεργασίας» των δύο πλευρών, ενώ παράλληλα έχει πάρει ήδη 24 μαχητικά από τους Γάλλους, παζαρεύει άλλα 6, έχει παραγγείλει 3 φρεγάτες FDI, συζητά και για μια 4η και, επιπλέον, είναι σε ισχύ η περιλάλητη Ελληνογαλλική Συμφωνία του 2021 για την εγκαθίδρυση «Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη Συνεργασία στην Αμυνα και στην Ασφάλεια», που μεταξύ άλλων προβλέπει ακόμα και «συμμετοχή σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων ή αναπτύξεις σε θέατρα επιχειρήσεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων, όπως, για παράδειγμα, τις υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στο Σαχέλ». Κατόπιν τούτων, η γαλλική κυβέρνηση αναμένεται να στείλει το επόμενο διάστημα τον υπουργό Αμυνας, Σ. Λεκορνί, προκειμένου να κάνει «μασάζ» στα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.
Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των σχεδιασμών της να αγοράσει 40 μαχητικά «Eurofighter Typhoon», η Αγκυρα έστειλε στο Λονδίνο (στο βρετανικό υπουργείο Αμυνας αλλά και στις εμπλεκόμενες εταιρείες) τις τεχνικές προδιαγραφές και, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αναμένεται η επίσημη προσφορά για την τιμή. Ολα αυτά ενώ ΜΜΕ, όπως η «Milliyet», μετέδωσαν ότι «ενδέχεται να υπάρξουν νέες εξελίξεις με τις ΗΠΑ σχετικά με την προμήθεια των 40 F-35», ενώ «ακυρώθηκε η προμήθεια 79 κιτ εκσυγχρονισμού για τα F-16».
Στα εξοπλιστικά σχέδια της Τουρκίας έκανε εκτενή αναφορά και ο Πρόεδρός της, Ρ. Τ. Ερντογάν, κατά το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ το Σαββατοκύριακο - όπου επανεκλέχτηκε πρόεδρος του κόμματος για ένατη φορά. «Εχουμε ενισχύσει τη δύναμή μας σε κάθε τομέα, από την αμυντική βιομηχανία μέχρι την αυτοκινητοβιομηχανία (...) Σήμερα, είμαστε οι πρώτοι στον κόσμο στην παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών και στην 11η θέση στις εξαγωγές αμυντικής βιομηχανίας», όπως είπε.
Με φόντο τις διεργασίες και στις ευρωατλαντικές σχέσεις, ο τουρκικός Τύπος τις τελευταίες μέρες φιλοξενεί εκτιμήσεις συνεργατών διαφόρων «δυτικών» ιδρυμάτων και «δεξαμενών σκέψης» («European Policy Centre», «Brussels School of Governance», «European Neighbourhood Council» κ.ά.) που υποστηρίζουν ότι «δεδομένων των απειλών των ΗΠΑ να μειώσουν τα στρατεύματα που έχουν στην Ευρώπη, η συνεισφορά της Τουρκίας θα είναι αυξανόμενα ζωτική για την ασφάλεια και σταθερότητα της ηπείρου», ότι «η Τουρκία διαδραματίζει ρόλο - κλειδί στις προσπάθειες άμυνας και αποτροπής σε Νότια και Ανατολική Ευρώπη», ότι «αν μιλάμε για ευρωστρατό (...) είναι πολύ προφανές ότι η Τουρκία πρέπει να καθίσει στο τραπέζι. Το να μείνει εκτός, θα ήταν λάθος, ειδικά όσον αφορά τις εξελίξεις σε εξοπλισμούς όπως τα drones, η Τουρκία προηγείται πολύ (...) Εχει γίνει πολύ περισσότερο σημαντική για το ΝΑΤΟ από τότε που η Ουάσιγκτον άρχισε να δείχνει λιγότερο ενδιαφέρον για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας...».