Στον «αφρό» και όλοι οι κίνδυνοι που επιφυλάσσει το παζάρι στα ελληνοτουρκικά
Από πρόσφατη επίσκεψη Γεραπετρίτη στις ΗΠΑ |
Χαρακτηριστικά, μιλώντας στην «Καθημερινή» ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης είπε πως «ουδείς αμφισβητεί ότι η Τουρκία είναι μία σημαντική χώρα στην περιφέρεια, μία μεγάλη χώρα, χώρα του ΝΑΤΟ». Παράλληλα, έως και δικαιολογώντας διεκδικήσεις της Τουρκίας και παρενοχλήσεις που κάνει στα ερευνητικά πλοία τα οποία έχουν επιφορτιστεί με την έρευνα και πόντιση ηλεκτρικού καλωδίου του προγράμματος ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου, παρέπεμψε στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο «κατά την Τουρκία παράγει έννομες συνέπειες. Και θα στηριχθεί πάνω σε αυτό», ενώ πρόσθεσε βέβαια τα περί «ανυπόστατου» κ.λπ.
«Οσο δεν υπάρχει οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, θα υπάρχουν οι σχετικές εντάσεις», συνέχισε, ενώ ο ίδιος προηγουμένως έλεγε ότι πέραν της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας «η Τουρκία θεωρεί ότι υπάρχουν αλληλένδετα ζητήματα», τα οποία επίσης εγείρουν εντάσεις, εφόσον αφορούν θέματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και η κυριαρχία επί νησιών, νησίδων και βραχονησίδων.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, αναδεικνύοντας την πρεμούρα τους να κλείσουν κάποια μέτωπα ώστε να «τρέξουν» μπίζνες για την Ενέργεια και συνολικότερα στην περιοχή, ο Γ. Γεραπετρίτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάνε με ένα συνυποσχετικό στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη για ορισμό των θαλάσσιων ζωνών «χωρίς να λυθούν τα υπόλοιπα». Αυτό βέβαια σημαίνει ότι μετά από έναν πρόσκαιρο συμβιβασμό, και καθώς τα ανταγωνιστικά συμφέροντα και οι εστίες αναζωπύρωσης θα παραμείνουν ενεργές εντός και ΝΑΤΟικού πλαισίου, θα μπούμε σε έναν νέο κύκλο κρίσεων.
Εσπευσε δε να καθησυχάσει ότι θα συνεχιστεί η πόντιση του καλωδίου, εκφράζοντας την ...ελπίδα του «ότι η Τουρκία δεν θα φέρει αντιρρήσεις, ότι θα έχουν την κατανόηση εκείνη έτσι ώστε να μπορέσει να προχωρήσει το έργο αυτό. Σε περίπτωση που υπάρχει ένταση, θα επιχειρήσουμε να την αποσυμπιέσουμε», δείχνοντας έτσι ότι παρά τις λυκοφιλίες τους σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, καμία διασφάλιση δεν έχουν ούτε καν για μια πόντιση καλωδίου. Μάλιστα ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι η Αθήνα σπεύδει να «ενημερώσει» την Αγκυρα για κάθε κίνηση των ερευνητικών πλοίων, δικαιολογώντας το με τον ισχυρισμό ότι «η ενημέρωση ούτως ή άλλως δίνεται για λόγους ασφάλειας ναυσιπλοΐας», για «να ενημερώνονται όλα τα περιπλέοντα πλοία», στα οποία συγκαταλέγονται και ...τουρκικά πολεμικά που σπεύδουν κάθε φορά στην περιοχή να ελέγξουν τις κινήσεις των ερευνητικών όποτε αυτά ξεμυτίσουν όχι μόνο στα ανοιχτά της Κάσου στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά ακόμα και βόρεια της Κρήτης στο Αιγαίο.
Το πόση αξία άλλωστε έχουν τελικά οι πολυδιαφημισμένες συμμαχίες τους το έδειξε ο υπουργός και απαντώντας θετικά στο ερώτημα αν τον «προβληματίζει το ενδεχόμενο να υπάρξει μια κρίση, σε ένα περιβάλλον εντελώς νέο, με μια κυβέρνηση Τραμπ και μια Ευρώπη σε κρίση». Το δικαιολόγησε ισχυριζόμενος πως «βρισκόμαστε σε μια μεταβατική φάση. Ακόμα δεν έχει διαφανεί πού πηγαίνει η νέα τάξη πραγμάτων. Και για τον λόγο αυτό οφείλουμε να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί», ενώ συμπλήρωσε και ένα ευχολόγιο ότι διατηρεί «μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι δεν θα υπάρξει ένταση, δεν θα παρεμποδιστεί η συγκεκριμένη έρευνα» κ.λπ.
Να σημειωθεί πως το Σαββατοκύριακο, στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας AKP (βλ. ρεπορτάζ σε δίπλα στήλη), συμμετείχε εκπροσωπώντας τη ΝΔ και ο Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος είχε συνάντηση μιάμισης ώρας με τον Ερντογάν και τον Χ. Φιντάν, στέλεχος του ΑΚΡ και ΥΠΕΞ της χώρας.
Στο μεταξύ ο Γ. Γεραπετρίτης βρίσκεται στις ΗΠΑ, όπου την Παρασκευή αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μ. Ρούμπιο. Σήμερα θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, ενώ θα συναντηθεί και με τον γγ του Οργανισμού Αντ. Γκουτέρες, εν αναμονή της πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.
Μιλώντας στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» ο Γ. Γεραπετρίτης επιβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσέλαβε εταιρεία - λόμπι για να της φτιάξει τις σχέσεις με την κυβέρνηση Τραμπ. Εσπευσε βέβαια να τονίσει ότι «δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφιβάλλουμε για τον στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και τη διάθεση των δύο πλευρών για περαιτέρω εμβάθυνσή τους», καθώς - θύμισε - «η ελληνική κυβέρνηση είχε συνεργαστεί στενά και εποικοδομητικά με την αμερικανική πλευρά και κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Προέδρου Τραμπ», παίρνοντας και σε αυτό το ζήτημα τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο τότε πρόεδρος του οποίου, Αλ. Τσίπρας, έφτασε - θυμίζουμε - στο σημείο να εγκωμιάζει τον «διαβολικά καλό» Τραμπ.
Στο μεταξύ, χτες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας διέψευσε τα περί αποχώρησης των ΗΠΑ από την Αλεξανδρούπολη. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ρωτήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα από δημοσιογράφο, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμ. Μακρόν, στο Οβάλ Γραφείο. Ο Τραμπ εμφανίστηκε να μη γνωρίζει το θέμα και γύρισε το κεφάλι του προς τον υπουργό Αμυνας, που απάντησε ότι η συγκεκριμένη ιστορία δεν ευσταθεί. Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της «Δημοκρατίας» που μιλούσε για «στρατηγική ήττα», κάνοντας λόγο για αποχώρηση των ΗΠΑ από την Αλεξανδρούπολη, προς «εξευμενισμό» της Ρωσίας αλλά και της Τουρκίας. Το δημοσίευμα αναπαράχθηκε και από ρωσικά ΜΜΕ.