Τρίτη 25 Φλεβάρη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η «παροχή εγγυήσεων ασφαλείας» στο επίκεντρο των επικίνδυνων σχεδίων για την «επόμενη μέρα»

Στις ΗΠΑ ο Μακρόν, «να δημιουργηθεί ένα ΝΑΤΟ στην Ουκρανία» ζητάει ο Ζελένσκι

Από τη χτεσινή σύνοδο ηγετών του ευρωατλαντικού μπλοκ στο Κίεβο
Από τη χτεσινή σύνοδο ηγετών του ευρωατλαντικού μπλοκ στο Κίεβο
Την ώρα που η κυβέρνηση των ΗΠΑ προωθεί νέες συνομιλίες με τη Ρωσία, ηγέτες της ΕΕ συναντήθηκαν χτες στο Κίεβο, με αφορμή την 3η επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δηλώνοντας «αμέριστη στήριξη» και ανακοινώνοντας νέα στρατιωτικά και οικονομικά πακέτα.

ΗΠΑ και ευρωπαϊκά κράτη του ΝΑΤΟ έχουν σε αυτήν τη φάση διαφορετικά σχέδια για την εξέλιξη της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας και μένει να φανεί αν θα καταλήξουν σε συμβιβασμό.

Με αυτόν τον σκοπό ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, μετέβη στην Ουάσιγκτον, όπου είχε χτες συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντ. Τραμπ, με επίκεντρο την Ουκρανία και τους δασμούς, ενώ την Πέμπτη αναμένεται στον Λευκό Οίκο ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, που είχε προηγουμένως τηλεφωνικές επικοινωνίες τόσο με τον Στάρμερ και τον Γερμανό καγκελάριο, Ολ. Σολτς, όσο και με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, και τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Β. Ορμπαν, επρόκειτο να παρουσιάσει χτες στην Ουάσιγκτον «προτάσεις δράσης» για να αντιμετωπιστεί η «ρωσική απειλή» στην Ευρώπη, να διασφαλιστεί «βιώσιμη ειρήνη» στην Ουκρανία και «η ασφάλεια των Ευρωπαίων να βγει ενισχυμένη» από τις επικείμενες διαπραγματεύσεις.

Τι προτείνει ο Μακρόν στον Τραμπ

Τη δέσμευση ότι τα ευρωπαϊκά κράτη του ΝΑΤΟ θα αυξήσουν τις «αμυντικές» δαπάνες και θα αναλάβουν το βάρος της στρατιωτικής στήριξης της Ουκρανίας θα μεταφέρει ο Μακρόν στον Τραμπ, ζητώντας παράλληλα «εγγυήσεις» από τις ΗΠΑ για τα ευρωπαϊκά στρατεύματα που ενδέχεται να αναπτυχθούν σε ουκρανικό έδαφος.

Επίσης, η Ευρώπη ζητά μέρος στην «πίτα» της μοιρασιάς της Ουκρανίας.

«Εχουμε μια δύναμη που είναι υπερεξοπλισμένη (...) και η οποία συνεχίζει να υπερεξοπλίζεται. Δεν γνωρίζουμε πού θα σταματήσει σήμερα. Κατά συνέπεια πρέπει να ενεργήσουμε όλοι για να την περιορίσουμε», δήλωσε ο Μακρόν πριν από την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ.

Ο Μακρόν σκοπεύει να τονίσει ότι η Ρωσία αποτελεί «υπαρξιακή απειλή», ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, «δεν θα σεβαστεί» μια εκεχειρία και ότι θα πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις για μια κατάπαυση του πυρός.

«Η ιδέα είναι να αναπτύξουμε στρατιώτες στη δεύτερη γραμμή και όχι στη γραμμή του μετώπου. Αυτό θα μπορούσε να συνδυαστεί με μια πολυεθνική επιχείρηση, με μονάδες εκτός Ευρώπης», επισήμανε γαλλική πηγή με γνώση των συζητήσεων.

Μακρόν και Στάρμερ αναμένεται να ζητήσουν από τον Αμερικανό Πρόεδρο «σαφείς εγγυήσεις ασφαλείας» για τις δυνάμεις που θα αναπτυχθούν στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση Τραμπ αποκλείει προς το παρόν την αποστολή χερσαίων δυνάμεων, αλλά θα μπορούσε να προσφέρει επιμελητειακή βοήθεια, πλήγματα σε βάθος, πληροφορίες και να δεσμευτεί να απαντήσει σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης, όπως ζητούν οι Ευρωπαίοι.

Ο Μακρόν ελπίζει επίσης να «δείξει» στον Τραμπ ότι αν φανεί «πολύ υποχωρητικός» έναντι της Ρωσίας ενδέχεται να ενθαρρύνει τον βασικό του αντίπαλο, την Κίνα, να εντείνει τις πιέσεις της στην Ταϊβάν.

«Είναι προς το συμφέρον του να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους διότι η Ευρώπη έχει ικανότητα ανάπτυξης, οικονομικές δυνατότητες, (ικανότητα) συνεργασίας με τους Αμερικανούς», αναμενόταν να επισημάνει ο Γάλλος Πρόεδρος.

«Υποστήριξη στην Ουκρανία» προτάσσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Οι ηγέτες 13 ευρωπαϊκών και άλλων κρατών επισκέφτηκαν χτες το Κίεβο, ενώ άλλοι 24 συμμετείχαν μέσω βιντεοσύνδεσης στη σύνοδο «Υποστήριξη στην Ουκρανία» (Support Ukraine), κατά την οποία η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε νέο πακέτο βοήθειας της ΕΕ, ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Π. Σάντσεθ, ανακοίνωσε από το Κίεβο πακέτο 1 δισ. ευρώ για την Ουκρανία.

Η πρόσκληση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι «η ισχυρότερη εγγύηση ασφάλειας, ο ευκολότερος και φθηνότερος τρόπος για να προχωρήσουμε», επισήμανε η Δανή πρωθυπουργός, Μ. Φρεντέρικσεν, ωστόσο επειδή δεν συμφωνούν «όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ», πρέπει «να βρούμε άλλον τρόπο για να παράσχουμε στην Ουκρανία σαφείς, μακροπρόθεσμες εγγυήσεις ασφαλείας».

Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει να επιταχύνει την παραγωγή όπλων και εκτίμησε ότι οι στρατιωτικές δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ των μελών του ΝΑΤΟ «δεν θα είναι αρκετές». Εκτίμησε ότι «έχουμε δύο μήνες για να λάβουμε όλες τις απαραίτητες αποφάσεις. Διαφορετικά, θα έχουμε αργήσει πολύ».

«Η έκβαση του πολέμου θα έχει θεμελιώδεις και μακροχρόνιες συνέπειες για την ευρωπαϊκή και διατλαντική ασφάλεια», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι ηγέτες της Φινλανδίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Δανίας, της Εσθονίας, της Ισλανδίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας και δεσμεύτηκαν να παράσχουν πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, κυρίως εξοπλισμό και εκπαίδευση.

«Πρέπει να φέρουμε τη συλλογική μας δύναμη στην ειρηνευτική προσπάθεια. Ο Πρόεδρος Τραμπ άλλαξε την παγκόσμια συζήτηση τις τελευταίες εβδομάδες και δημιούργησε μια ευκαιρία», δήλωσε ο Στάρμερ, προσθέτοντας: «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο και πρόθυμο να το υποστηρίξει με στρατεύματα στο έδαφος, με άλλους Ευρωπαίους και υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Και μια εγγύηση των ΗΠΑ θα είναι ζωτικής σημασίας για να αποτρέψει τη Ρωσία από μια νέα εισβολή μέσα σε λίγα χρόνια».

Η Βρετανία ανακοίνωσε χτες νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Στη δε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αποφασίστηκε το 16ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ζελένσκι: «Θα οικοδομήσουμε ένα ΝΑΤΟ στην Ουκρανία»

«Αν οι πόρτες του ΝΑΤΟ είναι κλειστές για εμάς, τότε δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να οικοδομήσουμε ένα ΝΑΤΟ στην Ουκρανία», δήλωσε χτες στη σύνοδο στο Κίεβο ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι.

«Με άλλα λόγια, θα χρειαστεί να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη χρηματοδότηση, να κατασκευάσουμε τα δικά μας όπλα και να δημιουργήσουμε τις ένοπλες δυνάμεις που θα εγγυώνται την ειρήνη», επισήμανε.

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να το καταφέρει μόνη της, επομένως πρέπει να ξεκινήσει συζητήσεις με τους «συμμάχους» και να τους παροτρύνει να ενταχθούν στη «συμμαχία».

Από την πλευρά του, και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, υπογράμμισε τη «Μέρα των Υπερασπιστών της Πατρίδας» (η οποία στην καπιταλιστική Ρωσία έχει αντικαταστήσει τη Μέρα του Κόκκινου Στρατού) ότι ο ρωσικός στρατός θα συνεχίσει να ενισχύεται σε έναν κόσμο «γρήγορων αλλαγών» για να διασφαλίσει τη «σημερινή και τη μελλοντική κυριαρχία» της Ρωσίας. Γι' αυτόν τον σκοπό θα παραδοθούν στις Ενοπλες Δυνάμεις «νέα σύγχρονα μοντέλα» οπλικών συστημάτων.

Ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για «τερματισμό» του πολέμου δεν θα πετύχει, εάν η Ουκρανία δεν συμφωνήσει με τους όρους της. Εμφανίστηκε διατεθειμένος να παραιτηθεί αν αυτό σήμαινε «ειρήνη για την Ουκρανία», προσθέτοντας με «χιούμορ» ότι θα μπορούσε να ανταλλάξει την αποχώρησή του με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι θέλει να δει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ ως εταίρο της Ουκρανίας και όχι απλώς ως μεσολαβητή μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει δηλώσει δημόσια πως δεν είναι ρεαλιστικός στόχος η ανάκτηση όλων των κατακτημένων ουκρανικών εδαφών, ότι «δεν έχει απομείνει κανένα διαπραγματευτικό χαρτί στην Ουκρανία» και δεν είναι σημαντικό ο Ζελένσκι να συμμετάσχει σε συναντήσεις με τη Ρωσία, ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία με τη Ρωσία δεν θα περιλαμβάνει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ πρόσφατα χαρακτήρισε «δικτάτορα» τον Ουκρανό Πρόεδρο.

Στο μεταξύ, το Κίεβο χτες ανακοίνωσε ότι «η ουκρανική και η αμερικανική ομάδα βρίσκονται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία για τα ορυκτά», ενώ ζήτησε «να συναντηθούμε και να μιλήσουμε» γι' αυτήν «προτού ο Τραμπ συναντήσει τον Πούτιν».

Δύο ανταγωνιστικά σχέδια για την Ουκρανία στον ΟΗΕ

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε χτες ψήφισμα της Ουκρανίας και ευρωπαϊκών χωρών, με το οποίο επιβεβαιώνει την υποστήριξή της στην Ουκρανία και τον σεβασμό στην εδαφική της ακεραιότητα, με αφορμή τη συμπλήρωση 3 ετών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Το σχέδιο ψηφίσματος εγκρίθηκε με 93 ψήφους υπέρ, έναντι 18 κατά - συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ - και 65 αποχών.

Το ανταγωνιστικό σχέδιο ψηφίσματος που συνέταξαν οι ΗΠΑ, το οποίο αρχικά ζητούσε τον γρήγορο τερματισμό της σύγκρουσης χωρίς αναφορά στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, τροποποιήθηκε σημαντικά με την υιοθέτηση πολλών τροπολογιών από ευρωπαϊκές χώρες που εισήγαγαν τη συγκεκριμένη αναφορά και υπογράμμιζαν την ανάγκη για «δίκαιη ειρήνη».

Το τροποποιημένο κείμενο εγκρίθηκε με 93 ψήφους υπέρ, έναντι 9 κατά και 73 αποχών - συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των ΗΠΑ.

Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ σε μια «καθοριστική στιγμή»

Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 6 Μάρτη, με θέμα την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή Ασφάλεια και Αμυνα, συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντ. Κόστα, κάνοντας λόγο για μια «καθοριστική στιγμή για την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Η ΕΕ ετοιμάζει ένα πακέτο πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας ύψους 20 δισ. ευρώ για την Ουκρανία, δήλωσαν ευρωπαϊκές πηγές στο «Bloomberg». Θα περιλαμβάνει την παράδοση πυρομαχικών πυροβολικού, συστημάτων αεράμυνας, πυραύλων κρούσης υψηλής ακριβείας, drones και άλλων οπλικών συστημάτων.

Στο χτεσινό συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ τέθηκε το θέμα, με τον Ούγγρο ΥΠΕΞ, Π. Σιγιάρτο, να δηλώνει ότι η χώρα του δεν θα συναινέσει σε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και κυρώσεις στη Ρωσία.

Δεύτερη συνάντηση ΗΠΑ και Ρωσίας - Ο ρόλος της Τουρκίας

Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν στο Ριάντ σήμερα, σε συνέχεια της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών πριν από μια βδομάδα, ανέφερε δημοσίευμα.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σ. Ριαμπκόφ, είχε πει νωρίτερα πως σχεδιάζεται δεύτερη συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της Ρωσίας και των ΗΠΑ για ευρύ φάσμα ζητημάτων, για την Ουκρανία και τις διμερείς σχέσεις. Επίσης, οι δύο πλευρές θα συζητήσουν για τη Μέση Ανατολή.

Την Τουρκία επισκέφτηκε χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, για να συζητήσει τις πρόσφατες συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας και με ποιον τρόπο η Αγκυρα θα μπορούσε να συμβάλει στη διαδικασία.

Η Τουρκία φιλοξένησε τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας τον Μάρτη του 2022. «Οπως κάναμε στην αρχή της σύγκρουσης πριν από τρία χρόνια, σήμερα είμαστε αποφασισμένοι να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να τερματίσουμε τον πόλεμο μέσω διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Την προηγούμενη βδομάδα είχε συνομιλίες με τον Ζελένσκι στην Αγκυρα. Ο Ουκρανός Πρόεδρος έχει επίσης δηλώσει ότι βλέπει την Τουρκία ως σημαντικό «εγγυητή ασφαλείας» για την Ουκρανία.

«Θα σταματήσουμε τις εχθροπραξίες μόνο όταν οι διαπραγματεύσεις αυτές αποφέρουν ένα σταθερό και βιώσιμο αποτέλεσμα, που ταιριάζει στη Ρωσική Ομοσπονδία», ξεκαθάρισε ο Λαβρόφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ